LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, December 31, 2008

tahun baru sumenye baru....

wakaa..kakaa....aku suke..yea..yea...bila sampai tahun baru sumenye baru..bukan azam saje..tapi nak mula keje pun mesti ade yg baru..klu tak ..tak bersemangatlah nak mula keje..semalam g soping ..walaupun badan tak berape nak larat tapi aku gagahkan jugak coz nak membeli baju2 ukail utk tahun baru ni..bukan orang yg dah ade anak yg besar je sibuk wat persiapan baju sekolah utk anak2 diorang..aku yg anak kecik gak pun sibuk gak beli baju yg baru..malu lah kat pengasuh..takkan tahun baru pun bawakkan tshirt yg lama2 gak..yg dah bertahi lalat pun ade!!haru..lagipun ukail dah mula membesar lagik..banyak baju yg lama2 dah "kurang muat" utk dia..ntahla..badan dia ni taklah besar mana..tapi cepat tinggi..sampaikan klu aku g mana2 mesti org2 cakap ukail ni dah 4 tahun..padahal baru 2 tahun lebih..ha..ha..hubby dah bagi peruntukan rm20o utk beli baju2 ukail..ala..setakat beli tshirt2 besa je..wat tukar2 kat dlm umah..utk yg grand2 punye memang tak dapek banyakla..itu ummi punye hal..he..he..

tapi sebenornya yg aku nak cite kat sini ni..sambil2 beli baju ukail semalam aku curik2 masa ajak hubby tgk beg tangan..dah nak mula keje ni harussss..........ade beg tangan baru!!aku nak cari yg simple je..tapi cantik..tengok punye tengok berkenan lak dgn carlo rino gak..yg lain2 tu tak menangkap mata aku langsung!!tanya pendapat hubby..hubby kate klu dah suke ambikla..hubby bagi bonus lebih..RM100 wat tambah bayar beg..yuhoooo..........!!!!aku suke...aku suke...yeaa...yea..tak kirela org cakap tak cantik pun..janji aku bkenan...

warna hitam jadi pilihan aku.....ade satu tu warna putih..cantik gak..pattern lain la..tapi takut cepat kotor..ambik yg hitam ni dululah..sok2 ade budget lagik beli lak yg putih tu..cantik jugak..

tido lena aku malam tadi..dapat beli beg tangan baru..takde yg lebih memuaskan hati..hanya CARLO RINO!!

close up sket tulisan dia..brape harge dia??standardla klu carlo rino..more than rm200 laa....

setiap kali beli benda baru..mesti dlm hati berazam nak dapatkan yg lain plak lepas ni..padahal bukan pe..gile beg sebenornya..kih..kih..erm...ade lagik yg tak lengkap nie..oh ye!!kasut!!!!!!!!!!kuang..kuang..

4 my hubby..thanks ye..you selalu manjakan i bila i teringin sangat nak beli sesuatu tu..mesti ade je budget utk i..dgn alasan..u taknak i sedih&susah hati............so sweet............(tapi i tak selalu pow u kan??kan?kan?....)

Sunday, December 28, 2008

sedikit coretan....

4 disember2008
aku mula meninggalkan tempat kediaman ku utk pulang ke rumah mertua ku dipendang bagi menyambut hari raya haji disana..

5 disember - 7 disember 2008
semuanye berjalan lancar..aku ligat berjalan ke kedai2 utk membeli persiapan utk hari raya..dan aku juga sibuk membeli barang2 utk kenduri sbb tahun ni aku n hubby wat korban..malam nak raya tu siap pegi meronda lagik tgk orang2 berjual mcm barang/juadah utk hari raya..meriah!!

8 disember 2008..
sambutan hari raya...melayan tetamu yg datang..tapi pd petang tu dlm pukul 6..berlaku sedikit pendarahan..dek krn takut kejadian lama berulang lagik..aku terus ajak hubby ke hospital..punyelah cemas dlm keta..siap menagis lagik..tak sanggup nak tempuh lagik..hubby terus bawak aku ke hospital swasta..putra medical centre..sumenye krn mahukan perkhidmatan yg terbaik dan segera..sebaik turun dari kete ke tempat pendaftaran aku dapat rasakan pendarahan makin banyak..aku mula tak keruan..menangis2 dlm bilik kecemasan..tak takla kuat..tak pedulik apa dah..minta nurse panggil doc segera..on call dibuat utk dr. idrus!!aku ditolak ke labour room..nurse tgk pendarahan dah geleng2 kepala..aku memang redha!!hubby n ukail setia mberi sokongan pd aku..hubby siap cakap.."ayang..walau apepun jadik abg terima..ayang kene kuat semangat..abg redha kalau dah ditakdirkan kita hanya punye sorang anak.."sedih gile dgr hubby cakap mcm tu..bila dah jadik saat cemas mcm tu..ms tu la kita bleh dgr luahan tulus dr hubby kita..hubby pegang erat saat dr. idrus datang utk melakukan imbasan kandungan..kat mulut hubby sempat cakap.."moga allah pelihara baby kita.."tapi aku dah tak mau ambik kisah..ms doc scan pun aku dah tak mau tengok..

tiba2..dr. idrus cakap..."ok..baby ok..kantung pun masih ada lagik dgn elok..you tgk heartbeat dia..masih berdegup mcm biasa.."haaaa??aku mcm tak pcaya..terus aku tgk skrin..ya..janin aku masih ade lagik..tapi aku tak puas ati.."tapi pinggang saya sakit doc..mcm nak gugur..kemudian doc terangkan pd aku aku..kes ni kita panggil treaten abortion..atau dlm erti kata lain..ancaman keguguran..so doc cakap kandungan aku masih selamat..doc akan bagi aku ubat utk kuatkan rahim jenis duphaston dan ditahan di wad..terus pandarahan aku beransur pulih..hanya keluar old blood je sampai keesokan harinya..dipendekkan cite..soknye aku dak bleh kuar wad krn pkmbangan yg baik..sejak dari itu aku amat membataskan pergerakan aku....

maaf ye dell..aku tak dapat memenuhi janji aku utk bertemu ko dan inas pd cuti sekolah ni..memang aku tak kemana2..balik selangor pun dok terperap je kat umah..memang jadik mem..semua keje memasak mak aku yg buat..harap ko faham kondisi aku..

ade adik beradik yg bertanya..tak kurang juga kawan2..kenapa aku hanya dibekalkan ubat kuat rahim bukan suntikan..menurut doc..ramai yg salah anggap ttg kaedah suntikan dan ubat duphaston ni..ramai yg beranggapan bahawa kalau melalui suntikan rahim kita akan lebih kuat..tapi doc cakap anggapan tu salah sama sekali!!kedua2nya sama saje fungsinya..takde perbezaan..cume kaedah yg digunakan..tapi tujuannya sama..menguatkan rahim!!kekuatannya sama..

kawan2..kandungan aku sekarang baru menjangkau 10minggu++..tapi aku masih takut utk menempuh hari2 mendatang..korang doakan lah aku agar semuanya berjalan dgn baik ,lancar dan selamat..amin........

Saturday, December 27, 2008

yuhoooo............i'm back!!

wah..lamanye tak update blog..mcm2 cite suke duke sepanjang aku bercuti ni..nak gak kongsi masa bercuti kat selangor tapi almaklumlah..rumah bapak aku tu name je ade internet tapi slow gile..ye la..takde streamyx..dial up punye conection..so..tunggulah ye..aku akan update mcm2 cite nanti utk dikongsi..bagi aku berehat dulu dan bernafas..mengah ni baru balik dari selangor..hik..hik..

Thursday, December 4, 2008

aku akan menyepi seketika....

hai kawan2..untuk sementara waktu..aku akan menyepi seketika..mengapa??

aku nak bercuti beb..................he..he..

balik ke umah mentua dulu untuk menyambut hari raya aidiladha disana..kemudian..baru aku akan kembali ke selangor..

so..no internet..no streamyx..jadi faham2 je la ye..

mesti aku rindu nak jengok blog u all..

oh yaa..jgn lupe doakan kesihatan aku n kandungan yee..

take care u all..selamat hari raya aidiladha..maaf zahir batin................................

