LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Sunday, February 28, 2010

adegan gedik-gedik..

my hubby tarik telinga aku sebab.....adelah....;-)

sebab adegan laki bini..takleh cite2..hahaha..

aku : UKAIL..........!tolong ummi....abah tarik telinga ummi..

dgn sepantas kilat..UKAIL berlari ke arah abahnye dan 'melepuk' abahnye..

dan dgn sepantas kilat jugak UKAIL berlari kearah aku balik menyelamatkan diri dari di'lepuk' abahnye semula..hahaha....

aku : kenapa UKAIL 'lepuk' abah????

UKAIL : sebab UKAIL SUPER HERO....!!

HAHAHAHA............

dan secara tiba2 abahnye datang utk cuba ' membalas dendam'.......

lalu aku pun memeluk UKAIL seerat mgkin utk menyelamatkan dia dari di'lepuk'....(balas budi la kononnye..)

UKAIL : kenapa ummi peluk UKAIL??????

aku : sebab ummi SUPER MOMMY....!!

hahahaha....ayat tak bleh blah kan????......hahahaha....


salah satu cara meransang minda anak....

banyak cara nk ransang minda anak..

terutamanya ikut apa yg dia minat....

ingat....ikut apa yg dia minat..bukan ikut apa yg kita maknye minat..

akekeke....

actually..benda ni dah lama UKAIL main..

tp br teringat nk update rini..muahahaha...

basi...weeekkk...................


puzzle adelah satu permainan yg fun....sambil menguji minda..

meransang minda anak2 dlm menyelesaikan masalah..

utk usia anak yg masih muda cam UKAIL ni..pilih puzzle yg kepingan nye besar2 cenggini..

jgn pilih yg comel lote halus2 tu..bukan anak2 je yg fed up, kita yg dewasa ni pun bleh terlelap dibuatnye..!!kih..kih..

pilih gambar yg agak menarik juga penting..jgn pilih gambar tepi sungai yg sayup2 gitu..akekeke..

UKAIL wat benda ni dah banyak kali..berulang2..sampai aku yg fed up..hahaha...

yg peliknye..dia lak tak fed up2..huhu..

sampai dia sdiri dah expert wat benda ni sorang diri....

so..my fren..klu agak2 anak tu dah boring belek buku..

ape kata tukar selera jap cari benda cenggini..

have fun!!


gila punya susah nak pikir....

macam best je tgk orang update Fb pakai blackberry..

canggih woo...

yg aku terhegeh2 bukak laptop on sana..on sini..

baru leh update..

tu pun tggu kat umah..

klu dlm pjalanan ke giant..nk belek2 FB??tak dapek la nk menolongnya..

apa motip sebut giant??hahahaha....

so..akupun adela terpikir2 nak sambar BB ni satu..

mcm best jekan..klu ade..

tapiiiiiiiiiiiiii.............................

pikir punye pikir....

ish...ish....ish...ish...

ingt senang ke aku nak wat keputusan ni??muahahahahha....

bajet cakap mcm ape jee..

say no utk BB buat masa sekarang....

kehendak nak masuk rumah baru melebihi kehendak utk aku memiliki BB buat masa nie..

tsk...tsk...tsk...tsk...

lampu downlight...stand light..kitchen kabinet..grill....bla...bla....

dah melambai2 aku....

nanti ko blackberry...jaga ko!!

aku tangkap gak ko nanti....hahahaha!!


Tuesday, February 23, 2010

monthly check UZMA INSYIRAH....dan....PAP SMEAR....


hari ni aku..my hubby and UKAIL IFWAT ke klinik ....

menghantar our mucuk2..UZMA INSYIRAH utk monthly checkup..

alhamdulillah....

setelah UZMA INSYIRAH baik daripada demam....

dan berselera semula utk makan....

berat badannye naik semula setelah maintain selama 2 bulan..huhu..

dan beratnye yang terbaru hari ini ialah 8.5kg....

hepi..hepi..dan sangat hepi..

my mucuk2 dah montok semula..hehe....

dan hari ini....

yang sungguh membanggakan diri aku....

ialah....aku telah berani mencabar diri aku sdiri..

utk melakukan ujian PAP SMEAR..

ada sesapa yg tak buat lagi????

ataupun tak tau langsung apa itu PAP SMEAR??

meh aku story sket kepentingan PAP SMEAR tu....

