LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, December 30, 2009

okay la tue....



video

SORRY..TAK DAPAT RAKAM PANJANG SEBAB BATERI KAMERA KONG ....UKAIL MAIN KAMERA SAMPAI TAK INGAT DUNIA....HUHU..

Monday, December 28, 2009

sweet memory....



aku tipu je nak buh gambar aku tgh bertarung dgn kesakitan..

malu aaahhhh..............hehe....

tapi aku ganti buh gambar UZMA yang fresh kuar dr perut aku yee....

haha....family aku semua gelak kt selangor....

diorang cakap baby UZMA kuar2 perut je dah pakai tudung..

kih..kih...

kene kontrol maa..kepala tgh lonjong lagik..

pasal kene sedut dgn vakum....

aku lahirkan UZMA jap je..mmg kejap!!serius ......

sebab aku pakai epidural....so mmg tak rasa sakit..

doc dan nurse kata push...aku push jela...

mcm ne tu..tak rasa apa2 tp aku bleh push dgn jayanya..

kira aku terer jugakla yee..wakakakaka.....

berkat baca......

lahaillaanta subhanaka inni kuntuminazzolimin........................

alhamdulillah....dipermudahkan..........








Sunday, December 27, 2009

korang nak tengok????

td belek2 pic dlm hset hubby aku....

tetiba terjumpa gambor2 ms aku tgh melawan sakit kt wad sebelum deliver UZMA..

+

kat labour room setelah all out..

+

pic UZMA yang fresh baru kuar dr perut aku....

ade sesapa yg teringin nak tengok????

kotla ada yg takmo tengok ke..rase tak sesuai kee..

ala....tak seksi pun....

takmo tengok takpe....jgn nyesaal.....ngeh...ngeh....




Friday, December 25, 2009

satu taman dengar aku jerit........

dah dekat sebulan aku bcuti kat umah parent aku ni..

dah dekat sebulan gakla UKAIL bermain,bermanja..bergelak ketawa dgn sepupu2 dia..

banyak benda yg UKAIL belaja kat sini..belaja apa?

mcm2la..klu dah namanye budak2 kan....huh....

lagu2 dr video klip artis AF tu jgn cakapla....aku ngan hubby aku nk geleng kepala dibuatnya....bleh hafal tuh....walaupun ada bunyi pelat2 lagik..

"adam!..stacy!..bergabung!..meletup!..aaah...!!"

"kenapa bah..kau berubah...kenapa bah..kau berubah..."

mcm2 lagila....adussss....

UKAIL gak dah expert jalan ke kedai mami kat belakang rumah tu..almaklumlah..membontot sepupu dia je hari2....

dan hari ni berlakulah adegan yg TAK INGIN AKU LIHAT....

ms ni aku tgh makan2 dgn hubby kat dapur....

ukail : ummi...ukail nk pegi kedai mami laah...

aku : tak payahla..ukail nk pegi dgn sapa....(sepupu dia semua dah balik rumah masing2..)

ukail : ukail pegi sorang2laa....

aku : ukail ada duit kaa??(sj usik dia..)

ukail : ummi ada duit....abah ada duit....

aku : ye la tuu.................

ukail : ukail pegi yaaaa...??(terus berlari keruang depan rumah..)

aku wat tak tau jee..serius..ingt dia tak berani..tp mata aku melilau2 gak memandang ke tingkap belakang dapur tu..manalah tau..kot2 mmg dia pegi ke....lama gak aku pandang jalan nk kekedai mami tu...tp takdepun....

tiba2....aku nampak kelibat budak berlari..tgk baju...seluar...tubuh badan mcm anak aku...........

rupa2nya..........................................................

mmg sah anak aku.....................!!!!

berlari2 anak dgn 2 org budak yg tidak dikenali........

siap kat tangan pegang duit kertas..tak pasti berapa ringgit.....(dlm kepala aku..abisslaa klu rm50...)

automatik aku cepat2 bangun terpa kat tingkap dapur.....

"UKAILLL......................!!!!!!!!!!!!!!"BALIIIIKKKK.............................!!!!!!!!!!