Tuesday, December 2, 2008

syukur alhamdulillah....

hari ni aku memenuhi janji utk bertemu doktor bagi melihat pkmbangan jantung..sepanjang pjalanan ke sana mulut aku,hati aku tak putus2 berdoa..minta semuanye sihat dan selamat..dan aku juga tak putus2 menyuarakan rasa hati pada hubby minta sama2 bersedia menerima apa jua khabar baik taupun sebaliknya..maklumlah..pd kandungan yg lepas,aku memang tak bersedia langsung..tup2 doktor bgtau dah takade..mmg aku rs mcm nak jatuh tsungkur..so kali ini aku lebih bsedia agar aku tak terduduk lagi..tapi dlm hati aku sentiasa inginkan khabar baik..dan hubby juga sentiasa mberi semangat yg semua akan baik2 aje..sementara menuggu giliran..hati aku resah..gelisah..nk terkencingla..sakit perutla..mcm2..sejuk aircond menambahkan lagi rase seram sejuk aku..kalimah subhanallah tak putus2 dari bibir aku..dan saat nama dipanggil..aku pandang hubby aku..(dlm hati..gembira ke..atau sedih ke aku lepas nis..)sebaik masuk bilik doktor,aku dah terpandangkan doktor yg memang lama aku nantikan utk bersua..checkup b4 ni tak dapat coz doktor cuti..ya..itu dia doktor anuar..pakar bersalin dan sakit puan pusat perubatan mahsuri..dulunye keje kat PMC(putra medical centre..)tapi soryla kawan2..takde gambo dia kat sini..bercakap beberapa minit dgn dia..tibalah masa utk discan..ya allah..hanya engkau sajela yg tau perasaan aku tadi............................................................................

alhamdulillah....tak putus2 aku menyebut depan doktor..sampai doktor pun tersenyum tengok gelagat aku..

"risau ye??..kata doktor anuar..

"yela doktor..saya takut jadi mcm dulu lagi..."

senyum je doktor tu..

"kandungan saya okay ke doktor??"

"ok..jangan risau..setakat ni yg boleh saya katakan..confirm..puan memang mengandung..kedua..kandungan puan memang didalam rahim..dan yg ketiga..jantung janin berdegup dengan baik.."

syukur alhamdulillah..menurut doktor anuar..setakat ni kandungan aku baik2 saje..tak perlu ubat2an lain selain folic asid saje........alhamdulillah.............................................


aku terus buka buku utk ibu mengandung kat pusat perubatan ni..dan aku diminta utk dtg lagi bg pemeriksaan bulanan seterusnya pd 2hb januari 2009..
alahai sayang ummi..semoga sayang sihat selalu dalam perut ummi ye sayang..


close up sket..nampak tak??

klu ikut pgalaman yg lalu(keguguran)..usia kandungan cenggini tak nampak janin lgsung..kene scan ikut vagina..tu petanda janin memang tak sihat kot..tapi kali ni alhamdulillah..nampak dgn baik..aku harap kali ni kandungan aku sihat dan selamat hingga dilahirkan..kawan2 jgn putus2 doakan yg terbaik utk aku n kandungan ye..jasa baik kalian mendoakan aku,aku doakan kalian mendapat keberkatan yg tak pernah putus..amin....

Sunday, November 30, 2008

lambatnye aku jawab tag....

1) do you think you're hot?
takde maknenyee..

2) upload ur favourite picture of u.. tu kat atas

3)Why do you like that picture? ntah..masa tu kan anak dara lagi..masih slim lagi..pastu mcm manis je tgkap gambo bawah pokok..muaahaahaa....

4)When was the last time you ate pizza? last sekali aku makan pada 19 februari 2008..ha..ha..ingatan yg baguskan??taklah..aku tgk date kat kamera digital aku..masih tersimpan..kui..kui..

5)The last song you listened to? lagu mila la..aku lebih tahu..abis..buka blog je dgr lagu tu dulu..

6)What are you doing right now besides this?tggu air tengah masak..sejak 2-3 menjak ni suke mandi air panas lak..

7)What name would you prefer besides yours?fuadnis..

People i tag :

tak maula..aku sdiri pun tak larat nk menjawab..nak tag2 orang konon..lagipun dah berlambak yg jawab tag ni pun..

8)Who is number 1?

9)Number 3 is having a relationship with?

10)Say something about number 5 Kak Lang!

11)How about number 4? J

12)Who is number 2?


oleh kerana aku tak tag sesapapun..jadik soalan no 1 hingga 12 takde pe yg perlu aku jawab..ok yandarwisy..alhamdulillah..terjawab gak tag ko walaupun aku kira mesti tak memuaskan hati kan..redha je la yee..

Wednesday, November 26, 2008

maafkan aku.................

sory yek kawan2....mulai beberapa hari ni aku dah mula tak sedap badan..tekak..kepala..pantang celik mata..mulalah rasa loya..nak muntah..kepala pun agak pusing2..jadik sebab tu aku jarang update blog sekarang..baca blog kawan2 pun..baca2 gitu je..tak tinggal komen pun..ade mood adela aku tinggalkan..tapi utk tidak mghampakan..sape2 yg tag aku..aku akan cube selesaikan secepat mgkin sebelum kemalasan aku lebih meningkat tahapnyee..aku perasan..peknen kali ni aku jadi seorang yg agak malas!!mesti ade yg pikir..anak lelaki agaknye kali ni....tapi tu semua takleh jadik petunjuk..sebab masa mengandungkan ukail , aku adalah seorang yg sangat rajin!!sampai orang2 ingat aku bakal dpt baby girl........apapun..cukup dulu..lain masa aku cube gagahkan diri key..

wat yandarwisy,
jgn riso..tag ko mesti aku jawab.............

cau cin cau..........

Saturday, November 22, 2008

tima kacih eida....!!

wah..rini aku dapat award la..tak kisahla..blog aku ni best ke tak best..janji ada gak orang hargai blog aku nie..tima kacih eida!!....................

Wednesday, November 19, 2008

layan kan je budak kecik nie....

video

he..he..aku selalu gak luangkan masa dgn ukail ajar dia baca buku..opss..buka baca..tapi mengenal benda..so far mcm nila pkembanganye..kadang2 rajin..kadang2..ya ampun ...liat..mata tu asik tgk tv je..ni pun kene paksa2..tapi u all jgn tak tau..ukail ni selalu mengigau..penah satu malam tu dia mengigau ape tau..??mcm dlm video ni la..."ni apa?..ni apa?..." kih..kih..

u all layan kan jela video ni ye..

Saturday, November 15, 2008

my pregnancy test....

actually aku sebenarnye klu boleh tak nak lagi bagitau sesapa yg aku positif peknen..selagi belum jumpe doktor dan pastikan kandungan aku macammana selagi tu hati aku tak tenang..almaklumlah..rase fobia masih ade..aku kan penah keguguran(miss abortion) sebelum ini ketika kandungan hampir mencecah 2 bulan..cek punye cek baby tak berkembang..jantung dah tak berdegup..jadi aku punya sebab utk merasai ketakutan tu sekali lagi..lagi pulak kawan2 dlm blog ni seolah2 dah dapat mengagak mengapa aku begitu gembira..jadik tak salah rasanye kalau aku memohon dari kawan2 utk mendoakan kandungan aku sihat , sempurna seperti hendaknye....aku mohon sangat kalian semua mendoakan yang terbaik buat aku....please kawan2....
urine test ni aku buat semalam elok2 bangun dari tido..mulenya taknak bagitau hubby coz takut negatif tapi disebabkan tiba2 naik double line..aku mcm tak sangka terus menangis kegembiraan..hubby yg dalam pjalanan naik kete ketempat training hoki pun terus patah balik bila dgr aku positif peknen..


close up sket..(dalam hati masaih tak percaya lagi..sampai saat ni masih mcm tak percaya..)


