LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Monday, November 30, 2009

nak tergelak aku wei....

apsal entry aku asyik ade perkataan "wei" je ni??hik..hik..

tau nye dek bro dj epoi abis aku..kih..kih..

ooppsss...sambung balik bab nk tergelak tadi....

kan ade polls servey kat tepi belah kiri tu kan..

soalannye..pn anis ni paling suke makan ape..

coklat?..aiskrim?..maggi??....

apsal ramai yg cakap maggi??hehe..

lawak la korang ni...

rupe aku ni ade rupe maggi dah ke??

aku pecah rahsia la yee....

aku paling suka makan COKLAT LA....

laaa....laaa....laa....laaa......


penat gile weii...........

raya haji baru ni kami wt korban lagik..(raya ke-2 28hb..)

(tahun lepas wat korban gak..nazar..hehe ) tahun lepas wat 1 bahagian..

tahun ni kami wat 2 bahagian(aqiqah) + 1 bahagian (abg long hubby)

menunye..nasi daging..sedap walaweii...(pinjam ayat bro dj epoi..hehe..)

seronok jamu jiran2 dan kawan2..

tp penat gileee weeiii....................

tahun lepas ms kenduri aku duduk+tido bsenang lenang kat katil ms org sibuk2 wat knduri..

kenape????

pasal ms tu aku peknen 7 weeks(UZMA INSYIRAH) dan baru kuar wad sbb bleeding sehari sebelum tu..

doc dah nasihatkan jgn banyak bgerak..so aku mmg rehat cam mem besar jela..hehe..

tp tahun ni mmg aku sgt bertungkus lumus wat kerja..maklum jela..mntua ade 2 org menantu je..jadi yg 2 org nila yg tulang belakang di belakang tabir..hehe..

penat keje tu satu hal..yg menambahkan penat aku berganda2 ialah mendukung anak dara aku yg macam sekampit beras 10kg tuuu...hehe....

macam pas baten lari tu tau..kejap aku dukung..kejap hubby dukung..kejap adik2 ipar aku dukung..pastu tetamu2 yg geram pn ikut dukung..

lenguh wei dukung anak dara sorang tue..tido plak kejap2..

tp aku ade curik tulang jap..ms nak tidokan UZMA kat bilik..aku pun ikut tertido sekali ..kepenatan..wakakakka....

apa2 pn alhamdulillah....selamat sudah mengadakan majlis utk anak2 aku nie..rezeki lebih..mintak2 murah lagi rezeki lepas nie..leh wat korban lagik tiap2 tahun..hehe..

terima kasih gak pd mntua ku yg berhempas pulas mengadakan majlis utk cucu2nye ini..luv u all..muuaaahhhhsss....!!!!




Monday, November 23, 2009

UZMA lagi..

video

UZMA INSYIRAH yang terbaru....

ade yg nk tgk pic UZMA yg terbaru??

haa..tgkla....

dgn penampilan terbaru..

bersama parut gigitan nyamuk ntah semut didahi....

sakit je hati aku menengoknyee....

tu pun dah makin hilang..

klu tak...dgn merahnye..dgn bengkaknye..

lagi ngeri tgk..hehe..

tak tau dpt dr mana..ntah dr umah aku or umah pengasuhnye....



mlm td..dlm buaian..



ade yg teringin nk buat sup??kih..kih..


tgh menjalani proses berpantang..kih..kih..

puas aku lumur dgn bedak sejuk..


secara dekat..ramai yg kate ikut muka aku..

apa kata korang??


dan lagi..jebik je mulut ko yee..

rambut maintain cacak u alls..mcm hape ntah aku tgk..hehe




carta graf kenaikan berat badan UZMA..

dr 3.5kg , 4.85kg, 6.1kg, 6.8kg....dan yg terbaru 7.65kg..


perasan tak..ms umur 2 bln, titik dah duk ats line obes..tp misi semalam tak tau nape dia wat garisan lain..