UKAIL pn automatik bhenti lari dengar aku jerit...hahahhaha......

terus aku lari keluar rumah tangkap dia...

takut siuut.....kene langgar kereta ke...orang ambik duit kat tangan dia kee....

dapat je ukail aku tgk kat tangan dia sekeping duit 5ringgit..sekeping duit 1ringgit...6ringgit sumenye...

aku : mana ko dapat duit ni?????

ukail : duit ummi laaaa..........................

ya allah..selamba je ko jawab yee....jantung ummi dah nak bhenti bdegup dah tgk ko lari kt jalanraya td..dah la tu..ko ambik duit ummi plak....pandai tul ko yee.....

mak n bapak aku terkekek2 gelak tgk peel ukail...berani betul dia...

bila aku masuk bilik,tgk2 beg duit aku dah terbuka...huh....

tak boleh dibiarkan ni...dia dah mula berani keluar rumah dgn sendirinyaa.....................

*ramai gak tgk aku jerit td...tak sedar maa....tak sedar diri nak selamatkan anak...hahahha**



Wednesday, December 23, 2009

ada aku paksa ko baca????

silap aku jemput ko join blog aku..

tapi ko ingat...

ada aku paksa ko baca blog aku????

ko br 1st time baca..ko tak suke ko bleh blah!!

blog ni hanya utk sahabat2 baik aku saja..

aku sumpah..klu ko jejak lg kat blog aku..

mmg aku tak halal dunia akhirat!!

berambusss......!!!!!!!!!!!!!





Saturday, December 19, 2009

menghitung hari....

menghitung hari.....

detik demi detik....

(nyanyi ala2 krisdayanti dulu yek..)

hik..hik..

aiseh.....kejap je cuti sekolah dah nak abis...

kejap je rasa dapat dok bawah ketiak omak den..huhu....

tula..sapa suh kawin orang jauh....

kan dah kene ikut pindah dok jauh..

huhu....

dah jodoh....apa nak dikata.............


Friday, December 18, 2009

selamat 1k.......

alhamdulillah..........

selamat duit aku 1 k utk bulan nie....

apa maksudnya??

maksudnyeeee.................

1 k daripada keseluruhan duit gaji aku..tidak aku belanjakan...

maknenye....aku berjimat cermatlaaaa..........

so...bertambah lagilah duit simpanan aku dalam bank....

hik..hik...

apa rahsianya dapat menyimpan banyak??

1) buat2 kedekut....

2) buat2 takde duit....

3) beli yang rasa MEMANG PERLU BELI....

hahahahahahaha.........................................





Thursday, December 17, 2009

aku rasa..............

aku rasa................

aku perhatikan tutur katanya................

dia masih.....................

sakit jiwanye...........................

kesian.................

aku berdoa....allah berilah ketenangan dalam kehidupannye...

mgkin kerana itu..jiwanya kacau......

lama2 aku pun bleh sakit jiwa tengok peel org semacam dia...huhu.....




Sunday, December 13, 2009

apa la punye peel ....

kadang2 geram..kadang2 nak tergelak....

masih ada lg org zaman sekarang ni peel camni yee..

kita ada..dia pun nak juga..

kita cerita..dia plak nk menunjuk..

ntah ape yg dia nak sebenarnye pun aku tak pasti..

dia puas kot dapat buat semua tu....

selalunya org mcm ni adalah ORANG YG SAKIT JIWANYEE....

tapi..............

dia pikir..klu dia buat semua tu....

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

ADA AKU KESAH??????????HAHAHAHA........




Thursday, December 10, 2009

lucu..!!

nampak tak pic kat sebelah kiri tu??

pic UKAIL dgn abahnye..yg title "nyawaku"..

td UKAIL dok sebelah aku ms aku mula buka blog ni..

aku sajelah tanya..

aku : gambar sapa ni??

ukail : ukail la..dgn abah..

aku : mana adik(UZMA)??

ukail : adik tak dak..adik dgn ummi la..

aku : yeke..????

ukail : yela....adik dalam perut ummi lagi la....

hehe....lucu kan??lucu...dan nampak sangat UKAIL dah besar...dah bleh memahami keadaan....