**hari ni aku tak dapat menahan diri utk terus bjumpe doc..bukannya aku tak sabor2 tapi seminggu sebelum due date period aku,aku ade keluar cecair coklat tapi sehari jela..(selalunye klu keluar cecair coklat mcm tu tanda aku nak peod..)tapi tunggu2 tak peod pun..sampailah hari yg sepatutnya aku peod tapi aku tak peod gak..cek2 aku positif peknen rupenye...jadi tujuan aku bjumpe doc utk mintak nasihat daripadanye ttg kandungan aku..bila scan doc kate tak nampak lagi(yela..aku pun baru lewat 2 hari peod..)tapi adelah nampak dinding rahim menebal..doc suh aku datang lagi dlm 2 minggu dan bekalkan aku ubat kuat rahim jenama duphaston(kalau tak salah ejaan aku..) dan folic asid..psediaan sebab aku kan ade sejarah keguguran....

jadinye kawan2..aku minta korang tolong doakan yg terbaik buat aku key..aku n kandungan ni membesar dgn sihat....insyaallah....

p/s: ade sapa2 tak antara u all yg penah jadi mcm aku..keluar cecair coklat sebelum due date period??biasanye yg aku dgr cecair coklat ni keluar after due date period dan ianye adalah tanda peknen sebenarnye..tapi kenape aku keluar awal plak ye??ade sapa2 yg penah mengalami mcm aku??aku masih risau lagi ni....

Friday, November 14, 2008

hari ini aku sangat gembira!!!!!!!!!!!!!!!

ya allah..ya tuhanku..aku bersyukur kehadratmu..diatas limpah kurnia yg telah kau berikan kepada aku....telah lama aku nantikan berita gembira ini....alhamdulillah....................

hari ini aku sangat gembira!!!!!!!!!!!!

aku tersenyum.......suamiku lebih2 lagi tersenyum...dan aku pasti ukail juga akan turut tersenyum.............

alhamdulillah..........

kawan-kawan..doakan yang terbaik buat aku............

Thursday, November 13, 2008

tag dari yandarwisy....

Seawal celik mata kita - masuk keja - sampailah ke terlelapnya 2 bijik mata"...bleh?

6.30am-7.30am : Bangun, mandi, solat, bersiap,bertolak dr umah,hantar anak ke pengasuh dulu baru g keje..

7.30am-8.00am : dah sampai tempat keje..5 minit je beb dr umah..hik..hik..ops..kul 8.00 dah masuk kelas..

8.00am-8. 25am: berpandukan jadual waktu..ade kelas mengajarla aku..klu takde bergosip la kat bilik guru..kuang..kuang...kuang...

8.25am-8.40am : sama seperti diatas..

8.40am-12.55am: sama seperti diatas..tapi agak2 dah lapar g kantin makan..isi tenaga..nanti nak mengajar balik..pastu nak marah murid-murid plak..kih..kih..

1.00am-2.00pm: balik keje..ambik ukail kat umah pengasuh..solat..kalau sempat layan internet....then tido!!

2.10pm-5.45pm: kroohh....krooohh...bangun...solat...wat pe2 keje yang tak sempat wat..basuh baju..sidai baju...masak....

5.45pm-6.15pm : makan malam..mengelakkan gemuk makan awal key..pastu relax2....

6.15pm-11.00pm : erm...bergantung pd tahap kerajinan aku..kalau rajin lipat2 baju..kalau tak rajin biar berlonggok banyak sket..baru hati tu rase sakit je tengok..kih..kih..klu rase2 boring ajak hubby jalan2..pastu mandi2...mandikan anak...suami mandi sdiri key..he..he..solat magrib..relax2 dgn suami dan anak kat ruang tamu sambil tgk tv...agak2 takde cite best layan internet lagik..then kul 11 malam wajib layan cite peveret aku sinetron intan.....

11.00pm-11.30pm :sinetron intan tak abis lagik..cite abis kul 12..pastu baru zoomm....tido!!

tu je la yan ooii..kalau agak2 rutin hidup aku cam boring je..ko abaikan la...kalau ko rase boring tapi aku lagik boring...kih..kih..tapi mulai hari ini aku tidak boring lagik pasal................dah cuti sekolah.....yyuuuuhhhoooooo.....aku akan bercuti selama sebulan setengah!!!!!!!!!!jgn jeles key....kih..kih..kih...kih....

Tuesday, November 11, 2008

dah pandai menjawab yee..

tengok budak kecik ni..nakal sekarang..dah pandai menjawab..dan jawapannye memang aku tak terduga..dari mana dia belaja pun aku tak tau..mentang2 la cakap pun dah semakin fasih dan lancar..cara menjawab pun mcm orag tua dah aku tengok....satu petang tu aku suh ukail mandi..tapi dia tak mau..pengasuh nye skg pun kate dia liat nak mandi..jadik aku pun sound kat dia....korang tau ape yg dia jawab??kurang asam betoi....


"ukail..jom mandi.."

"tak mau................................."sambil menggeleng kepala kekanan dan kekiri dgn lagak manja dan mengada..

"tak mau??ukail nak jadik ape tak nak mandi??nak jadik kambing ke??..........aku pura2 tinggi suara.sajela wat tak puas ati....bukan dia pandai membangkang pun..tapi aku silap..................dgn selamba dia jawab yg aku sdiri pun tak terduga..pasal aku tak penah ajar pun dia jawab gitu....

"nak jadi monyet.........................."

aku terdiam dan terus tergelak dgn hubby....ooooo...pandai ko menjawab ye sekarang....
kes yang ke-2....

mcm besala..rutin dia seharian sure tgk kartun chanel astro ceria..memang susah utk aku n hubby tgk berita or ape2 rancangan kegemaran kami skg..coz ukail pun dah pandai berebut nk tgk cite kesukaan dia gak..then satu malam dia cakap dgn aku....

"ummi...adik nak tgk ultraman tiga...."(dia dah pass sume nama rancangan kt astro ceria..aku jamin korang bleh uji dia bila2 masa..sure score A++)

"adik ni...asik tgk tv je..dah tak mau baca buku ye sekarang..ultraman tiga le..ultraman dyna le..hikayat putra shazlan le...digimon le..blaa...blaa... malas ye..adik nak jadik pe tak nak baca buku sekarang??

dgn selambenye dia jawab....

"nak jadik cikgu................................."sambil wat muke toya sebijik cam kat ats tue..


arrgghhh.............tidak....!!kat mana ko belaja jawab sume tu????dah pandai ko menjawab sekarang ye..tensen aku..tensen..aku pun wat jegil2 mate kat die tanda marah..korang tau dia cakap pe??

"ummi tak marah....ummi tak marah kan????senyum ummi....senyum................"sambil wat muke ala2 sepet2 mate n senyum2 kambing kat aku....

kih..kih..anak....anak...nak marah pun ..jadik tak marah.....................

Sunday, November 9, 2008

hidup tak selalunya indah....

sejak akhir2 ni aku asik teringat kat makcik aku....bukan pe..bila tengok kes tangkap khalwat norman hakim n memey..aku kesian sangat kat abby abadi....pe lagi yg tak sempurna nye dia tu ye..cantik bleh tahan..subur plak tu..senang mengandung senang beranak..selalunye lelaki ni gune alasan takde anak nk kawin lain..tapi si norman ni aku tak taulah ape yg dia nakkan....ape dia tak ingat ke segala pengorbanan abby memberikan zuriat yg comel2 kepadanya..ingat senang ke saat nk mengandung dan melahirkan tu??sungguhpun mgkin abby ade kekurangan..pe salahnye terima..??tak ingat anak2 ke dia??arghhh...syaitan!!geram gak aku..tapi tu la namanye dunia..hidup tak selalunye indah..langit tak selalu cerah..dah namenye manusia..jangan ingat kita selalu diatas..satu hari juga kita akan tersungkur..percayalah....sebab tu kita jangan putus asa bila tuhan datangkan bala atau dugaan pd kita kerana ia akan membalas satu nikmat yg tak terhingga pd kita kelak...dan ingat...jangan kita asik dgn segala nikmatnye..berbangga dan sombong diri bila kita mendapat nikmat lebih dr orang lain kerana satu hari nanti pasti tuhan berikan kita bala atau dugaan pula....percayalah..tuhan tu kan maha adil..tunggu sajalah....

kenapa aku berkata sedemikian..??bukanlah utk membuka pekung didada tetapi sebagai renungan dan pengajaran..mgkin kita takkan jatuh terduduk bila kene pada diri kita sdiri satu hari nanti....

