LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Thursday, September 29, 2011

tak jadi....

errmm....mulanya nak teruskan entry seperti yang dijanjikan..
tapi setelah berbalas komen dgn ben ashaari dlm entry beliau..
ummi 3U rase tak perlulah..
rasenye dah terluah sedikit walau tak sepenuhnya....

nak taip pun dah tak larat..mata dah ngantuk...badan pun dah lesu..
+hari ni mmg rase jem sket kat tengkuk ni..
tak taulah salah tido ke ape...
so ummi 3U perlu berehat....

nak cakap...nak hurai smpai mggu depan pun tak abis berdebat..
lebih baik ummi 3U fikirkan kesihatan sdiri..
nasihat ummi 3U..
pd cikgu yg dah buat salah tu...pikir balik tindakan kita...
dan kesan pd diri sdiri serta anak murid...
pd tukang komen..belajarlah lebih berhemah bila nak bersuara....
jangan nk tunjuk sangat yg kata2 kita mencerminkan diri kita..

pada ibu bapa....tanggungjawab anda sebenarnya lebih besar dlm mencorak dan mendidik anak2..
bukan tugas guru sepenuhnya....

peace no war!!


malam ni akan jadi entry yang panjang....kenape??

ummi 3U rase amat terpanggil nak buat entry nie..
semuanya berpunca dari entry blog BEN ASHAARI tentang ini..

bukan nak membela benda yg memang tak betul..
tapi nak betulkan pemikiran sesetengah orang yg "menghukum" guru..
bak kate org...sebab nila setitik rosak susu sebelanga..
yg ummi 3U tak puas hati..
kebanyakkan komen seolah2 "sembang lebih" bak kate org utara..

bukan reti dan faham benor..
tapi main "terkam" jee..mcm bagus2 jee....
lain kali tanya dulu...baru hentam....

ummi 3U terasa ke?????
tentulah kan....walaupun bukan ummi 3U yg buat...dan tak penah buat..
nak tegur boleh...nak marah pn boleh....
sbb benda salahkan........
tapi agak2la beb........kotye pun janganlah maki.........

tu yg buat ummi 3U hangeeeeeeennnnnn jeee...............


tak paham sungguh perangai lelaki ni.....

bab kawin ni la..
bila kawin takde anak..minta nak kawin satu lagi..
bila dah ade anak , jantina semua perempuan..
tetap nak kawin lagi..
bagi alasan..nak anak lelaki..
kang kalu semua lelaki bg alasan lak nak anak perempuan..
haaaiiihhhh.............
apa lagi yg tak cukup....
ade je alasan..
pandai lak kate perempuan ni kdg2 serba serbi tak cukup....
lelaki apa kurangnyee????

ummi 3U ni marah2 ni pasal baru tau cite cikgu kat sekolah ummi 3U nie..
kesian cikgu pompuan nie...
ummi 3U rase dah ckup baik die nie...lemah lembut...tdung labuh..
kurangnye itu jee....takde anak lelaki..

eh..eh...lelaki2 kat luar sana ni tau tak??
bahawa ..klu ikut sains..
yg menentukan jantina tu lelaki ke pompuan bukan salah pompuan..
tapi lelaki punye keje.....kromosom depa tu yg bertanggungjawab..
so kalu korang tak dapat anak lelaki ke pompuan..
jgn bg alasan senang2 nk kawin lain..
tu semua salah korang....

suami tu muka mcm baik2...suci bersih katenye..
tapi...............
tula...kadang2 orang yg "alim" ni bukan betul2 mengamalkan sunnah nabi..
bab kawin ikutlaa....
bab lain...ntahla....wallaahua'lam...