**kuat ingatan UKAIL..gambar tu masa majlis kawin sepupu aku dan mmg waktu tu aku tengah kandungkan UZMA 2 bulan..)**





terkedu.....teruja!!!!

sebelum tu nak mintak ampun..mgkin entry sepanjang cuti ni agak membosankan tanpa pic....

yela..atas kelalaian sdiri n keterlupaan hubby aku..kabel lupa nk bawak daa....

padahal..mcm2 gambor ade....tapinye..bila dah balik rumah sdiri nnti..kemalasan lak nk mengupload pic2 yg dah basi..hehe....

berbalik pd tajuk entry hari ni....actually aku nk kongsi rase gembira aku sebagai seorang ibu....

ibu pada UKAIL IFWAT dan UZMA INSYIRAH....

but...................

yg aku nk cite psal UKAIL IFWAT sebenarnye......

yup......aku sungguh terkedu....dan sangat teruja!!nak nagis bangga pun ade woo....

anak aku UKAIL IFWAT yg sekarang umurnye 3tahun 8bulan++.............

dah kenal huruf!!..........................alhamdulilah...syukur2...syukur....

mgkin ade anak org lain yg lebih awal cekap dr UKAIL ..tp..yg aku jadi bangga pasal.......

UKAIL ni cepat jemu...termasukla bila belaja..kadang2 kene ikut angin dia..bila angin ok...rajinla dia..bila angin dia ntah melayang kemana..mmg outla..!!takyah pujuk2 ajak belaja..buang air liur je..

jadinye..mmg aku kadang2 serender dgn peel dia..serender tu taklah bmakna tak ajar langsung...means ajar sket2la sambil2 main2 dgn dia..baring2 dgn dia...yg lebihnya dia banyak tgk tv jee...

u all ingat tak aku penah wat entry ttg koleksi ultraman dia??dulu kan dia gila sgt dgn ultraman..sampai tak kuasa dah nak halang dia..sampai satu tahap..dia dah mula bosan..hik..hik...

dan sekarang dia tertumpu minat dia menonton tv....dl dia suka tgk channel 611 ceria..tp pastu dia suka lak tgk channel 613..sebabnye..pasal ada mickey n minnie mouse...biasalah..minat dia ni berubah2....

mula2 tu aku mmg hangin gak..pasal asik tgk tv je...belaja pun dah malas..meja belaja dia tu kdg2 je dia duduk..rase nk belaja dia dudukla belaja...cakap sorang2....tp betul kata org2...kayakan anak2 kita dgn buku...dia reti baca ke..tak reti ke..biarkan...asalkan kita pupuk diri dia minat dgn buku....so bila nak mainpun..buku la yg dia belek...rase nk contengpun biarkan...buku gak yg dia selak..secara spontan...dia akan merenung dan menyebut benda dlm buku tu....

berbalik pasal channel 613 tu...rupe2nye...ia bukan sekadar kartun saje...tp rupe2nya sambil belaja....baru aku tau...selama ni pandang sekilas je...tak tgkpun betul2...klu hubby aku tak cakap..mmgla aku tak tau sampai kesudah....

yup!!UKAIL cekap mengenal huruf melalui channel 613 tu la....melalui programe "WORD WORLD"....

so aku sarankan pd u all..kalau anak2 u all suka tgk tv..suke tgk kartun..bg diaorg tgk channel 613 tu..mmg bagus pasal...UKAIL fasih kenal huruf melalui rancangan tu la...sambil berhibur..sambil belaja....tp klu u all dah ade cd yg korang beli sdiri utk pembelajaran tu takpela...bleh jugak...bukan apa...UKAIL ni dia tak suka tgk CD belaja yg sama je...mcm aku cakap tdla..dia cepat jemu...so klu anak2 u all yg cepat jemu cam UKAIL ni..bleh la kasik tgk rancangan tu......

kalaulah ade kabel...aku dah upload video dia sebut huruf-huruf tu sebagai bukti..huhu..

*indah rupenye bila tengok anak kita berjaya "menguasai" tahap pembelajaran dia secara berperingkat2...indaahhhhh.................mcm dpt segunung intan**

*dan sedih bila mengenangkan anak2 murid aku dipendalaman tu yg dah berumur 7tahun(darjah 1) masih tak kenal huruf lagi.......mgkin ibu dan bapa mereka TERLUPA........**

moral...mendidik anak bukan semestinya perlu menjadi kaya..tapi perlu KESUNGGUHAN....bukan perlu paksaan..tapi perlu tahu MINAT ANAK2...DI SITULAH JALANNYA....

INSYAALLAH........