1) makcik aku dulunya seorang pekerja kilang..ditakdirkan bertemu jodoh dengan seorang jurutera..terus terang makcik aku bukanla tergolong dlm golongan yg cantik paras rupenye tapi mgkin disebabkan baik pd hatinya..maka kerana itu suaminya terpikat padanye..dah namanye bersuamikan jurutera..maka dr keje kilang teruslah dia bhenti mnjadi surirumah sepenuh masa..buat pe keje lagikan..dah suami mampu tanggung anak bini..memang bahagia sungguh..sape2 tengokpun cemburu..dahlah takyah keje..goyang kaki kt umah jekan mengurus rumahtangga..klu suami outstation kemana2..ikut je..loving betul!!sampai mak akupun selalu jadikan dia idola bila bertengkar dgn bapak aku..baguslah si k*m*r (nama pkcik aku rahsia la ye..)tu.pandai jaga hati bini..bawak bjalan..beli rumah besar..tu je la yg diulang2..dibangga2kan ..kebahgiaan tu berlarutan la sampai 15 tahun lamanye..sampai lah saat tuhan janjikan dugaan(aku kira cam bala gakle..)bila pakcik aku ditukarkan ke indonesia utk urusan keje disana..tinggalla mkcik aku dimalaysia menguruskan anak2..dahle dgn tak pandai bawak kete..segala urusan dgn naik motor je..tapi takpelah..berkorban asal keluarga mdapat kesenangan..tapi ape yg dia dpt dgn pengorbanan??ape yg dia dpt dgn mengharungi segala kepayahan??dlm diam2 suaminya berkahwin lain dgn wanita indonesia sehingga lahir seorang anak lelaki..parah sungguh..terlukanya hanya tuhan saje yg tahu..selama 15 tahun kawin ..dia hanya mampu berikan suaminya 4 orang cahayamata yg mana semuanya perempuan!!gila kan??takkan itu plak jadi alasan utk lelaki berkahwin lain..tu la namanye manusia..tak penah puas..bila tuhan dah berikan segala kesenangan..isteri yg baik..anak2 yg cerdik..rumah yg besar..duit yg banyak..bala jugak yg dia carik!!ntah pe lagi yg tak sempurna kt isterinya pun aku tak tau..dulu sebelum kawin tak nampak pun cacat celanya....agaknye manusia ni mudah lupe bila dah terlalu senang sangat..jemu kot...!nk rase susah plak camne..sekejap je rase cinta yg dulu membuak2 hilang begitu jee..arghhh....syaitan lagik!!

2) tapi tak kurang plak dgn kisah yg satu lagik ni..zaman mudanye..asik bergaduh je suami isteri..yg jadik mangsa anak2...trauma..jiwa tertekan krn boleh dikatakan saban waktu asik melihat mak ayah bergaduh..sedih..pilu..sampai selau berdoa pd tuhan ..minta diberi kebahagian walau sekali kerana tak pernah rasa aman..sehinggakan merasakan dia tak berpeluang lagik utk melihat keluarganya bahagia gara2 berantakan ayah suka berhubungan dgn perempuan lain..sampai satu masa hati2 anak hancur bila mak ayah saling berpukulan..mak pula kemudiannye melarikan diri keluar dari rumah..sehingga meminta cerai..tapi kuasa allah..tuhan kuatkan hati ayah ..tak pernah sebut aku ceraikan kau.....walau didesak berkali2..mgkin sejahat manapun hatinya..si ayah masih kuatkan iman tidak meruntuhkan masjid yg dibina kerana ANAK-ANAK....berlarutan kisah sedih ini sehingga anak2 meningkat dewasa dan ayah pula semakin tua..alhamdulillah..tuhan masih sayang hamba2nya..setiap kepahitan dibalas jua dengan kemanisan..ayah berubah laku..klu dulu makan tak ingat anak bini..sekarang masa lapang je dibawak bini keluar bjalan..kalau dulu tak penah ingat harijadi isterinya..sekarang sbuk bertanya2 anak..ape nk bagi hadiah kat mak..


jadi kawan2 ingatla..kalau sekarang kita diberi musibah atau kepayahan..satu hari nanti tuhan akan berikan kebahagiaan dan kesenangan..tapi kalau sekarang kita disebaliknya..sentiasalah berdoa akan terus diberikan bkekalan segala nikmatnye atau bersediala..kerana tak semestinya itu semua akan kekal lama..biarlah kita hidup bersederhana saja kerana itu lebih baik....yg pahit tak mgkin selamanya..dan yg indah takkan kekal selamanya....

Saturday, November 8, 2008

aku bebas!!

akhirnyee....rini aku dah mula start tak pakai lesen P..selamat tinggal P..aku bebas!!lesen baru ni aku buat baru 2 hari yg lepas..aku cume renew utk 1 tahun je..bukan psl takde duit nk buat lebih dr setahun tapi saje je..nk merase mcm mane kelam kabut tak renew lesen..ahak!ahak!takde keje kan..so muke baru aku dlm lesen baru ni pun nampak comei sketla berbanding ms pic dlm lesen P tu..maklumla pic dlm lesen P tu muke tgh kembang lagik baru beberapa bulan pas bsalin..plak tu tak bermakeup plak..yg ni mgkin dah okey pd pandangan aku..sempatla makeup gak..

bercakap psl lesen kete ni aku teringat ms dulu ..ms aku takde lesen..ms tu anak dara lagi..memang aku akan ingat sampai bila2..aku takkan lupe..walaupun aku seorang yg pemaaf tapi utk aku lupekan hal yg menyakitkan hati aku..aku takkan lupa!!....takkan lupe!!..................

benda tu mgkin bukan kudis pd sape2..tapi bg aku..ia ckup buat aku rasa rendah diri ...down yg amat....

aku ingat lagik..ms zaman anak dara la kita rase best sgt klu dpt bjalan..lagik2 klu pandai drive..tak kire la moto ke kete ke..tak kisahle g bjalan saje dgn kawan2 ke atau beraye..jiwa tgh gelodak lagik..bila dpt kehulur kehilir jumpe dgn kawan2 best sgtla ms tu..tapi bagi aku....aku tersepit..sebab..aku tak reti drive..ms tu ramai gak kawan2 yg dah pandai drive..aku ni plak mharap klu kawan yg pandai drive je ajak aku bjalan..ms tu syok gile..dia ajak je aku ikut..pantang ajak pg mana..mesti aku ikut..tapi takla selalu..ms tu sayang gile la kat kawan pasal baik hati ajak aku keluar..keluar dr kepompong duk kat umah je..tak tau nak balas budi dia camne....tapi hati manusia tak sape bleh duga..kalau baik tak semestinya baik sampai bila2..kalau ikhlas..tak semestinya ikhlas betul....