Sunday, November 22, 2009

berita terbaru tentang UZMA INSYIRAH..

oh ye...UZMA INSYIRAH dah "bersunat" malam tadi..

sebelum doktor latifah tu nk sunat dia..

UZMA ketawa mengekek..

haa..klu korang nk tau..UZMA ni lain daripada abangnye UKAIL..

UKAIL dulu ms baby..korang agahla..watla lawak camnepun..mmg takde respon!!

tp lain dgn si UZMA..pantang agah..pantang usik2,gelak2 dgn dia..

dia pun gedik!!ketawa mengekek....ramahla kononnye..hehe..

samalah halnye dgn malam td..

kemain ketawa mengekek..

tup2 elok je disunat dgn doktor, terus menangis mengamuk....haha....

mesti pasni dia dendam dgn doktor tu..kih..kih..

tu cerita semalam..

harini UZMA ke klinik utk check up 4bulan..

rini takde injek pe2..just timbang berat..

berat UZMA terbaru ialah 7.65kg..

haa..kali ni berat UZMA tak sama cam UKAIL dulu masa 4bulan..

dan utk rekod, berat UZMA melebihi berat UKAIL..haha....

coz UKAIL dl ms 4 bln baru 7.5kg..

misi kate........."berat UZMA naik cantik..tapi nak hampir ke graf obes"..

huhu....dasatla anak dara aku nie..

tp aku tak risau coz misipun cakap, nanti bila dia dah lasak..turunla tu....

itu saje laporan utk hari ni....


Saturday, November 21, 2009

semua dah ada....


mula2 yg ade dulu buku ni..hanya UKAIL IFWAT..

sebab ummi simpan semua duit dia dalam ASB..

mcm tu juga abah..

sebaik ukail lahir semua duit UKAIL ummi dan abah simpan dlm buku ni..

satu sen pun ummi dan abah tak ambik..sumpah!!

lepas UKAIL IFWAT, abah lak menyusul ade buku ni..

abah kate, nanti UKAIL pegi haji sorang2..hehe..

ummi cemburu gak bila abah kate camtu..nk jugak tp terbuat2 pn..

sebab sibuk gk simpan duit dlm ASB..

lepas je UZMA INSYIRAH lahir..sama gak, ummi dan abah buka buku utk UZMA mcm abangnye..

jadinye semua org dah ade buku ni kecuali ummi....

tak bleh jadik.ummi tak nak ketinggalan..nanti abah, UKAIL dan UZMA pegi haji, ummi tinggal sorang2 lak..

akhirnya....ummipun sama buka juga..

alhamdulillah....insyaallah..klu dipanjangkan umur..kita sama2 pegi haji yee..

(tp klu tgk pada isinye..UKAIL dan bleh pegi umrah dulu ni..hehe..)




Friday, November 20, 2009

cabaran dari puan normi...



mula2 cam takde masa je nak sahut cabaran tu..
bukan pe, dah nak cuti sekolah kan....sibuk memanjang kat sekolah..
balik dah penat..nk tido je memanjang..
tapi hati ni mcm diseru2 jee...
"sibuk pun cubelah buat............."
hahaha....ade ke bleh seru2 mcm tu??hik..hik..

aku menggunakan kaedah mengukus..
bila dah jadi tu..mcm malu je nak buat laporan kat blog and facebook..
tgk rupe kek mcm tak semenggah je..
apasal yek jadik cam kehitaman camtu????hik..hik..
setelah dijelaskan oleh pn. normi bahawa hasil kaedah mengukus dan bakar mmg lain hasilnye...
barulah aku leh terima kenyataan...wakakkaka.....

hasil rase dia???memang superb!!
tak taulah sebab resipi dari puan normi ke....atau sebab dr air tangan aku....
wakakkaka!!!!*gelak guling*....

jgn marah ye pn. normi....gurau2 jek..
tp mmg sedap...mak aku kat selangor pn gelak guling2 gak pe dgr anaknye buat kek gula hangus...hahahha.....

oklah...ini saje laporan dari aku yg telah berani menyahut cabaran dari pn. normi kita....

ada lagi cabaran lain?????????*berlagak sket**kih...kih...kih....