Sunday, December 6, 2009

tentang bibik....

sejak beli rumah..tiba2 aku terniat nk ambik pembantu rumah..

sebabnye??

sebab..rumah yg aku beli kat alor star..bandar besar..

so aku terpikir..mesti upah ngasuh lebih tinggi..kalau tak RM200..mgkin RM250....

kira rate biasala bg bandar kan....

tak sama mcm sekarang..now aku duk lg kat pendalaman..

so upah ngasuh murahla sgt..sorang RM150 je..2 orang br RM300..

plak tu hantar kt kampung ni lain cam kat bandar..

kat bandar biasanye org hantar kt nursery..pasal kat bandar tak ramai nk jaga anak org..

secara jujur aku lg suka hantar anak rumah orang sebab tak ramai mcm kat nursery..

so perhatian mgkin lebih lagi la kan..

tp utk ukail aku tak kisah klu hantar kat nursery sebab dia dah besar n dah pandai berkawan..

yg aku risaukan uzma dan juga bakal adik2nye..hehe...(berangan dulu..)

aku mmg risau baby ni..trauma dgn macam2 kes..

sebab tu aku terpikir nak ambik bibik je..

krn mengenangkan kerisauan aku dan juga dpt mengurangkan kos..

tapiiiiii...............................................

aku juga mcm ko la dell......

aku sebenarnye tak selesa bila ade org lain dlm rumah aku....takde privasi....

yg aku suke......dlm rumah tu hanya aku,suami dan anak2 saje.....

kemana2 bsama family aku je.....

aku tak sukela mengusung bibik kesana kemari......leceh....tak suke......

tapi...tu laa...........

ada pro n kontra nye kan...........

mak aku setuju plak klu aku ambik bibik....kalau aku balik selangor bleh aku bawak bibik sekali uruskan rumah mak aku plak..kih..kih...

tapi sebenarnye.......yg aku paling takut ialah........

aku takmo anak2 aku membesar sepanjang masa dgn bibik......nanti manja pun dgn bibik....

yela....dah 24jam dgn bibik je.....kalau anta kat umah pengasuh sampai tgahari je...lain2 masa n weekend dgn kami je.....so lainlah kan........

bleh kemas rumah ...bleh masak?

ala....rumah akupun bleh kemas..bukan ape sgtpun..dah akupun keje smpai tgahari je..bkn takde masa lgsung sampai takleh kemas.....masak plak...hubby aku bukan cerewet pn bab makan...klu sibukpun aku masih bleh lg masak cincai2....

kesimpulanyaaa.........................

cuba korang tolong simpulkan.......isk..isk...isk....isk......


prob nye skrg ni pasal ngasuh anak je nie...................

perlu atau tidak??

kalau jaga anak sorang RM250....

dua orang dah RM500....

baru2 ni kan parent aku g ponorogo(indonesia)..

saje2la tanya my bapak..

ade bibik tak??hehe..

rupa2nye ade sedara kat sana nk sgt jadik bibik kat sini..

dia kate mintak RM45o....

siap pakej jaga anak, masak, kemas rumah....

korang rase perlu tak aku ambik bibik????

berbaloi ke tidak....




Thursday, December 3, 2009

ooppss...terlupa..newborn news.....

pada semua kengkawan sekolah menengah teknik klang....
mgkin ade yg belum tahu..
dan mgkin ade yg dah lama tahu..hehe....
kenal lagik tak kawan kita FARIZA BT. ABD. HALIM @ ADIK????
dia telah selamat melahirkan 2nd babynye..
baby girl..pd 27/11/2009 klu tak silap aku..hehe..
1st baby is boy..so 2nd baby is girl..
now dia pun dah ade sepasangla..
klu tak silap ejaan..nama baby dia..DAYINI TASLIM....
pic baby????
adeeee.................
tp...........................
hubby aku lupe bawak kabel kamera daaaa......
so tak dpt den nak mengupdate pic baby fariza....
sory yek...tpaksa la hangpa tggu aku balik kedah dulu...hik..hik...
**utk pengetahuan korang..ms otw balik ke selangor..aku telah singgah sekejap kat seberang jaya rumah mentua fariza, sbb dia bpantang kat situ..alhamdulillah dpt bertemu fariza setelah sekian lama..bayangkan..jejak kasih uall...10tahun tu..after sek men sampailah ke saat ritu baru jumpe balik..kiranye aku dah ade geng la nak singgah2 rumah kat area utara nie....fariza dah janji key nak masakkan utk aku bila aku dtg umah dia..tupun tggu rumah baru dia dah siap renovate..hik..hik..peace..!!!!





aku bahagia...........

yeah.....
aku sangat bahagia...
bila dapat balik ke kampung halaman....
rindu woo........
aku di rumah orang tua ku....
di batang berjuntai, selangor....
tapi ................................
mak bapak aku takde...huuuwwaaa...................
balik la cepat......rindu nak borak-borak.....