( ihsan dari google)

Wujud 40 tahun yang lalu dan mula diperbaharui sedikit semi sedikit dari segi peralatan, cara pengambilan sel kulit dan ujian yang dibuat. Dr. Papinocolo dapat mengesan dan mencipta alat penguji ini dan beliau dipertanggungjawabkan untuk mengesan kanser yang disyaki ada pada faraj wanita.

Bahagian permukaan pangkal rahim akan dikaji sama ada sel kulit yang menyelaputinya berubah atau tidak. Jika ia berubah dari kulit yang asal kepada yang diragui, bermakna terdapat kesan awal kanser pada pangkal rahim wanita berkenaan.

Wanita yang sudah melalui hubungan seksual secara tidak langsung terdedah dengan risiko kanser pangkal rahim. Pap smear adalah satu alat penguji penting untuk mengesan kanser pangkal rahim dari awal.

Hubungan kelamin yang pertama sahaja sudah cukup menjadikan permukaan pangkal rahim terdedah dengan virus dan kuman pada permukaan pangkal rahim terdapat "transformation zone" yang diselaputi sel awal yang sensitif. Sel ini boleh berubah menjadi sel kanser jika terdapat tekanan daripada virus dan kuman.

Dalam masa dua atau tiga hari ujian, keputusan sama ada pesakit dijangkiti atau tidak kuman virus papiloma akan dapat dikesan. Virus papiloma atau dipanggil juga virus ketuat adalah penyebab utama pro kanser. Jika virus ini sudah mencapai 80%, pesakit berisiko tinggi untuk mendapat kanser pangkal rahim.

Tidak ada had umur tertentu bagi pengidap kanser pangkal rahim. Gadis yang sudah aktif dalam hubungan seksual dan baru berusia 16 tahun mungkin boleh mengidapnya.

Wanita yang telah mula dicemari dengan virus ini boleh membawa kepada maut jika tidak dicegah dari awal. Virus kanser ini boleh merosakkan sistem urat saraf dan memberi kesan kepada salur pernafasan.

Siapakah mereka yang paling berisiko tinggi? Semua wanita yang pernah melakukan seks adalah berisiko untuk dijangkiti kuman pada pangkal rahim. Tetapi yang paling berisiko tinggi dan digalakkan supaya melakukan pap smear dengan segera ialah:

Wanita berusia muda yang sudah terdedah dengan hubungan seks.
Mereka yang kerap bertukar pasangan.
Mereka yang tidak menjaga kebersihan faraj sehingga mudah dijangkiti sebarang kuman.


alat yg digunakan utk mengambil sampel dari serviks..





so....apa lagi????

sangat takut kan membacanya??

aku pun risau gak..sebab tu aku beranikan diri gak..

minta2..doa2..dijauhkan dari penyakit ni..amin....

korang2 yg lom buat jgn tggu2 lagi..

buangkan rase malu....

mana korang nak??

malu atau dapat penyakit ni????

lu pikirla sendiri....!!!!


Saturday, February 20, 2010

UKAIL IFWAT dan UZMA INSYIRAH....

rasenye....

tak penah aku wat entry dua2 anak2 aku sekali kn??

utk mnjadi lebih adil..meh story dua2 sekaligus yek..

baru2 ni kami bawak anak2 mandi manda..

kat the carnivall waterpark sg petani..

dekat je kan..

jadilah..cuti pn dah abis....

tu pun saje nk bg diorang happy2 terutamanya UKAIL IFWAT....

nk bg dia release sket..taklah stress belaja je kan..

tp aku tak upload semua pic kat situ..

just pic budak2 ni jee..

yg lain2 tu adelah sket kat FB..


muka happy+tak sabar nk mandi....

dah terbayang2 dah tu..hik..hik..

my mucuk2 yang sangat wangi sebenarnye..hik..hik..

pantang diagah..


bulat!!

alhamdulillah semua dah beransur sembuh dr sakit..

UZMA dah baik dr demam..batuk pun dah takde..

badan pn dah naik balik..