Monday, November 16, 2009

soalan ringkas...jawab..jgn tak jawab....

saje nk tau dan servey ......

tak kisahla...korang dah ade...

ataupun masih tercari2.....

ataupun dah ade planning pun....

ataupun takde ongkosnye tp mmg teringin nk sangat...

mesti korang ade impian rumah korang sdiri kan??

(asik2 cite pasal umah je yek aku nie...)

apa impian rumah korang??

teres??

semidi setingkat?

semidi 2 tingkat?

teres 2 tingkat?

banglo?

apartment?

dan apa2 lagi la yg sewaktu dengannye....

yg mana satu korang suke??

sila sebut dan terangkan kenape korang suke rumah jenis tu...








Saturday, November 14, 2009

salah faham..........

kita selalu salah faham....

kadang2 kita rase budak kecik ni tak paham apa2..dr segi percakapan ataupun perbuatan..

tp percayalah korang..anak2 zaman sekarang mmg cerdik..

so..jgn anggap or layan diorang mcm budak kecik..layan seperti org dewasa..

seperti kita..antaranya....

1) cakap jgn lepas..terutamanya perkataan yg kurang elok..sebab anak2 belaja semuanya dr org tua. so klu anak2 bcakap kurang elok tu...lu pikirla sendirik....!!
(alhamdulillah setakat ni UKAIL tak penah lagik bcakap benda tak elok like mencarut ke..sebab org tuanye amat sopan santun..hik..hik..). tp klu bukan salah org tua, pandai2la u all sbg ibu bapa mengawal kadar tontonan tv ank2..mesti terpengaruh kat situ..

2)makcik aku penah pesan dl..klu nak ajar anak..ajarla tahap atas sket dr umur dia..contohnye klu anak kita darjah 1..so korang ajarla kemahiran bg budak darjah 2..tak salah..sebab kita meransang minda dia lebih maju setapak ke depan..buktinye anak2 makcik aku mmg sume bjaya dlm hidup dan cerdik2..sorang doktor gigi dan sorang lagi jurutera.samala mcm klu anak u all br 2-3 tahun..tak salah klu dah mula ajar baca muqaddam or anything else..

mcm2 lagi klu nk dihuraikan disini..tp ckuplah aku simpulkan..korang sendirik tentu penah dengar..nk melentur buluh biar dr rebungnye..tepat sgtla pepatah tu..jgn bila dah terlambat baru nk merotan anak..itu tak buat..ini tak buat..menyesal..tak guna!!

oh ye..harus diingatkan sekali lagik..aku sbg guru nk berpesan..ajarlah anak membaca, menulis dan mengira dari sebelum mula sekolah lagik..jgn dah masuk sekolah br nk kenal huruf...sgt haru key cikgu2 nanti....itu tanggungjawab utama ibu bapa....(xabis2 nk pesan..cikgu2 memang kuat bebel yee??hik..hik..)

...................................................................................

teringat malam kelmarin..aku dan hubby ade berbincang/berselisih pendapat tentang polisi insuran sebuah bank nie..bunyi tu mcm ade gaduh sketla..aku tak setuju but hubby setuju....

so malamnye bila nk tido tu, mmg kebiasaan aku..aku akan luangkan masa sket berborak dgn ukail..selalunye mesti padam lampu dulu..then peluk dia dlm gelap2 tu sambil cium2 dia ..pastu borakla....

aku : td kat umah mak(pengasuh) nakal tak?

ukail : taklaa....ukail main-main dgn adik saja....

aku : okay....sayang ummi tak??

ukail : sayanglaa.....sayang abah..sayang adik....

aku : ummi pun sayang ukail juga....

ukail : kenapa ummi marah-marah abah td??

aku : (gulp..!!)....taklaa....ummi tak marah abah pun..ummi cakap saja..kenapa??ukail tak suka ke ummi marah2 abah??(sj test tanya..)

ukail : ya laa..ITU ABAH UKAIL..

haha....see....jgn berdebat dgn suami u all depan anak..apatah lagik dlm cubaan bergaduh..sgt tidak bagus key..

sebab tu aku kata anak2 sekarang sgt cerdik....