Wednesday, September 28, 2011

kenangan....

cite lama ni..
rasenye dah 2 ke atau 3 mggu lepas..
lupe nak story....

sejak2 kawin...eh..eh...sejak2 dah ade anak ni....
tak penah kene tinggal dgn hubby....
eh..eh...penah....sekali jee....
mase tu baru ade sorang anak....
baru ade ukail ifwat....
ms tu hubby g langkawi....ade kursus ape ntah....
kene tggal brape hari pn dah lupe..
mujur mase tu dah ade lesen kete n dah pandai drive..
so boleh uruskan diri dan anak....
sorang anak je mase tu tak rase teruk....boleh handle jee....
cume kekok jela....jadi ibu tinggal(ganti utk ibu tunggal....akekekeke..)

haa....kali ni kire pengalaman kali ke-2....tu pun kalu tak hilang ingatan la....haha....
nak tak nak terpaksa terima....kalu setakat kursus..boleh bkira sket..
minta tlg sape2 gantikan kee...tu pun kalu boleh laa......
tapi kali ni takde ganti2....sebab my hubby jadi ketua pengawas 4 PMR yg bakal mnjelang mggu depan..
so die kene g p.pinang selama 3hari 2malam..
semua ketua pengawas zon utara kedah....

errmmm....mula2 tu cam....aiseh.....takkan kene tinggal kot....
3hari 2malam lak tu.....
pastu 3 anak lak nk kene handle ni weeiiii.......huhu....
terus trauma.....hahhahahaha....

mcm mana.......

1) nak angkat semua beg bebudak tu kat umah pengasuh..
(selama ni hubby tukang bawak turun dr kuarters tiap2 pagi..)

2)mcm mana nak angkat naik pulak bila balik dr ambik bebudak tu
(hubby gak yg tolong..)

3) mcm mana nk kontrol sorang2 dlm umah..nk mandi...nak bg makan..nak basuh ek ek...alaaa....semua2la....(biasa pass sorang satu..uzma n umairah laa...ukail takde hal....dah beso..)keh keh....

4) mcm mana kalau semua nangis serentak nanti??huuuwaaaa.......

5) tido malam plak lagi haru memikiornyee.....klu semua takmo tido camne??selalu abahnye tukang tidokan salah seorang....

6) yg paling risau kalau malam uzma insyirah batuk2 n muntah bila "penatnye" datang....aarrgghhh.....lagi ngeri nak memikir....(selalu abahnye tukang lari angkut g bilik air....)

7)bab nak g keje....kalau uzma takmo bangun...haru nak kene naik turun naik tangga angkut sorang2 ke kereta....

8) kalau ade yg sakit mcm mana.....ummi 3U bukan kenal ubat mana yg nak kene bagi....huhu..(selama ni abahnye yg tukang suap..ummi 3U cume arah jee...hahahaha)

waaahhhh.....bykkan list yg aku buat....nampaknye selama ni byk bgantung kat hubby....
ehh...eh...rasenye mcm ade lagi...tapi cukupla mana yg terlintas skrg ni yee....

mula2 cam takut nak hadapi....tapi ummi 3U buat2 kuat je..sbb abah 3U dah tanya awal2 kat ummi 3U....ok ke terima jadi ketua pengawas tu..
ummi 3U galakkan jee....so kene fahamla.......huhu....

so bila dah byk masalah yg ummi 3U pikirkan..jalan penyelesaian di bicang segera....supaya ummi 3U tak stress dan lari dari rumah....wakakakakaka....

masalah (1) dan (2)....abah 3U cadangkan barang2 anak selama 3hari 2malam tu bawak siap2 dlm satu bakul besar dan tinggal je kat umah pengasuh...so tak gaduh nak kene angkut tetiap hari......=SETEL!!

masalah (3) mula2 ummi 3U tawakal....doa minta semua dipermudahkan.....tanam dalam diri...kene ade rase sabar yg kuat..tanam rase seronok....bestnye bersusah payah buat semua keje sorang2....akekekekek....pastu ummi 3U pastikan fitness ade.....kene pantas dlm setiap keje....FB tolak ketepi...takde nak merewang2......anak2 lebih penting....alhamdulillah...semua dipermudahkan...=SETEL!!

masalah (4) alhamdulillah...takde rasenye haritu.....syukur...........sbb ummi 3U dah set time bebetul....bila ms diorang patut makan...tido.....main......jadi bila jadual elok...takde sapela yg meragam.....:=SETEL!!