penah sekali tu..aku call die dan berkias2 samada dia sibuk tak klu aku ajak g bjalan..ms tu akupun lupe..nk bjalan g beraye ke..g kenduri ape ke..yela..aku kan tak pandai drive..kalau aku pandai takdenye aku terhegeh2 nak ajak diapun..baik aku drive sdiri dr menyusahkan org lain..tapi aku tpaksa krn aku sangka diala teman..dikala susah mahupun senang..tapi aku silap...silap krn menganggap dia tlalu baik ataupun aku silap krn aku ni jahil sgt tak pandai memahami masalah atau perasaan kawan(kotla ms tu takde duit nk isi minyak ke..)..ntahlaa.....tapi dr caranye mcm dia sengaja taknak pg..agaknye boring kot asik bawak aku je..aku tak penah pun bawak dia..yelah..dah tak reti drive!!tapi aku tak salahkan dia 100% pun..selama keluarpun aku tak penah isi minyak kete dia kot..yelah..dah dia yg ajak aku..lagipun ms tu kan aku mcm bodoh2 alang lagi..mana reti adab tumpang kete org..kalau dah dewasa cam skrg ni yela..paham2 jelakan..tapi ape nk buat..mgkin bukan rezeki aku bersahabat baik dgn dia..tapi mcm mana pun aku ckup bkecik hati dgn dia..rase rendah diri yg amat..down sesangat..sedih krn aku rase aku begitu teruk kerana tak pandai bawak kete..klu aku pandai sure aku takkan menagih dr org lain..sebab itu bukan care aku sebenornye..!!mula dr saat itu aku bertekad aku akan dptkan jugak lesen satu hari nanti....!!

bagi aku..klu ye pun ade masalah nape tak cakap je..paham kan aku yg bodoh ni....kerana aku rase aku ni ckup teruk..sejak2 tu aku tak penah dah ajak dia pg mana2..dok je memerap kat umah..sedih....sebab aku ni teruk..lemah..terlalu mgharap kat org lain..cube kalau aku pandai drive..dah tentu aku takkan rase rendah diri..tentu aku staraf dgn org lain..ha!ha!ha!ha!teruk kan aku merajuk hati..ntah ape2 ntah..tu la namanye budak2..merepek je..

tapi skrg dah berubah..aku dah ade keyakinan..dah bleh drive kete sdiri..besar lagik..(avanza..bukan kancil je okey..)dah tak mgharap kat org lain..tak main la menagih2 lagik mcm org miskin..malah aku la yg selalu offer diri nk drive bawak kwn2 klu nk g mana2..klu tak sempat ambik or hantar anak balik umah..aku dgn senang hati terima utk menolong ambik anak diorang..sebab aku tau mcm mana rasenye bila kita dlm kesusahan..mcm mana rasenye bila tak pandai drive..aku takkan lupe zaman kesusahan aku....ingat...ingat sampai bila2............................

Thursday, November 6, 2008

berita hangat diTV3....najis babi!!

cite ni beberapa hari yg lepas..balik dari keje aku terserempak dgn kak wati tgh berborak sakan dgn kak not kt bawah kuarters..sakan borak nampak..sampai angkat tangan segala bagai..ape cite hangat tue..akupun sambil2 lalu tu menyibuk gakle..rupe2nye kak wati dok bercerita pasal dia baru langgar taik babi dgn kete baru dia grand livina..kih..kih..lawak gile..dia ingatkan taik lembu..kire takde hal la klu terlanggar pun..tapi sekali sampai2 rumah bau taik tu..................fuuhhhh......lubang hidung lebar tak ingat berapa inci ....kui..kui..busuk gile!!naik2 umah aku try call hubby..kononnye nak mengingatkan hubby supaya bhati2 jgn sampai langgar taik babi..call2 tak berangkat..sure silent tak buka balik..minggu ni kan minggu budak2 exam..hati hangat je bila call org tak angkat ni..aku punye geram sampai cakap..lantakla..langgar la taik babi tu puas2...he..he..sampai2 umah hubby aku beria2 cite kete die bau busuk..aku apalagi bukak cite la..."ha..padan la..org call tak mau angkat..ummi ni beria la nk ingatkan abah jgn langgar taik babi..suh careful la..nasib la...!"ceehh..melepas geram la kononye...hubby aku tkejut badak.."Haaa!!taik babi??patutla busuk gile!!nk turun balik la..nk sembur tayar..kih..kih..geli hati aku..rupe2nya kebanyakkan org satu kuarters ni sume langgar taik babi..sebab diorang melalui jalan yg sama..hari yg sungguh kelakar!!beramai2 melanggar taik babi!!tak bleh nak elak pasal taik babi memang dah bersepah atas jalanraya....yg paling menggelikan hati aku..naik2 umah hubby aku terus cakap nk tukar tayar kete..pasal tayar dah nampak dawai..kih..kih..alasan...................

hari yg sungguh sibuk....tukar tayar kete gara2 langgar taik babi..actually tayar kete iswara nipun dah memang lama..dah memang patut digantipun..tapi cam besalah..hubby aku suke btangguh2..tapi langgar taik babi punye pasal tukar jugak akhirnye....
beli yg murah2 jek..janji bertukar..for safety....
tayar ni asalnye sebijik harge seperti yg tertera tue..tapi ntah akupun tak paham apsal jadik RM130 jek..org yg dah besa tukar tayar tau kot..akupun lupe nk tanya kat hubby....
sambil tggu diorang wat keje aku n ukail lepak kat bilik menunggu..tgk tv..ait kecik je tv ni..(ewwaahh..mentang2 kat umah tv dah beso..tgk tv org cam kecik jee..kui..kui..)
ukail melayan cite kartun..ntah akupun dah lupe tajuknye....
dah mula boring..berlari kesana..berlari kesitu..kesinun......
hiiiyaaaaa..........ultromen.....raksasa.....mcm2 peel budak kecik nie..

akhirnye......boring sesangat dah ni ..tak tau nk watpe..kah!kah!

berbalik pd cite td..u all ade tgk berita tak pasal kisah taik babi ni..siap masuk TV3 lagi..najis babi bertaburan dijalan dari felda lubok merbau ke naka..najis babi ni diangkut keladang buah betik utk dibuat baja!!!!tttiiiidddaaaakkkkkkkkkkkkk!!tak mau makan buah betik dah....muuaaahaahaaa......

menjwab tag ibu inas..

huwwaaa...huwwaaa...ini tidak adil....buka2 blog terus dpt tag kene tgkap gambo sdiri dgn tidak boleh btukar pakaian ape yg sedang dipakai..kawan2 lain untungla snap pic ms kt tempat keje..so comei2 belaka la..aku??dah memang rutin buka blog ms dah balik keje..ms dah telanjang pakai baju besa je..tapi utk tidak menghampakan..dan tak pandai berbohong..makanye aku relakan...aku redha..muke ku tanpa secalit make up, jerawat merata-merata serta kelihatan dahiku yg sememangnye luas..hanya diselubungi tuala mandi..kih..kih..kire okla ye pn dell??


gambo ni ditangkap pd jam 215pm sebaik aku pulang dr keje..takde makeup2 key..tataplah sepuasnye..lepas ni takde can lagik tgk muke selebet aku cenggini..hik..hik..



the rules:

1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now. (beress..)

2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture. (buat dah..real lagik..betul..tak tipu..)

3) Post that picture with NO editing. (real punye..takde edit2..malas nk buatpun..)

4) Post these instruction with your picture. (beress..)

5) Tag 10 people to do this ~ erm..aku pun cam yayan la..minta excuse leh??


pssstt...dell..baru teringat..ade satu tag dr ko aku tak wat2 sampai skg..minta ampun ye dell..panjang sgt nk kene setel sampai aku lupe terus..kire halal yek??!

Saturday, November 1, 2008

apa dah jadi daaaa..........

haiyaa....apa sulah jadi sama wa punya cerimin woooo....talak lain talak mukan ini misti wa punya anak punya kelija maa....sebenornya salah aku jugakla..sebelum tu aku la yang mulakan dulu keje melekat2 gambo kat tepi2 cermin tu..bukan pe..gambo2 ni diambil oleh anak pengasuh aku..pastu aku ni yang lalai lagi lupe asik tak teringat je nak masukkan dalam album..sudahnye..sementara aku nampak gambo ni dari bersepah ntah kemana kang baik aku lekat dulu tepi cermin..tapi yg aku lekat bukanla banyak cenggini.. cume 2-3 keping je..nak dijadikan cite ms aku lekat2 ni si ukail ni tengok(sambil2 belajo la tu cara nak lekat..)..tapi aku taklah syak wasangka..sampaila ke satu tahap dia ade tanya aku..