UKAIL walaupun tak demam..tapi masih ade saki baki batuk..

tapi dah tak teruk cam sebelum ni..

alhamdulillah....

moga2 jangan terganggu pembelajarannya....



Monday, February 15, 2010

antara saat yang ku idamkan....


video

dulu..sebelum kehadiran UZMA INSYIRAH....

UKAIL IFWAT main sorang2 je..

mula2 biasa je bagi aku..tak terpikir pun apa2....

lama2 bila UKAIL makin besar....rase kesian plak....

kalau ade KAWAN bermain kan seronok..mesti sweet jee....

so..terpikirla aku utk peknen lagi 4 the 2nd time....

bila dah peknen..hajat tak kesampaian..aku keguguran....

sedih sgt....lagi sedih bila tengok UKAIL masih main berseorangan..

selalu doa..berharap hajat aku termakbul nak bagi UKAIL adik....

terbayang2 saat dia bergelak ketawa UKAIL bermain bersama adiknya....

alhamdulillah....syukur kehadrat ALLAH S.W.T....

akhirnya tercapai juga saat2 yang kuidamkan..........;-)

Saturday, February 13, 2010

apa plan cuti ni??


ntah....

tp yang pasti nak bawak anak2 jalan....

terutamanya UKAIL IFWAT....

dia perlukan ketenangan....

ewah..ewah....hahahaha....

yela..dia kan dah sekolah..

penat perah otak..belajar....

plak tu prestasi dan semangat dia bagus dan membanggakan..

kene hargailah..motivasikan dia..

waktu cuti luang masa dgn dia..

bg dia happy....

br dia seronok ..tau bezakan..

waktu belajar..dan waktu berseronok....

plan??

tak bawak g jauh manapun..

dekat pun okay..janji dia happy..

1) the carnival water park sg. petani....

2) padang besar, perlis....

lain2....................................????

dipikirkan kemudian....

tp rasenye masa terhad coz selasa UKAIL dah sekolah....

hurmm......

berkorban demi pendidikan anak2....



biar cerewet sket asal berbaloi....

kalau dah namanya budak2 sekolah kan....

pensil kaler sure tak tinggal nye..

plak tu nak saiz besar gedabak..bior tak kalah dgn kawan2 lain..huhu..

teringat aku zaman kecik2 dl....samalah..

klu dapat pensil kaler yg ade berape puluh batang tu...huuiisshhh...nikmat ko!!

bleh guna mcm2 kaler....

siap eksen sekali..wakakakaka....

mcm tu gakle dgn UKAIL IFWAT....

setakat ni pensil kaler dia dah 4buah semuanya..klu tak silap aku la..huhu..

ni yg the latest..setakat ni kira paling besarla..18batang..
tupun dah hilang sebatang..huhu..



malam tu elok je lepas beli..aku dgn hubby aku wat projek besar2an..
wat sticker nama UKAIL then lekat kat hujung pensil tu siap buh seletep sekali..hahaha..


see??hahahaha....sangat gigih kan membuatnye??


my hubby : tu dia....mesti ustazah UKAIL nanti cakap.."ish..ish..anak cikgu ni..siap buh nama lg
setiap batang..cerewet gile....

aku : biorlah....nanti yg senang ustazah tu juga..tak pening kepala tengok pensil kaler
bersepah2..ntah sapa punyela kan..dah namanye budak2..klu dah guna sure tak reti nak
simpan baik2..tu belum kira yg bergaduh ke berebut ke mengaku masing2 punye..klu ade
nama kan senang tau sapa punye..hahaha..

.........................................................................................................................................................................

esoknye seperti yg dijangka..pensil kaler UKAIL dah hilang 3 batang..huurmm....

aku : UKAIL IFWAT....mana lagi 3 batang pensil yg lain ni??UKAIL IFWAT tak simpan ke lepas
guna??

UKAIL : erm...kawan ambik........;-(

aku : ok..sok mintak balik kat kawan yg ambik tu....UKAIL tengok ye..yg ade nama
camni(sambil tunjuk contoh pensil kaler yg aku dah buh sticker)..cari tau!!

UKAIL : yela..yela....