masalah (5) alhamdulillah.....diorang faham agaknye bila abah diorang takde....ade yg tertido dgn sdiri...takyah tepuk2 nk bg tido....sbb aku dah suh diorang main dgn puas2 siangnye...so malam penat...ngantukla...keh keh...lepas semua dah tido.....aku himpunkan sekali satu katil mcm gambor kat atas tu..hehehehe....cume malam ke 2 tu cam saje je diorang nak test ummi 3U...elok2 semua dah tido....bila uzma termuntah dan nangis.....semua bangun serentak n takmo tido...mula2 ummi 3U cam nak nangis sbb.....eh...eh....alahai...kene overtime ni nampaknye....keh keh.....terus motivate diri sabar.....n cakap kat anak2.....okey....kalu semua takmo tido...meh kita tgk tv sampai pagi....hahahahahaha......last2 diorang tertido depan tv..n angkut balik dalam bilik..huhu....=SETEL!!

masalah (6)alhamdulillah...malam 1 takde masalah...die tido elok jee....malam ke2 cabaran sket..sbb ummi 3U lupe nak perlahankan kipas....so uzma termuntah atas katil....siap kene kepala ukail lagi...hua hua hua hua...tapi ummi 3U uruskan dgn rase hati yg sangat TABAH!!....wanita besi ni....!!huhu....

masalah (7)yg ni pun syukur sesangat...sbb ummi 3U kan cerdik...keh keh....bila hubby takde ni...ummi 3U takde manja2kan mata tu...bila dah bunyi jam loceng..terus bangun segar bugar...1st nak siap2kan diri sdiri dl..pastu br nak setel anak...bab nak setel anak...takut anak liat nak bangun kan...ummi 3U saje buka TV kuat2...pastu buka channel 616....hahahaha...pastu buat2 bising....bangun....bangun........keh keh....diorang bila dgr bunyi kartun jee...automatik mata tu terbuka segar bugar....hahahha....mandikan ukail dl...pastu uzma.....umairah takyah...mandi kat umah pengasuh jee.... so takde acara angkut anak2 berulang2 ke kereta yee...sbb semua dah bangun dan boleh jalan sdiri...kecuali baby jela ummi 3U dukung..=SETEL!!.........


masalah (8)...ummi 3U dan menuntut ilmu siap2 kat abah 3U..mana ubat demam...mana ubat batuk...selsema....sediakan panadol(utk ummi 3U..in case sakit kepala layan anak2 kan..keh keh...)cool fever jgn tertinggal...hehe...lain2 masalah kesihatan yg berat..ummi 3U dah standby pecut kereta g klinik jee...ngeh ngeh.....


peerrghhh.........banyakkan??bukan senang nak uruskan anak2 sorang2 kat negeri org ni....mak ayah jauh nak minta tolong....sebelum ni mk mntua temankan...tapi kali ni takleh dan tak sampai hati nk minta die temankan....korangpun taukan....pak mntua ummi 3U baru operate tulang belakang....so kalu ummi 3U ajak dia dtg temankan...sape nak jaga pk mntua ummi 3U??

apa2pun alhamdulillah...ummi 3U berjaya harungi semua seorang diri....lepas ni kalu kene tinggal lagi g kursus rasenye...mampu dan bersedia rasenye........tapi minta2 janganla....keh keh......


Tuesday, September 27, 2011

kadang2 susah nak jawab....

nampak gambar kat atas ni??
meh ummi 3U cite dulu....
sejak2 ukail ni dah pandai baca..
mana2 tmpat yg die pegi....ade peluang nampak perkataan..mesti die baca..

contohnye mcm gambar kat atas nie..
tertulis PUSAT GAMBAR SUNLIGHT..
yg sunlight tu die tak heran sangat..
yg die kisah..die tanya ummi 3U....

"ummi....nape die tulis PUSAT gambar??
bukan KEDAI gambar ke??

errrmmm..........tetiba ummi 3U blank....keh keh....