"ummi..letak gambar adik ngan abg haikal..."...sambil tunjuk ade gambo dia dgn haikal(budak lg satu yg pengasuh aku jaga)ke arah cermin....

yg aku ni tgh tahap gaban malas nk layan die..aku cakapla..

"adik naik kerusi ni..adik lekatla sdiri....ummi banyak keje ni.."(padahal bukan banyak keje manapun..sibuk surf internet..he..he..

ukailpun tarik kerusi then panjat..try2 nk lekat tak bleh..last2 aku tolong gakla..bimbing dia camne nk lekat sekeping gambo tu pastu dahle..diamle dia..

sampailah satu masa aku masuk ke bilik ni..tengok2 cermin...tuuuuu diaaaa........alih2 tanya kat abah dia..memang keje budak ukail ni..sibuk nk lekat gambo kat cermin..suke bebenor dia tengok muke die je yg terpampang..gile glemer gak ko ni yek..hik..hik..

tengok...pe dah jadi dgn cermin aku??dahlah cermin belas ihsan dari kerajaan bagi setoet kecik ni jee..kalau dah ko buh sume muke2 ko..mana lagi ummi nak tengok muke ummi ni yang..........memang gile glemer tau nyah!!


close up sket....ala tomei..tomei..anak ummi...anak abah..cute plak..(takpe puji anak sdiri..)tak jadik marah laa!!hik..hik..



haa..nila haikal....sayang benor die dgn abg haikal nye ni..penah tu pengasuh aku cite..ukail menangis2 cari abg haikal..pasal abg haikal tak datang umah(dah mak si haikal ni cuti..)..last2 pengasuh dia nk g tengok kt taska tmpat haikal belaja..nk ajak dtg umah main dgn ukail..tak sempat g tgk ..haikal dah dtg dulu..terlepas rinduu....over tau ko ni ukail..!!

eh..eh..gambor ni pun ade??takkan gambo aku dgn laki aku kot??gambo lama ni ....sapa plak laki bini misteri ni????ahak!ahak!wat2 tak kenal lak..mak pak aku daa ms mude2 dolu..fuh mak....mak dulu slim gile weh....pak...rambut pak dulu bleh tahan maa....hik..hik..(saje mintak gambo ni kt mak ayah..mentor aku nie..kih..kih..)

eh dell..yayan..chugie..yandarwisy n kawan2 yg lain..u all ade tak gambo mak ayah korang ms mude2 dulu..tunjukla....akupun nk tgk gak....agak2 ade tak??aku ade....(bunyik suara belagak sket..he..he..lawak jee..)

Friday, October 31, 2008

akhirnya dah berakhir....

aku rase dlm ramai kawan2 akulah yg masih memegang lesenP..malu nye....tapi bila pk2 balik buat pe nak rase malu lagik pasal sekurang2nye aku ade gak lesen daripada org lain yg masih takde lesen..he..he..pagi tadi ms nak ke pasar basah hubby aku tiba2 ingatkan aku yg lesen P aku dah nak tamat tempoh..haah yee....baru aku perasan..wa..lepas ni takdelah pelekat P lagik kat kete aku..ceh..belagak jap..hik..hik..
inilah rupe aku dlm kad lesen P aku..ms ni aku baru pas 7 bulan lahirkan ukail..tima kasih pada mentua aku yg sanggup menjaga ukail sepanjang aku belaja kete..nasib baik ms tu dia mau lagik nyusu botol..

close up sket..nampak tak tarikh tamat tempoh P aku..lagik seminggu jek..yuhoo....

mesti ade yg tertanya2 kenapa agak lewat aku ambik lesen nie..sebenornya tak terpikir pun nk ambik..takde keberanian mula2..tapi dek kerana beberapa perkara aku tekadkan jua hati ini..eewwaahhhh..........nak tau ke??

sebelum ni takde la masalah sangat klu tak reti bawak kete..tapi semuanye bermula sejak aku lahirkan ukail....

1)setiap kali hubby dapat panggilan kursus..aku dan hubby mula susah hati..dulu klu sorang2 nk balik keje bleh tumpang kawan..tapi dah ade anak ni takkan nk ajak kawan ambik anak sekali..terpaksa hubby minta jasa baik kawan lain ganti pg bkursus tapi sampai bila nk bertahan cenggitu??
2)bukan setakat pg bkursus..klu hubby terpaksa balik lambat coz meeting kt sekolah or kat mana2 pun prob gak..tpaksa ambik ukail lambat..padahal hati dah meruntun2 rindukan ukail..

hubby aku dah banyak kali suh aku ambik lesen..tapi aku mengados lebih..malas la..takut la..pendek kate berharap sgt..bgantung sangat kt hubby aku..tak bagus kan perangai cenggini..tibalah satu hari hubby aku balik dgn muke agak muram..tapi aku seperti dah dpt agak....mesti kursus lagik!!ye..ke bangkok!!malam tu aku menangis2 minta hubby jgn pegik..sian kat aku n ukail..mau tak mau akhirnya hubby aku beralah lagi utk kali yg keberapa pun aku tak pasti..dan malam tu jugak hubby aku pujuk aku utk kali yg keberapa pun aku tak pasti gak utk ambik lesen..akhirnye demi sayangkan hubby yg banyak bkorban aku beralah gak..

lulus dgn sekali cubaan je..alhamdulillah..sejak dari itu akulah yg bertugas mengambil dan menghantar ukail ke pengasuh..dan sejak itu kalau hubby dpt pe2 pggilan krsus atau sebagainye hubby aku tidak muram lagi....bagus rupenye klu pandai bawak kete sdiri ni kan..aku ni memang degil rupenye...hik..hik..

degil!!

"akak....nis nak beg duit warna merah ni yek..erm..agak2 sempat tak dapat sebelum raya??..(merujuk pada beg duit satinni kat katalog....he..he..aku ni beli beg duit kat katalog je..jenama pun satinni je...takdela beli yang mahal2..eden tak reti plak carik yg berjenama glamer yg besa orang pakai..ade sapa2 bleh tolong ajar??????aku ni masih kolot lagik..kih..kih..)

"erm..akak cube ye..insyaallah mggu depan akak g alor star tengok stok...."

"okeeeyyy....."

seminggu sebelum nk raya....

"anis..beg duit yang anis nak tu dah takde stok laa....sowey yee...."

"alaaaa....yeke..frust nye..nape takde..nampaknye pakai beg duit buruk je la raye nie...."

seorang mbe lain menyampuk...."yg ko pun satu..degil..nak beg duit warna merah je..banyak lagik warna lain ni..ko tak nak ke??.."

"tidak...tidak mahu...tidak mahu...."hamba rela pakai beg duit buruk ni dari pakai warna lain.."(buat suara sedih poyo..hik..hik..)


beberapa minggu selepas raya....

"anis..akak ade bawak katalog baru..alfio raldo..kat dalam ni ada beg duit warna merah...tengokla...."

"yeke??tengok..tengok..."(terkinja-kinja mcm beruk mak nyeh...)

"haa..akak..saya nak beg duit ni..bagi konpem ade yek..kalau tak dapat beg duit merah ni saya menangis air mata merah..hik..hik.."

"eeii...degil ko ni yek..."

"hee...he.."

disatu pagi yg masih pagi....

"anisss...............dah sampai.......!!"sambil menunjukkan kotak kecik bertulis alfio raldo....

"yuhooooo....cayang akak.....tido lena la saya malam ni....berapa rege??"

"rm139..lepas diskaun akak bagi rm120 dah la...."

"beressss...........tq..tq...."

mbe lain menyampuk...."sonok la tu dapat beg warna yg dia suke..mesti nak merah....he..he...."


beg duit aku yg terbaru....ok la kannnn....


pssttt....sebenornye b4 tu aku ade cube beli beg duit warna lain..warna coklat..cantik..tapi jiwa aku tak terima..katenye..bukan warna merah..jangan!jangan!..he..he..sudahnye beg duit tu aku kasik kat mbe tempat keje....free tanpa bayar....