Thursday, November 12, 2009

baru bermula....minta dipermudahkan..amin....

doakan lah untuk anak2 aku yee..

minta UKAIL dipermudahkan jalan untuknye..diterangkan hatinye menerima ilmu..

dan juga doakan sekali untuk UZMA untuk masa akan datang..

semoga aku dan suami dimudahkan segala urusan dan dapat membimbing anak2 kejalan yang diredhai oleh allah s.w.t..

amin..........

video


Friday, November 6, 2009

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori A




bismillahhirahmannirahhim........

mintak diberkati lagik sekali....amin..amin...

cuti2 hujung mggu ni apabila tiada kerja(padahal berlambak..hehe..)

pulak tu ade mcm2 contest kan...

harussslaahhhhhhhhh kita mencuba nasib..

contest ni dianjurkan oleh blog seindah butterfly.blogspot.com..


sapa2 yg tak tau kisah percintaan aku n hubby ni..kira korang bertuahla dpt tau...hik..hik..
actually aku n hubby berkenalan secara tak sengaja melalui alam cyber..
atau dlm erti kata lainnye chat di internet laa....seingat aku kat amboi.net rasenye..
hubby ms tu gunakan nama FUAD dan aku plak menggunakan nama KASIH..
setengah org mgkin tak berani kan main cinta kat tenet..alah..samalah mcm aku gak..
tp nk dikatakan jodohkan..tak lari kemana...setelah lebih kurang 3bln berkenalan..kitaorang pn memberanikan diri utk bjumpa antara satu sama lain..tp aku tak keseorangan ms bjumpa...aku pegi bersama 3 org rakan sekerja aku yg lain..but hubby aku dgn machonye dtg bersendirian..hehe..kebetulan ms tu hubby aku ke UPSI ats pembelajaran master of education disitu..jadik kami berjanjian utk bjumpa di KL SENTRAL on my birthday..14 mei 2003..
dan disitulah bermula bibit cinta yg sebenar....aku tertarik dan terpikat dgn sikap dan keperibadiannye yg sungguh matang..

.............................................................................................................................................................


oh ye..hadiah2 utk contest ini disponsor oleh

EILA - khayra-beauty-shoppe.blogspot.com

semua cantik2....!!tp depa suh pilih 3 je kan...so diatas inilah pilihan hati aku..









"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori B

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori B



Bismillahirahmannirahhim.......

ecewah...dgn lafaz itu minta2 penyertaan aku ni diberkati..

saje suke2..manalah tau, ade rezeki menang....

klu tak menang apa bleh buat..mgkin anak2 aku tak cukup comel dimata juri..hik..hik..

asalkan dimata aku COMELKAN....????

dek krn anak aku ade 2 orang..so aku masukkan dua2 sekali la yek..

aku kan ummi yg adil dan saksama...hehe..



mempersembahkan........tara.....my 1st child..

UKAIL IFWAT B. USRAH..
( 3 TAHUN 7 BULAN)


UKAIL IFWAT bermaksud yg cerdik dan yg terbaik..ukail dilahirkan pd 27 mac 2006 dihospital besar alor star, seberat 3.4kg melalui kaedah pembedahan berikutan kedudukannye songsang secara menegak didalam kandungan dr usia kandungan 6bln sehinggalah 9 bulan dan tidak pusing2..

dan seterusnya mempersembahkan .....taraaaaa......my 2nd child...


UZMA INSYIRAH BT. USRAH
( 3 BULAN)


UZMA INSYIRAH bermaksud yg agung/terbaik- kegembiraan..uzma dilahirkan pd 16 julai 2009 di pusat rawatan mahsuri, jitra, seberat 3.5 kg secara normal..mengandungkan uzma pula banyak cabarannye apabila aku mengalami turun darah seperti org dtg bulan pd usia 7minggu sehinggakan dijangka seperti kandungan tidak dpt diselamatkan..namun inilah yg dipanggil keajaiban tuhan..alhamdulillah....