Friday, September 23, 2011

jiran baru....


haa.....semalam kan ummi 3U wat entry pasal umah jiran kene masuk pncuri tu kan....
ummi 3U balik a.star utk tgk keadaan rumah..
pas bsembang dgn kak liza tu..
ummi 3U pun gerak balik keluar..
oowwhh...lupe nak cite....
UKAIL IFWAT sempat bg "cenderahati" kat kak liza sekeluarga....
keh keh....korang tau ape?

die boleh pecahkan bekas kaca habuk rokok kat situ....
perrgghh....
ummi 3U bukan boleh dengar benda pecah2 nie...
berderau darah....
malu rasenye....kalu ade kedai jual menatang tu kat sebelah rumah....
rasenye nak terus je suh kak liza pilih....keh keh....

tapi dr situ..ummi 3U perhati....kak liza ni sangat baik orgnye..
sbb ummi 3U sempat cubit ukail sket..
kak liza marahkan ummi 3U plak....hehe....
bukan marah herdikla.....mcm tak setujula ummi 3U cubit ukail....
biasela budak2....

ummi 3U bukan ape....bukan cubit kuat sangatpun....
cume nak bg signal perbuatan die tu salah..
nnti org kate tak mendidik anak pulak....

tapi bestla....kak liza ni sgtla friendly....padahal br jumpe berapa kali..
alhamdulillah dpt jiran baik dan ramah....:-)

owwhh...kak liza ni jiran umah no 5....

haa.....tgk anak2 ummi 3U..dah dpt kawan baru....ni jiran umah no 2....
main2 dgn rabbit..
diorang br balik dr kedai beli rabbit....terus serasi main dgn anak2 ummi 3U....:-)
semalam ummi 3U dah mcm YB melawat kawasan..hahahaha....
lepas g umah no5..ummi 3U g umah no2 plak...sebelah umah ummi 3U....
laki bini org johor....dua2 keje JKR..suaminye pangkat jurutera la..wife tak pasti..
and....jiran no 2 ni pun not bad....ramah jugak...cume takleh lawan keramahan ummi 3U la..
hahahahaha.......
ummi 3U kan banyak mulut....keh keh....

dah sembang2+pasal kes curi tu....
ummi 3U sefamily minta diri....
malas kacau org lama2...mana tau nak berehat pulak kan....

jiran no4 takde....lom duduk situ..
lgpun tgh renovate rumah....
lagipun takyah bkenalan...pasal dah kenal sgt....akekekeke....
kawan sekerja abah 3U....

no 1....tak kuar rumah....tido agaknyee.....
no 6 pun tak de....bjalan keluar kot....
yg depan rumah sederet takde........g mana ntah....
lain kali kite jumpe yeek........ngeh ngeh..........


Thursday, September 22, 2011

berita agak buruk....

huh...banyak sungguh entry yang tertangguh....
padahal tiap2 hari buka je blog..
tapi tak nyempat nak tekan "new post" tu..huhu....

nanti ummi 3U update satu persatu yee..
hutang nieeee......................

oh yee...merujuk pd tajuk kat atas..
balik2 dr sekolah td..
hubby ummi 3U bgtau jiran selang sebuah rumah kena masuk pncuri..
lokasi rumah kt a.star tu la....
yg hilang tv LCD 42 inci..
yg bagusnye siap bwk remote cntrol sekali..
barang2 lain tak dicuri....
suspek penagih dadah kot....
JAHAT!!

ummi 3U terus rase cuak..
wlupun kat umah kami tu lom ade ape2 lagi..
just tv lama gedabak 29 inci dan oven kesayangan ummi 3U..
tetap nak g jengok jap....

manalah tau......nauzubillah....
depa masuk gak......

sampai2 umah..hubby terus check ade....
alhamdulillah lega....
tapi hati tetap takut....takut rumah kami lak jd mangsa....

kbetulan jiran kami tu ade kat rumah..
terus ummi 3U sembang2....panggil jiran kak liza....
eh...eh....ngandung die rupenye....dah 6bln....
nampak sangat dah lame tak jumpe...
yela....kitaorg kan jarang g umah tu....
klu g kak liza takde..coz diorang ni peniaga kat PEKAN RABU ALOR STAR....