Wednesday, December 2, 2009

cuba korang teka......!!!!

ni bukan contest ye..

dan takde ape2 hadiah..

hehehe....

sj suke2.......

cuba korang teka..

klu terer la....

aku ade kat mana sekarang nie....????

dalila dikecualikan utk meneka...

hahahahaha....................



Monday, November 30, 2009

nak tergelak aku wei....

apsal entry aku asyik ade perkataan "wei" je ni??hik..hik..

tau nye dek bro dj epoi abis aku..kih..kih..

ooppsss...sambung balik bab nk tergelak tadi....

kan ade polls servey kat tepi belah kiri tu kan..

soalannye..pn anis ni paling suke makan ape..

coklat?..aiskrim?..maggi??....

apsal ramai yg cakap maggi??hehe..

lawak la korang ni...

rupe aku ni ade rupe maggi dah ke??

aku pecah rahsia la yee....

aku paling suka makan COKLAT LA....

laaa....laaa....laa....laaa......


penat gile weii...........

raya haji baru ni kami wt korban lagik..(raya ke-2 28hb..)

(tahun lepas wat korban gak..nazar..hehe ) tahun lepas wat 1 bahagian..

tahun ni kami wat 2 bahagian(aqiqah) + 1 bahagian (abg long hubby)

menunye..nasi daging..sedap walaweii...(pinjam ayat bro dj epoi..hehe..)

seronok jamu jiran2 dan kawan2..

tp penat gileee weeiii....................

tahun lepas ms kenduri aku duduk+tido bsenang lenang kat katil ms org sibuk2 wat knduri..

kenape????

pasal ms tu aku peknen 7 weeks(UZMA INSYIRAH) dan baru kuar wad sbb bleeding sehari sebelum tu..

doc dah nasihatkan jgn banyak bgerak..so aku mmg rehat cam mem besar jela..hehe..

tp tahun ni mmg aku sgt bertungkus lumus wat kerja..maklum jela..mntua ade 2 org menantu je..jadi yg 2 org nila yg tulang belakang di belakang tabir..hehe..

penat keje tu satu hal..yg menambahkan penat aku berganda2 ialah mendukung anak dara aku yg macam sekampit beras 10kg tuuu...hehe....

macam pas baten lari tu tau..kejap aku dukung..kejap hubby dukung..kejap adik2 ipar aku dukung..pastu tetamu2 yg geram pn ikut dukung..

lenguh wei dukung anak dara sorang tue..tido plak kejap2..

tp aku ade curik tulang jap..ms nak tidokan UZMA kat bilik..aku pun ikut tertido sekali ..kepenatan..wakakakka....

apa2 pn alhamdulillah....selamat sudah mengadakan majlis utk anak2 aku nie..rezeki lebih..mintak2 murah lagi rezeki lepas nie..leh wat korban lagik tiap2 tahun..hehe..

terima kasih gak pd mntua ku yg berhempas pulas mengadakan majlis utk cucu2nye ini..luv u all..muuaaahhhhsss....!!!!




Monday, November 23, 2009

UZMA lagi..

video

UZMA INSYIRAH yang terbaru....

ade yg nk tgk pic UZMA yg terbaru??

haa..tgkla....

dgn penampilan terbaru..

bersama parut gigitan nyamuk ntah semut didahi....

sakit je hati aku menengoknyee....

tu pun dah makin hilang..

klu tak...dgn merahnye..dgn bengkaknye..

lagi ngeri tgk..hehe..

tak tau dpt dr mana..ntah dr umah aku or umah pengasuhnye....



mlm td..dlm buaian..



ade yg teringin nk buat sup??kih..kih..


tgh menjalani proses berpantang..kih..kih..

puas aku lumur dgn bedak sejuk..


secara dekat..ramai yg kate ikut muka aku..

apa kata korang??


dan lagi..jebik je mulut ko yee..

rambut maintain cacak u alls..mcm hape ntah aku tgk..hehe




carta graf kenaikan berat badan UZMA..

dr 3.5kg , 4.85kg, 6.1kg, 6.8kg....dan yg terbaru 7.65kg..


perasan tak..ms umur 2 bln, titik dah duk ats line obes..tp misi semalam tak tau nape dia wat garisan lain..