Thursday, October 30, 2008

rutin lepas sekolah....

apa yg biasa aku wat lepas sekolah??(lepas keje la..)haaaa..apa lagi..ambik ukail dari umah pengasuh la..ok rini ape kate kite borak2 kosong..aku ajak jalan2 korang ke umah pengasuh aku dimana tempat aku tinggalkan die bila aku g keje..

bunyik2 loceng je..(tanda dah abis sekolah la..)aku akan terus menuju ke parking kete..see my car????cara aku park kete memang selalu mengadap mcm ni..tujuannye senang..start2 enjin je..zup!!tak gaduh nak gostan2..


yg ni jalan kuar elok2 dari pintu pagar sekolah....

dah masuk taman yg menuju ke rumah pengasuh...nuuuunnn.....hujung lagik jalan nk ke rumah pengasuh....


dah sampai pun penghujung jalan..okey..kona kiri....pas kona kiri..kona lagik kiri..aku takdelah snap setiap selekoh jalan yek..ni pun jenuh gak ni..hik..hik..sapa suruh??he..he..

taaadaaa.....see my son??dari jauh lagik dah nampak kete aku..menjerit2 dia...ummi!!ummi!!bleh dgr satu kampung suara dia..hik..hik..(mcm dia sorang je ade mak..he..he..)inilah rupe rumah pengasuh aku..kawasan nye sangat kemas..dulu ms mula2 aku nk cari pengasuh..kawan sekolah aku yg tolong carikan..aku siap pesan lagik klu boleh nk cari pengasuh yg tak nak umah bertingkat..pastu klu boleh yg pengemas la..yela..tak nak yg pengotor..tak reti kemas rumah..klu tak reti kemas umah..takut2 anak aku pun jadik pengotor..tak terjaga..membe aku memang pilih orang tepat..pengasuh aku adalah pengemas orangnye..kawasan rumahnye sentiasa bersih..lapang lagik..jadik anakku bebas berlarik!!he..he..upah menjaga ukail setiap bulan rm150 je..tapi dek kerana aku yg baik hati ni sajela kasik up rm170..yela..ukail plak dah makin besar ni dah pandai mintak mcm2..mintak beli itula..inilah..mcm la diorang mak pak die..he..he..walaupun diorang tak ambik kisahpun tapi akupun tak sedapla..yela..kdg2 kalau balik tu ade je yg ukail bawak..coklat la..patung mainan la..mcm2 la..ukail ni bahasakan pengasuh aku ni mak..dan suami dia abah..diapun sayang ukail..suke sangat jaga ukail..siap cakap dgn aku lagik..ramai gak yg minta dia jaga anak org lain tapi dia tak mau..dia nk jaga ukail je dan bakal adik2 ukail...wah...terharu aku...bagus kak...jgn terima offer orang lain yek!!jaga anak saya jek..hik..hik..

psssttt....utk snap gambor ni aku terpaksa membawa kete sangatla perlahan..mesti klu org dah biasa tgk aku bawak kete heran..selalunye mesti laju ..tapi rini mcm org baru blaja bawak kete..hik..hik..lantakla yee....

Wednesday, October 29, 2008

malu-malu kucing plak....

sepatutnye dah lama aku update en3 yg ini..takde lama sgtpun ..dlm 2mggu lepas kot..sebenornye buat pertama kalinye dlm hidup aku..sejak2 aku dok kat kuarters ni..baru ni la aku wat open house....wah...berani mati siot..!!padahal kalau ikut dah lama hubby aku berura-ura nk wat open house..cume aku je yg takde keyakinan nk jamu org dgn hidangan dari air tangan aku sdiri..ntah mcm mana bleh timbul keberanian dlm diri lak..agaknye sejak2 aku dah pandai wat rendang kot..kih..kih..so aku pun membeli belah la membuat psediaan utk open house kt umah aku ni..tugas aku bab2 menyediakan hidangan n hubby aku plak bertindak sebagai pengemas rumah..ha..ha..ala..bukan masak apepun..just wat soto, rendang ayam dan lemang..(erm..lemang segera key..takde masa nk membakor..)air koktel n campurlah beberapa kuih raya yg tinggal saki baki tue..lagipun jemput jiran2 kat kuarters jee..kedatangan jemputan diluar dugaan..selalunye kalau bab2 jemput dtg umah makan ni hanya kaum adam(sang suami2 je) yg dtg..pasal bini sibuk jaga anak kecik kat umah..kot2 tido ke..payahla kan nak bawak g makan2..tapi mgkin disebabkan diorang2 ni memang teringin nk tgk umah aku n merasa masakan aku..sume laki bini..anak beranak datang..aduss...tamparan hebat....tapi best..maknenye jiran2 sayang n suke kat aku..hik..hik..perasan....tapi soweyla beb..aku memang tak sempat nak snap masakan2 aku..tak menang tangan..sangat sibuk..baru aku tau betapa sibuknye tuan rumah bila wat knduri..he..he..dan di open house tu tak ketinggalan la aweks ukail atas umah tu datang..sure korang nk tgk sangat rupe si hanina yg ukail gilekan tu kan..(ceh..aku je perasan sgt konon ukail gilekan hanina..lawak jee..)

tengok ukail gedik..malu-malu kucing konon bila suh tangkap gambar dgn hanina..

posing atas basikal dia..kontrol la kononnye..padahal dlm hati mau..

haa...inilah hanina..last2 hanina tawar diri dulu dok kat sofa..tggu ukail lambat sangat..tak macho la lu ukail..hik..hik..

akhirnye....ukail dpt membuang rase malu..kan ummi dah cakap..ko tu alah2 malu..padahal nak sangat bergambor dgn hanina....caya la anak ummi!!ummi sokong ko beb....muaahaahaaa....

Monday, October 27, 2008

petua mujarab....

en3 kali ni aku tak nak cite panjang2..cume nk kgsi petua..buat ibu-ibu yg mengalami bengkak susu akibat anak dah tak mau menyusu..bolehlah amalkan petua ni..daun ni namanye daun duri tujuh..cara mengamalkannnye...giling daun tu..jgn giling sampai lunyai..sekadar mengeluarkan air pd permukaan daun tu ..dan bleh la tampal kat keliling buah dada para ibu..berkesan..aku baru 2 kali mengamalkannye..dah hilang sakit..alhamdulillah..petua ni mentua aku yg kasik..maklumlah..belakang umah dia kan banyak tumbuh2an berkhasiat utk menyembuh penyakit....

inilah rupe daun duri tujuh tu..sebenornya mentua aku cakap bleh gak dimakan pasal dulu mentua aku penah tumbuh biji kat payudaranye gara2 berhenti gak susu..saspek nk jd barah..lepas makan daun duri tujuh ni..alhamdulillah terus hilang..tapi jgn terlebih makan lak..sebab daun ni bersifat panas....

aku terluka..........

ala bucuk-bucuk anak ummi..manja-manja....sakit ke??????tipu tau..ko suke wat drama free....menci ummi....bukannye teruk mana pun..ko yg lebih2....kisahnye ukail ni g kedai ngan abah die malam td..balik dr kedai..masuk2 umah tu okey je..cam besala..dia tegur aku..."ummi......!!!!ukail dah balik....."aku tengok takdepun kelainan..mcm biasa....hepi lagik....akupun dokla mengadap komputer cam besa melayan blog..dalam setengah jam gitu tiba2 aku dgr ukail menangis..aku tanya dgn hubby ...kenape?hubby aku gelak je...ait??anak menangis bleh gelak je..ini sudah keterlaluan..aku tanya lagik..nape abah??hubby aku terus panggil aku dgn kadar segera.."ummi..meh sini..tgk anak ummi ni..pandai berlakon...."akupun pg la tgk keadaan ukail..tup..tup..tgk ukail jalan kaki dah jadik tempang..apsal lak??so..hubby akupun cite..sebenornye..balik dari kedai tadi dia terjatuh kat bawah kuarters..luke sket je..tapi dia tak nampak luke dia tadi ms mule2 jatuh..pastu naik atas umah okey je..takdelah jalam tempang pun..siap bleh larik lagik..gelak2..tiba2 tgh makan2 kat meja makan ,nk dijadikan cite seluar dia terselak atas paras lutut..so ternampaklah oleh die luke yg tak seberapa tue..hubby akupun sapulah minyak gamat sket..dan-dan terus menangis melolong..padahal bukan rase apepun..hanya kerana dia baru sedar yg die terluka..terus jalan pun tempang..hik..hik..ko ni memang pelakon air mata tau..nk menyedapkan hati die..akupun tampal la plaster nk bagi tutup luke yg tak seberapa tu ..bior die tak nampak..senyapla die..ingatkan dah berakhir setakat tu....rupe2nye..................