sembang punye sembang..
yg hilang just tv je....senang nak angkut kot..
lagipun senang dijual kot....
mmg JAHAT!!!!!!!!!!!!

takde kesan kopak...umpil ke mmg takde....
ummi 3U heran...dah grill bagai pun leh masuk??????????
rupenye diorang ade cara nak nak bukak grill....
mksud ummi 3U grill kat sliding....

diorang bukan ade kunci pndua ke ape ke...
rupenye just angkat grill n tolak............
faham maksud ummi 3U???????????

ummi 3U ckp bahasa ummi 3U jela yee...
nak susun ayat sgt mcm payah....harap korang faham....
klu u all perasan...kat grill utk sliding kite tu..bile kita pasang lock...
akan ade cangkuk yg masuk lubang tu kan....
sebagus2nye...cangkuk tu menghala keatas....
so bila diangkat grill tu keatas..mmg tak boleh lepas dr lubang grill tu....
tapi kalau cangkuk tu kebawah....konpem leh tolak keluar dr lubang grill.....
and senang2 diorang masuk.....

hope korang pastikan tukang grill korang buat keje kemas..........

kate kak liza....diorang berani masuk even jam br kul 9lebih....
sebabnye....taman tu mmg sunyi....sbb ade yg tak duduk lg tmasuk kami....
klu ade yg dah duduk pun kdg2 takde kat umah....

hurrmmmm........
pening memikirkannyee..........


Thursday, September 15, 2011

video raya 2011....

ummi 3U suke sangat....!!
1st time raya dapat abadikan kenangan dlm bentuk yg bg ummi 3U sgt gorgeous..hehe....
selain gambar...ade gak video....
ni semua my great sepupu yg buat...thanks farid....

seperti yg u all penah tgk sebelum ni...
ade gambar kan..
so hari ni ummi 3U nak tnjuk video lak.....
walaupuuunnnn.....muka ummi 3U satu pn takde...huhu....
muka ummi 3U ni tak gorgeous kot...keh keh....
tapi tak kisah...yg penting.....kesayangan2 ummi 3U semua ade dalam video....
my hubby...ukail, uzma n baby umairah..........
love it so much!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


video

Sunday, September 11, 2011

rase kosong.....zero....down......

hari ni start hubby g outstation....
aku rase bercampur baur....
bukan sbb takleh berdikari sdiri.....
tapi rase ...........rase ape yekk.....
rase cam ....cam ape yek......
aduhai...kalaulah leh translate perasaan aku ni...keh keh....

haaa......rase cam aku ni tak dipedulikkan org lain...
mentang2lah laki aku takde....hahahahahha
biol punye statement......
sebenarnye diri sdiri yg tak penah mempedulikan hal sekeliling...
so bila hubby takde....meraban nak pedulik hal sekeliling..keh keh....

ermm...balik ni nak masak utk anak2.....
pastu nak uruskan rumah......br p ambik anak....
anak2.....malam ni tido dgn ummi je tau....
abah takde....jgn nakal2......huhu....

mesti muscle aku naik hari ni...keh keh....



Saturday, September 10, 2011

dah hampir 7tahun dok kedah baru terpikir....

tadi tgh ummi 3U basuh ayam....
tetiba terpikir..
eh...nak tunjukla gambo ayam ni kat korang..
kalu org kedah tak "perak"(batak +jakun) sgt la kan..
tapi ummi 3U as anak jati selangor..
ms mula2 dl dok kedah ni....amatla jakun....


nampak tak warna ayam ni??
kuning tu bukan sbb ummi 3U letak kunyit....
tapi mmg kat pasar dah rupe cenggitu..
owwhh....amatla jakun..keh keh....
rupe2nye....ayam tu dibakar dgn api....
bakar dgn api bukan letak atas bara pastu bakar..
pernah tgk org patri keta??welding la....
haa...depa sembur api tu cenggitu la kat ayam....
dah ummi 3U ni cam batak +jakun sketkan....
terus tak nak beli ayam pesen cenggitu....
ngeri n geli je memula...hahahahaha.....
paksa hubby cari ayam yg warna besa2 tu...keh keh....
tapi lama2 ummi 3U dah leh terima kenyataan la...hahaha
so skrg kalu beli ayam..no hal la pesen cenggitu pun...
sbb lg senang bersihkan ayam.....:-)


actually kan.....
ummi 3U basuh ayam ni bukan utk dimasak rini....
tapi ini antara stok selama 3hari 2malam ummi 3U ditinggalkan cik abg....
huhu.....sedeyla......tempat mengadu jauh dimata....