Sunday, November 22, 2009

berita terbaru tentang UZMA INSYIRAH..

oh ye...UZMA INSYIRAH dah "bersunat" malam tadi..

sebelum doktor latifah tu nk sunat dia..

UZMA ketawa mengekek..

haa..klu korang nk tau..UZMA ni lain daripada abangnye UKAIL..

UKAIL dulu ms baby..korang agahla..watla lawak camnepun..mmg takde respon!!

tp lain dgn si UZMA..pantang agah..pantang usik2,gelak2 dgn dia..

dia pun gedik!!ketawa mengekek....ramahla kononnye..hehe..

samalah halnye dgn malam td..

kemain ketawa mengekek..

tup2 elok je disunat dgn doktor, terus menangis mengamuk....haha....

mesti pasni dia dendam dgn doktor tu..kih..kih..

tu cerita semalam..

harini UZMA ke klinik utk check up 4bulan..

rini takde injek pe2..just timbang berat..

berat UZMA terbaru ialah 7.65kg..

haa..kali ni berat UZMA tak sama cam UKAIL dulu masa 4bulan..

dan utk rekod, berat UZMA melebihi berat UKAIL..haha....

coz UKAIL dl ms 4 bln baru 7.5kg..

misi kate........."berat UZMA naik cantik..tapi nak hampir ke graf obes"..

huhu....dasatla anak dara aku nie..

tp aku tak risau coz misipun cakap, nanti bila dia dah lasak..turunla tu....

itu saje laporan utk hari ni....


Saturday, November 21, 2009

semua dah ada....


mula2 yg ade dulu buku ni..hanya UKAIL IFWAT..

sebab ummi simpan semua duit dia dalam ASB..

mcm tu juga abah..

sebaik ukail lahir semua duit UKAIL ummi dan abah simpan dlm buku ni..

satu sen pun ummi dan abah tak ambik..sumpah!!

lepas UKAIL IFWAT, abah lak menyusul ade buku ni..

abah kate, nanti UKAIL pegi haji sorang2..hehe..

ummi cemburu gak bila abah kate camtu..nk jugak tp terbuat2 pn..

sebab sibuk gk simpan duit dlm ASB..

lepas je UZMA INSYIRAH lahir..sama gak, ummi dan abah buka buku utk UZMA mcm abangnye..

jadinye semua org dah ade buku ni kecuali ummi....

tak bleh jadik.ummi tak nak ketinggalan..nanti abah, UKAIL dan UZMA pegi haji, ummi tinggal sorang2 lak..

akhirnya....ummipun sama buka juga..

alhamdulillah....insyaallah..klu dipanjangkan umur..kita sama2 pegi haji yee..

(tp klu tgk pada isinye..UKAIL dan bleh pegi umrah dulu ni..hehe..)




Friday, November 20, 2009

cabaran dari puan normi...



mula2 cam takde masa je nak sahut cabaran tu..
bukan pe, dah nak cuti sekolah kan....sibuk memanjang kat sekolah..
balik dah penat..nk tido je memanjang..
tapi hati ni mcm diseru2 jee...
"sibuk pun cubelah buat............."
hahaha....ade ke bleh seru2 mcm tu??hik..hik..

aku menggunakan kaedah mengukus..
bila dah jadi tu..mcm malu je nak buat laporan kat blog and facebook..
tgk rupe kek mcm tak semenggah je..
apasal yek jadik cam kehitaman camtu????hik..hik..
setelah dijelaskan oleh pn. normi bahawa hasil kaedah mengukus dan bakar mmg lain hasilnye...
barulah aku leh terima kenyataan...wakakkaka.....

hasil rase dia???memang superb!!
tak taulah sebab resipi dari puan normi ke....atau sebab dr air tangan aku....
wakakkaka!!!!*gelak guling*....

jgn marah ye pn. normi....gurau2 jek..
tp mmg sedap...mak aku kat selangor pn gelak guling2 gak pe dgr anaknye buat kek gula hangus...hahahha.....

oklah...ini saje laporan dari aku yg telah berani menyahut cabaran dari pn. normi kita....

ada lagi cabaran lain?????????*berlagak sket**kih...kih...kih....