diam sekejap je pasal tgk kartun..tak lama tu lepas kartun habis ukail sambung nangis balik..akupun larik la masuk bilik dapatkan die..tgk2 dia bdiri tegak je..tak mau duduk..tak mau baring padahal mate tu dah mengantuk sangat aku tengok..aku peluk pun tak mau..aku nk tidokan buaian pun tak mau..pendek kate dia bagi signal kat aku yg kaki dia takleh dibengkokkan..kih..kih..kih..kih..
see....poyo je tau ukail ni..camne nak jadik doktor??tengok luka sket pun ko dah menangis....ampun..ampun..

Sunday, October 26, 2008

mari adik mari..marilah belajar....

permainan baru utk ukail..bermain sambil belajar....belajar susun huruf ikut bentuk..asik main kete je keje ko....asik main basikal je keje ko....asik tgk kartun je keje ko....dah lama ummi kasik kelonggaran pada ko..buku pun dah lama ko tak bace..ummi taula ko dah reti sebut sume binatang..ummi taulah ko dah kenal sume benda dalam carta yg ummi tampal..tapi....ukail tak bleh selalu leka..ingat tue....so..ummi belikan ukail set pembelajaran baru utk ukail..ingat..ukail tak kenal huruf lagik....kih..kih..

dapat2 je benda ni ukail begitu teruja nak main..sronok dia main teka2 bentuk2 huruf tu..masuk2 dlm kete ukail dah terus ajak ummi main..ummipun ape lagik..pening mabuk kepayang la..dgn keadaan kete tgh bgerak..dgn nk bimbing ukail lagik..ummi mmg jenis takleh wat pe2 bla kete tgh bgerak..baca majalah ke..suratkhabar ke..takleh..nanti ummi nk muntah....tapi takpe..demi ukail ummi tahan rase nk muntah tue..he..he..sampai2 umah je ukail sambung main lagik..mana yg salah ummi bg signal..."salah...salah...haa...cari...yg mana satu bentuknye sama dgn huruf yg ukail pegang..."klu ukail sesat....tak jumpe...ummi pegang huruf tue n dekatkan dgn bentuk yg serupe...ukail pun bsorak gembira..."yuhoooo........!!!!
tapi ....ummi silap...lupe nk tutup tv...sudahnye mate ukail kejap pandang huruf..kejap pandang tv....nk kene cubit anak murid nie..tapi tak jadikla...saaaaayaaannggggg budak busuk nie!!he..he..

RAJIN ADIK RAJIN....RAJINLAH BELAJAR....
BILA BESAR NANTI..............................sapa bleh tolong sambung lagu ni??aku lupe la..........

banjir oh banjir....

mesti u all ade dgr or tengok berita ttg kedah yg dilanda banjir..memang u all..kat sini tiap2 petang hujan..tapi wat masa ni alhamdulillah dah tak kerap..penah satu hari tu..kami kuar ke alor star..mcm besala..boring2 kuar..sepanjang pjalanan memang hujan..ade tempat yg hujan lebat......ade tempat hujan manje2 gitu...

ni antara pic yg aku tgkap spanjang pjalanan...

dasat..jalanraya biasa pn bleh naik air..

oh ye..sambung cite tadi..mcm besala..jln2..soping2...pastu b4 nak balik tu berenti makan kat restoren la..tgh tggu makanan yg diorder tu sampai..aku pun belek2la hset..tgk2 ade 2 misscall...1 sms...tgk pade nama sume jiran2 yg dok kuarters...ait...apsal plak ni...ade org nk pggil makan knduri ke...he..he..wat andaian tak bernas tgh hujan2 nie...aku pun bc sms dulu...dari jiran aku tgkat atas umah..kak wan..mak pd hanina..aweks ukail..he..sms berbunyi..."anis ada kat mana nie..kuarters banjir..naik air...air dah naik paras suku separuh tayar..."apaaaaaaa??????????!!!!
akupun cakap dgn hubby..."camne ni..sempat ke kite balik...abislah tenggelam kete kite..."tapi hubby aku cam besa..relax jee...diapun call balik kawan dia..firdaus..suami kepada mak hanina tadi..he..he..tapi tak berangkat...call sekali lagi..last2 bini dia(kak wan)yg angkat..kak wan ni org terengganu..bila bcakap longhat dia masih jelas kedengaran lagik..dek krn dia bcakap dgn nada yg laju dan mcm kelam kabut..hubby aku tak berapa nk dgr n faham mksud cakap die..tapi bleh tgkap sket2 laa...he..he..kak wan kate firdaus takde..tgh alihkan kete..sume org sibuk alihkan kete..tut...........oklah...pbualan setakat tu je...aku dah kelam kabut tapi hubby aku masih relax..die cakap...parking belah kami takkan naik air tinggi sgt..yg naik tggi parking mengadap bukit..sebab air mencurah dari bukit..tak lama pastu..firdaus call balik dan cakap kt kami spya jgn risau..parking belah kami okey...lega hati aku..tapi firdaus pesan..hati2 di simpang menuju ke kuarters kami..banjir!air naik paras peha...lepas makan kamipun balik...rupenye2 memang cabaran menanti kami..banjir di 2 kampung yg kami lalui..kampung pertama.....hubby tanya aku..nk jalan ke nk tggu air surut..aku jawab..kalau kete toyota nissan lama pun bleh lalu takkan avanza kite tak bleh lalu??he..he..hubby akupun redah..aku siap buka tingkap tgk air lalu bawah kete...mcm bot siut!!!!fuuuhhh.....selamat.......sampai kampung yg kedua bdekatan menuju kuarters kami....hubby aku dah tak tanya aku..coz memang tak berani nk lalu....sebab.....elok2 kami sampai ...ade sebuah kete terpaksa ditarik balik keluar sebab tsangkut dlm air..dkat sejam kami tggu kt jalan tu..last2 tgk air dah mula surut baru lalu..sampi2 kt kuarters tgk air kt kuarters pn dah surut..dgr cite daripada jiran..ada kete jiran kami yg masuk air elok2 buka pintu kete..banjir satu kete...gara2 lowed kan kete...betul ke ejaan lowed tu??hik..hik..

pengajaran : jgn lah lowed kan kete..susah bila banjir..

rest jap.............

en3 kali ni takde pe nak cite..saje suke2..gambar2 ni kite snap ms nk g kenduri yg kelmarin tue..kan kite ade cite..kite g kenduri umah kawan hubby masuk umah baru..tapi tak snap pun pic umah baru tue..segan lak..gambo kitaorg pn ckuplaa............

bila ko buat rupe gitu..memang sebijik cam abah ukail....alahai..anak abah....
nk g kenduri pun sibuk bawak belon??layan je la..at least klu nampak belon tepi jalan nanti takdelah gaduh nak beli..save budget ummi n abah ko..........he..he..
tak reti dok diam..nak snap pun payah..kene kepit..rosak ana punya keje daa....eh..jerawat la..potong betul laa..
wei ukail...agak2la kalu nk menguap pun....buruk bebenor ummi tengok....
he..he..cantik ye keronsang ummi...itulah keronsang yg abah hadiahkan..tantek kaan....kan??kan??kan??kan??


eh..eh..pic abah takde??takyah la abah inteprem..malas ummi nk snap..tiap kali snap asik wat muke lawak jee.....lain kali yek??hik..hik..