........................................................................................................................................................................

esoknye..aku cek balik dlm beg dia..alhamdulillah..jumpa balik 2 batang pensil kaler dia..satu lg gagal dikesan kot....hahahaha..

tak kisahle..janji jumpe gak..bukan pe..nak ajar dia bertanggungjawab sket..budak2..nak marah pun tak bleh..kecik lagi..bukan bleh cam sgt or jaga dgn baik sgt barang2 sdiri..sekurang2nye klu buh sticker blehla dia belajar mengecam....

teringat kat akak aku n abang aku..sket punye marah kat anak masing2 bila kaler pensil diorang hilang..marah tu macam hilang barang kemas ko....bukan main lg anginnye....padahal kaler pensil je ko..biasalah tu..budak2....aku ni lg mengajar kat sekolah..dah biasa tgk kaler pensil ni bersepah2....budak2 kdg2 lupa nk simpan..so..klu dah tau jd camtu..AJAR....BIMBING....perlahan2la..lama2 nanti pandaila diorang bertanggungjawab atas barang2 sendiri....



Friday, February 12, 2010

pencapaian UKAIL IFWAT di PASTI..

sebagai ibu..sy seronok sgt bkgsi cerita dgn org lain..

ttg karenah anak..pencapaian anak2..

tp bila sy terbaca satu blog ni....

memberi komen atau dlm ms yg sama mengkritik penulis2 blog yg lain..

sy rase terpukul dgn sikap penulis blog tu....

terpukul bukan kerana terasa tp sy rase ....

penulis itu "menepuk air didulang terkena muka sdiri"..huhu..

antaranye berbunyi..

penulis2 blog kebanyakkan suka menunjuk2..berlagak..cakap iku suka hati sdiri..

dgn alasan blog yg ditulis..hak sdiri dan suka hatilah nk tulis apa..

ntah....bg aku ..betul la...dah hak sdiri kan..so suka hatilah nk tulis ape..

klu dia rase tak suka..jgnla baca blog org yg dia tak suka tu....

takde sapa pun yg paksa....heran gak aku..hahaha....

bg aku..semuanya bergantung pd niat....

klu niat kita sebenarnye nk menunjuk2..tak kemana...

tapi klu niat kita baik..nk motivasikan org lain..

insyaallah....tuhan permudahkan..

dan kepada si pembaca blog juga..

tanamlah niat yg baik bila baca blog org lain..

klu niat baca tu tak suka dgn kelebihan org lain..tak terima kekurangan diri sdiri..

lu pikirla sendiri!!!!........................

klu rase tak suka org lain ade n korang takde..usahala bg korangpun ade..

jgn suka busuk hati dgn hak org lain..okay??

klu tak suka baca..jgn baca..okay??

berbalik pd tajuk entry aku rini....

aku nak cerita ttg pencapaian UKAIL di PASTI(pusat asuhan tunas islam)

hahaha..sebelum korang baca..korang kene tanam niat dl....

anggap apa yg aku nk cite ni sebagai memotivasikan diri korang utk kemajuan anak2....



dua buku ni selalu ade dlm beg UKAIL..yg lain2 disimpan disekolah..

buku QIRAATI dan REKOD PRESTASI PELAJAR..

aku dah penah tunjuk video UKAIL baca QIRAATI kan??

bagus tau..budak2 senang kenal huruf jawi..

better la dr tadika yg hanya ajar budak2 menyanyi dan menari..

apapun terpulang pd kehendak ibu bapa sdiri..

ini gred utk bacaan murid2..


dan ini keputusan UKAIL sepanjang sebulan ++ belajar di PASTI..

tp utk QIRAATI ni diorang br start awal bln ni..

alhamdulillah..prestasi UKAIL memberansangkan..

dah sampai mukasurat 6..

aliff, ba, ta, sa, jim, ha, .. dia dpt baca dgn lancar..

dan skrg tgh memperkuatkan bacaan ho....

UKAIL juga fasih baca doa makan..doa tido..

dan telah menghafaz dua hadis..

yg mana antaranya menyebut..

"SETIAP AMALAN ITU DINILAI DENGAN NIAT"

"SYURGA ITU DIBAWAH TAPAK KAKI IBU"

insyaallah sayang..moga2 tuhan permudahkan UKAIL IFWAT....amin....



Thursday, February 11, 2010

1....2....3.....suprise!!!!

cuba korang teka..

apa ada bawah tudung saji kecik ni????