.......................................................................................................................................................




dlm blog sponsor contest ni iaitu CUDA ...mcm2 baju2 yg saaaangaaattttt comel!!contohnye mcm kat atas ni..klu la dapat kan....syoooorrggaaaa!!!!



Thursday, November 5, 2009

ingin ku kongsi bersama....


korang suke????aku sukee.....................

korang tak suke pun ..aku tetap suke....

korang suke??meh kita sama2 sukee..........hehe....

klu ade yg kate kecik..biarlah ia tak sebesar mana..asalkan dpt menjadi tempat berteduh aku anak beranak..

klu ade yg kate besar..alhamdulillah....

klu ade yg kate tak cantik..biarlah dimata aku cantik..

klu ade yg kate cantik...alhamdulillah.........

ewah...ewah....cm nak berpuitis lak...

actually ..inilah bakal mahligai kami sekeluarga..

masih dlm pembinaan..........


TAMAN INTAN FASA 2, JALAN DATUK KUMBAR, ALOR SETAR....


gambar dicilok dr mudah.my..hehe..dpt tau rumah ni dijualpn dr sinila..

apa jadi dgn impian aku nk buat rumah atas tanah sdiri..

dah terkubur ke????

jawapannye.........

sudah tentu tidak....

nak tau kenape??

dan kenape aku dan suami memilih membeli rumah ini??dimasa ini??

tunggu entry seterusnyeeee.........................


psssstttt....klu bro Dj Epoi menjadikan rumah ini salah satu projek fantasia nyee..alangkah bestnyeee....hehe.....

Tuesday, November 3, 2009

tolong korang...tolong aku........!!!!!

aku yg berusaha dgn sesungguhnye meng"upload" gambar ini..

dgn harapan korang dpt bg pendapat dgn cepat..

aku tgh poyo meletakkan manik2 ni kat tudung yg aku beli tanpa manik..

korang rasa laa.................


letak manik tu kat atas sket mcm dlm gambar ni lg cantik ke

atauuuu..................



letak manik tu betul2 kat hujung tudung ni lagi cantik??

coz aku ade satu lagi tudung yg aku perlu letak manik..

aku perlu jawapannye secepat yg mungkin kerana.........

aku akan memakai tudung tu esok hariiiiiiii..........

hehe.............









so sweet.........

"ini UMMI....ini ABAH....ini UKAIL IFWAT....ini UZMA INSYIRAH...."

mula2 aku buat tak endah jee..tapi sempatla aku jeling2..

UKAIL tengah melukis rupenyee....

oohh....dia lukis muka orang....

mcm tak caya..sebab tak pernah nampak dia melukis sebelum ni...

klu dpt pen or pensil pun..dia akan conteng2 sesuka hati dia jek..

tp semalam ....adalah saat yg paling indah diantara yg terindah dlm hidup aku....

UKAIL dah pandai menggunakan imaginasinye melukis ....

yeaahhh....!!aku pasti..klu korang berada kt tempat akupun sure korang syahdu gak..

tgk anak yg korang kandung 9bln..membesar jadik anak yg sungguh membanggakan hati org tua nyee..




antara hasil lukisannya....



ni muka abah dia kot..sebab yg paling besar..hehe..


oh..ini lukisan dia kat kertas lain..aku rasa ini muka UZMA kot..sebab kecik je..comel..hehe..


inilah dia pen warna kepunyaannye..ada 2set..kenape 2??sebab ritu dia tertinggal pen2 warna ni kat umah..pastu sibuk je nk melukis kat dlm keta..sudahnye singgah kedai yg sama dan beli satu set lagik..hehe..takpe..klu minat bagus camni, ummi takkan berkira....
(utk pengetahuan, UKAIL dah tak berape"gilakan" ultraman lagik..dia dah mula "gilakan" kartun2 disney nie..)