Monday, November 16, 2009

soalan ringkas...jawab..jgn tak jawab....

saje nk tau dan servey ......

tak kisahla...korang dah ade...

ataupun masih tercari2.....

ataupun dah ade planning pun....

ataupun takde ongkosnye tp mmg teringin nk sangat...

mesti korang ade impian rumah korang sdiri kan??

(asik2 cite pasal umah je yek aku nie...)

apa impian rumah korang??

teres??

semidi setingkat?

semidi 2 tingkat?

teres 2 tingkat?

banglo?

apartment?

dan apa2 lagi la yg sewaktu dengannye....

yg mana satu korang suke??

sila sebut dan terangkan kenape korang suke rumah jenis tu...








Saturday, November 14, 2009

salah faham..........

kita selalu salah faham....

kadang2 kita rase budak kecik ni tak paham apa2..dr segi percakapan ataupun perbuatan..

tp percayalah korang..anak2 zaman sekarang mmg cerdik..

so..jgn anggap or layan diorang mcm budak kecik..layan seperti org dewasa..

seperti kita..antaranya....

1) cakap jgn lepas..terutamanya perkataan yg kurang elok..sebab anak2 belaja semuanya dr org tua. so klu anak2 bcakap kurang elok tu...lu pikirla sendirik....!!
(alhamdulillah setakat ni UKAIL tak penah lagik bcakap benda tak elok like mencarut ke..sebab org tuanye amat sopan santun..hik..hik..). tp klu bukan salah org tua, pandai2la u all sbg ibu bapa mengawal kadar tontonan tv ank2..mesti terpengaruh kat situ..

2)makcik aku penah pesan dl..klu nak ajar anak..ajarla tahap atas sket dr umur dia..contohnye klu anak kita darjah 1..so korang ajarla kemahiran bg budak darjah 2..tak salah..sebab kita meransang minda dia lebih maju setapak ke depan..buktinye anak2 makcik aku mmg sume bjaya dlm hidup dan cerdik2..sorang doktor gigi dan sorang lagi jurutera.samala mcm klu anak u all br 2-3 tahun..tak salah klu dah mula ajar baca muqaddam or anything else..

mcm2 lagi klu nk dihuraikan disini..tp ckuplah aku simpulkan..korang sendirik tentu penah dengar..nk melentur buluh biar dr rebungnye..tepat sgtla pepatah tu..jgn bila dah terlambat baru nk merotan anak..itu tak buat..ini tak buat..menyesal..tak guna!!

oh ye..harus diingatkan sekali lagik..aku sbg guru nk berpesan..ajarlah anak membaca, menulis dan mengira dari sebelum mula sekolah lagik..jgn dah masuk sekolah br nk kenal huruf...sgt haru key cikgu2 nanti....itu tanggungjawab utama ibu bapa....(xabis2 nk pesan..cikgu2 memang kuat bebel yee??hik..hik..)

...................................................................................

teringat malam kelmarin..aku dan hubby ade berbincang/berselisih pendapat tentang polisi insuran sebuah bank nie..bunyi tu mcm ade gaduh sketla..aku tak setuju but hubby setuju....

so malamnye bila nk tido tu, mmg kebiasaan aku..aku akan luangkan masa sket berborak dgn ukail..selalunye mesti padam lampu dulu..then peluk dia dlm gelap2 tu sambil cium2 dia ..pastu borakla....

aku : td kat umah mak(pengasuh) nakal tak?

ukail : taklaa....ukail main-main dgn adik saja....

aku : okay....sayang ummi tak??

ukail : sayanglaa.....sayang abah..sayang adik....

aku : ummi pun sayang ukail juga....

ukail : kenapa ummi marah-marah abah td??

aku : (gulp..!!)....taklaa....ummi tak marah abah pun..ummi cakap saja..kenapa??ukail tak suka ke ummi marah2 abah??(sj test tanya..)

ukail : ya laa..ITU ABAH UKAIL..

haha....see....jgn berdebat dgn suami u all depan anak..apatah lagik dlm cubaan bergaduh..sgt tidak bagus key..

sebab tu aku kata anak2 sekarang sgt cerdik....