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
1



2



3

suprise....!!!!

baa......!!!!

my mucuk2 UZMA INSYIRAH yang dah susut dan kurus..

sian anak ummi..........demam....

tp sekarang dah sembuh....alhamdulillah....

muuaaahhhhsss!!!!



Wednesday, February 10, 2010

sok MC....

bukan aku yang sakit....

but....

my mucuk2 UZMA INSYIRAH....

sian dia..demam....

td masa kat skul pengasuh call bgtau UZMA muntah after makan n minum....

balik2 ambik dia..rase badan dia..mmg hangat....

so petang td bawak dia g klinik..

and aku mintak MC utk aku bg pihak dia..

nak cuti sok..jaga my mucuk2....

UZMA INSYIRAH....

takpe sayang....

semua cuti ummi hanya untuk ANAK-ANAK UMMI....

family is NO 1..!!


Tuesday, February 2, 2010

qiraati by UKAIL IFWAT....

video video

pendapat aku secara personal....bukan kerana UKAIL anak aku..tapi sebab aku seorang GURU....

UKAIL cepat menguasai apa yg dipelajarinye..bukan setakat bacaan qiraati..malah doa2 yg diajar oleh gurunye dapat dibaca dgn baik walaupun ade seteng2 part yg tercicir kadangkalanye..

yang menjadi masalahnye..UKAIL kadangkala tak serius bila sedang belajar..tak serius means..ikut mood dia laa....

kalau mood dia sgt baik..korang sdiri tak terlayan waktu belajar dia..contohnye..balik sampai rumah je nak terus mewarna..suruh mandi pun takmo sebab nak mewarna..then..klu dia sedang bermain pun ..mulut dia takkan berhenti mengulang2..membaca setiap butir ilmu yang dipelajarinye..dan mgkin sebab itu dia cepat menguasai apa yg dipelajarinye..dan kalau dia sedang belaja dgn bersungguh2..janganlah sesekali korang kacau or ajak dia buat apa2..mmg dia akan sound korang balik...."TAK NAMPAK KE UKAIL TENGAH BELAJAR NI??"..........huhu..

begitulah UKAIL IFWAT....

tapi aku amat terganggu dengan sikapnye bila "mood" belajar dia hilang....baca pun main2..

tapi alhamdulillah..dalam sehari, buku tak pernah lekang dari tangan dia....

ada yang pernah tanya tips..macam mana aku ajar anak sebab dalam umur dia tak sampai 4tahun lagi ni...dia dah kenal semua huruf(A++ okey)..sebut dan kenal no 1-20 dgn baik( in english lagi..)bacaan qiraati skrg pun dah sgt lancar..dan dapat mengingat semua apa yang dipelajari dgn cepat....

setelah aku pikir2...apakah tips2nye...............................

aku sebenarnye tiada jawapan yang khusus....kerana bagi aku..aku mengajar anak sama seperti ibu2 lain mengajar anak masing2....

dan aku rase lagi..masih ramai lagi kanak2 lain diluar sana yg lebih cepat lagi tahap penguasaan mereka berbanding UKAIL IFWAT....

dan aku bersyukur..mgkin kerana hikmah aku memberikan nama yang baik dan bermakna ..kerana itu UKAIL diterangkan hati dan mindanya dalam menerima ilmu..insyaallah....

UKAIL = YANG CERDIK PANDAI

IFWAT = YANG TERBAIK

P/S : DOAKAN TERUS UTK ANAK2 AKU AGAR BERJAYA DALAM HIDUP DAN PELAJARAN..INSYAALLAH....

UKAIL in green

serius cakap....kadang2 mcm tak percaya..

rase cam baru semalam dok belai2 dia kat hospital alor setar..

dok tenung2 muka dia yg baru kuar dari perut aku..

tapi hari ini....

dah sekolah dia rupanyee....

dia semakin membesar...dan aku pula semakin tua..huhu....



di pagi hari....semua sedang bersiap2 nk kuar rumah..

UKAIL dalam baju PASTI....
suke wat muka sengal..huhu....

senyum..............(eh..UZMA pun ado....hehe)

i love u guys..mmuuuaaahhhhhh!!