Tuesday, September 6, 2011

keadaan pd 2 september 2011....

ms ni ummi 3U sefamily otw nak balik mghala ke kedah....
so keta2 yg berderet panjang ni dr arah utara ke selatan la....

ms ni hujan renyai2 sket...tapi kejap je...
lain2 tempat cuaca ok2 je...
nampak gelap sbb cuaca hujan dan waktu tu pun dah kul 6ptg lebih..

tgk gambor je tak syok kan??
jgn risau...ummi 3U ade tangkap video by alat canggih ummi 3U..
kamera cabuk ummi 3U....keh keh....


video

panggilan yang betul.......

UZMA INSYIRAH BT USRAH........

dan lagi....sama gak......UZMA INSYIRAH....

UMAIRAH INANI BT USRAH....
pun orang yg sama......dah 7.1kg berat nye....


dah 2orang anak perempuan ummi 3U.....
tapi abah 3U kalau panggil anak2 perempuan die....
die suka kata..."ANAK GADIS" abah.....
dia tak sebut pun "ANAK DARA"....
sebab katenye.....dara tu sesuai untuk mcm ayam ke....
kalau tak silap ummi 3U la contoh yg abah 3U bagi..hehe
so korang pn kalu nak panggil anak perempuan seperti itu....
panggilla "ANAK GADIS" ye.......lebih tepat........:-)


juadah raya....

yg wajib ms raya ni dah tentu2la ketupat....
bilangan 100 biji...jumlah yg biasa gak..hehe....

pastu rendang daging.....


pasal mak ummi 3U punye resepi..dah tentu2 ummi 3U puji sedap...
alaa.....org lain pn konpem puji masakan mak memasingkan..
sbb ape??sbb dari kecik lg tekak kite dah biasa dgn air tangan mak sdiri....
eh...tapi mmg sedapla....
bukan epe....resepi org lain...lain plak carenye....
cume ummi 3U nk habaq sket no....jgn mare....
sape2 yg punye resepi letak daun limau purut...kot yepun..
jgnla letak byk sgt....potong mood nk makanla....tak sedap....masam sgt...
setahu ummi 3U...tak taula pulak ade resepi cenggitu....
tapi ummi 3U ttp respek resepi memasing....sdiri punya hak kn..

yg sempt snap 2 periuk ni je....
ayam masak kicap....dan masak merah..kuah kacang lupe nk ambik....
sbb ummi 3U sibuk bsilat sorang2 kt dapur...
kakak raya umah mntua die...kakak ipar lak beraya umah mak die sdiri..
atenye...mak ummi 3U tak brape sihat..so mai dapur jeling2 je..
die pantau je ummi 3U masak...keh keh....


Monday, September 5, 2011

sukenye ABAH kamu....huhu....


actually nak citer pasal psiapan raya sket..
tapi disebabkan video nie....
ummi 3U jadikan ini sebagai pembuka kata selepas kita bcuti sempena raya yeeekkk....

video ni abah 3U yg ambik..
kemain die beria ngambik nyee..
dgn motip????nak tunjuk sgt kat ummi 3U....

dah tgk nanti korang paham2le nape abah 3U beria sangat...
muahahahaha........


video

Saturday, September 3, 2011

suka sangat!!sangat!sangat!sangat!



cantik kan??
i likeee.....................
kredit tu MOFASAD....
my great cousin.......:-)


SELAMAT HARI RAYA 2011



SELAMAT HARI RAYA SEMUA....
yeaaahhh.....tahun ni ade gambor raya......
sbb tahun lepas termiss dek krn sibuk sgt..keh keh.....

esok dah kene keja....boringnyeeee..................keh keh.....