Thursday, November 12, 2009

baru bermula....minta dipermudahkan..amin....

doakan lah untuk anak2 aku yee..

minta UKAIL dipermudahkan jalan untuknye..diterangkan hatinye menerima ilmu..

dan juga doakan sekali untuk UZMA untuk masa akan datang..

semoga aku dan suami dimudahkan segala urusan dan dapat membimbing anak2 kejalan yang diredhai oleh allah s.w.t..

amin..........

video


Friday, November 6, 2009

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori A




bismillahhirahmannirahhim........

mintak diberkati lagik sekali....amin..amin...

cuti2 hujung mggu ni apabila tiada kerja(padahal berlambak..hehe..)

pulak tu ade mcm2 contest kan...

harussslaahhhhhhhhh kita mencuba nasib..

contest ni dianjurkan oleh blog seindah butterfly.blogspot.com..


sapa2 yg tak tau kisah percintaan aku n hubby ni..kira korang bertuahla dpt tau...hik..hik..
actually aku n hubby berkenalan secara tak sengaja melalui alam cyber..
atau dlm erti kata lainnye chat di internet laa....seingat aku kat amboi.net rasenye..
hubby ms tu gunakan nama FUAD dan aku plak menggunakan nama KASIH..
setengah org mgkin tak berani kan main cinta kat tenet..alah..samalah mcm aku gak..
tp nk dikatakan jodohkan..tak lari kemana...setelah lebih kurang 3bln berkenalan..kitaorang pn memberanikan diri utk bjumpa antara satu sama lain..tp aku tak keseorangan ms bjumpa...aku pegi bersama 3 org rakan sekerja aku yg lain..but hubby aku dgn machonye dtg bersendirian..hehe..kebetulan ms tu hubby aku ke UPSI ats pembelajaran master of education disitu..jadik kami berjanjian utk bjumpa di KL SENTRAL on my birthday..14 mei 2003..
dan disitulah bermula bibit cinta yg sebenar....aku tertarik dan terpikat dgn sikap dan keperibadiannye yg sungguh matang..

.............................................................................................................................................................


oh ye..hadiah2 utk contest ini disponsor oleh

EILA - khayra-beauty-shoppe.blogspot.com

semua cantik2....!!tp depa suh pilih 3 je kan...so diatas inilah pilihan hati aku..









"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori B

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori B



Bismillahirahmannirahhim.......

ecewah...dgn lafaz itu minta2 penyertaan aku ni diberkati..

saje suke2..manalah tau, ade rezeki menang....

klu tak menang apa bleh buat..mgkin anak2 aku tak cukup comel dimata juri..hik..hik..

asalkan dimata aku COMELKAN....????

dek krn anak aku ade 2 orang..so aku masukkan dua2 sekali la yek..

aku kan ummi yg adil dan saksama...hehe..



mempersembahkan........tara.....my 1st child..

UKAIL IFWAT B. USRAH..
( 3 TAHUN 7 BULAN)


UKAIL IFWAT bermaksud yg cerdik dan yg terbaik..ukail dilahirkan pd 27 mac 2006 dihospital besar alor star, seberat 3.4kg melalui kaedah pembedahan berikutan kedudukannye songsang secara menegak didalam kandungan dr usia kandungan 6bln sehinggalah 9 bulan dan tidak pusing2..

dan seterusnya mempersembahkan .....taraaaaa......my 2nd child...


UZMA INSYIRAH BT. USRAH
( 3 BULAN)


UZMA INSYIRAH bermaksud yg agung/terbaik- kegembiraan..uzma dilahirkan pd 16 julai 2009 di pusat rawatan mahsuri, jitra, seberat 3.5 kg secara normal..mengandungkan uzma pula banyak cabarannye apabila aku mengalami turun darah seperti org dtg bulan pd usia 7minggu sehinggakan dijangka seperti kandungan tidak dpt diselamatkan..namun inilah yg dipanggil keajaiban tuhan..alhamdulillah....

.......................................................................................................................................................




dlm blog sponsor contest ni iaitu CUDA ...mcm2 baju2 yg saaaangaaattttt comel!!contohnye mcm kat atas ni..klu la dapat kan....syoooorrggaaaa!!!!