LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, October 30, 2009

U mmg tak dapat sorokkan dari I....

akekeke.....i mmg bleh jadi penyiasat berkaliber key..

apa2 kejadian pun u takkan bleh sorokkan daripada i..

pagi tadi before hubby nk g keje(part time OUM)..mcm besalah dia akan dtg ke katil n cium kami anak beranak..then sempat dia ckp dgn aku yg tgh agak mamai2..

hubby : i pinjam keta u ye rini(avanza)

aku : ermm....okay..(aiit..selalu jual mahal klu aku offer pakai keta aku..)

sambung pejam mata...zzzzzz..............

dah bangun tido tu cam besalah..mengurus anak2....tiba2 UKAIL bising2 nk makan roti buku....mak aaiii......apasal lak tetiba ko mintak benda yg takde kat umah UKAIL ooii.....dahla ummi ni malas nk pegi kedai..plak tu keta yg tinggal, keta iswara abah ko...ummi ni automatik lemah longlai bila disuruh memandu keta lama abah ko tu..hik..hik..(keta lama pun wajah baru key..dah cat baru..)

tapi dah namanye ibu..klu dah anak merengek nak makan tu..harus diharung onak dan duri...akekeke....

UZMA nk letak mana ye??bakul tido dia dahle dlm keta avanza..takkan nak campak kt belakang keta cmtu je...lagipun lecehla nk g kedai angkut dia sekali....

vaa......vaa......vaa.....otakku yg bijak mula beroperasi....mcm ne aku leh tlupa yg aku ramai bibik kt kuarters ni..hehe....setel!!tinggal kat kak not member sekolah aku..tq kak not!!

vangga i tau bjaya bwk keta hubby aku dgn jayanye..mklumla..keta lama kn tak se"fresh" keta baru..hik..hik..

but u know....knape aku bwk keta tu tak sampai 20minitpn..bumper depan kiri dan kanan bleh terkemek keluar??mula2 bwk tak prasan pun..dah parking balik br nmpak.....

haiisssyyoooo..........hantu halimunan manalah langgar keta ni smpi aku tak perasan......

akukan ratu cuak...terus sms hubby suh call balik bila free..

bila hubby dah call barula bocor rahsia...rupe2nye dia eksiden semalam..langgar vontot keta org....patutla smpi umah lmbat...

aku : nape tak bgtau i u eksiden?

hubby : tak sempatla...plak tu terlupa...

aku : ooo....nk sorok ye...takutla tu nk bgtau....

hubby : taklaaaaaah.......

aku : alah...yela tuuuu............kne ganti rugi berape?

hubby : takde bayar apepun..keta tu kebal..tak jd pe2pun..

aku : keta jnis ape ?

hubby : nissan lama...nasib bukan mercedes ke...

aku : hik...hik....u ni mcm2 tau...dahla nk guna duit byk nk masuk umah baru...u p langgar keta org lak...blaaa....blaaa.....

haaa...pasal nk masuk umah barula hubby aku takut nk bgtau agaknye...dia takut aku bebel la tu...akupun bleh jd lecture cm dia tau...akeeekkeeee....

ape2pn alhmdulillah hubby aku tak ape2.....syukuuuuuuuuuur.....................




Monday, October 26, 2009

dah lama mengidam..!!

hik..hik..no..no...no....belum nak masuk "no 3" lg key..masih suci lagik nih..ahaks!!

actually bukan mengidam apepun..erm...tapi mcm mengidam gaklah..!!hehe..

eeiii....org lain beli utk anak tak heboh pun..aku plak yg lebey2 kan...kan?kan?kan?kan?

suke aku lah..!!haa.....haa....

buken pe u alls..

comei sangat!!..

aku kan cepat teruja dgn benda comei2 nih..



untuk si kecik..



rantai tangan..alolo.....comeinyee...

close up lagik..

tak sabor nak pakaikan kat tangan UZMA..pastu nk dengar rantai tu berbunyi...

eeii..comeinye..!!

hari2 biasa ni takmo pakaikan lagik..takut hilang ke ape ke..

pakai utk waktu2 tertentu je..kenduri ke..ape ke..


dl masa br mengandung anak pertama..terbayang2 dah..klu dpt baby girl..nak pakaikan rantai tangan yg ade loceng..mesti comei bila dia gerak2 tangan dia..tgk2 dpt baby boy..

so kali ni dah kesampaian lah hajat aku...yg diidam2kan oleh aku..ngeh..ngeh..


Saturday, October 24, 2009

LEMARIUMMI COLLECTIONS (LUC) GIVEAWAY -sticky mode


STICKY MODE
(entry terbaru bleh scroll kebawah yek..)






another giveaway
organized by shikin@ummi an
LEMARIUMMI COLLECTIONS (LUC) GIVEAWAY
sehingga 24 oktober 2009
hadiahnye sgt menarik
iaitu tudung DeZahra

sejak akhir2 ni banyak lak aku jumpe entry giveaway..
mcm2..bagi duit raya la..haa..kali ni nk bagi tudung lak..
tudung DeZahra
tengok tudung tu nampak cantik..dan sangat menarik..manalah tau..
kot2 kali ni aku bernasib baik..
cuba2lah nasib..mana tau rezeki..

sapa2 yang teringin nak join tu blehla u all klik kat link kat bawah ni ye..



LEMARIUMMI COLLECTIONS (LUC) GIVEAWAY

GOOD LUCK!!


Thursday, October 22, 2009

sakit hati aku....!!


serius beb....hati aku mmg sakit....

sakit melihat gambar2 ini..

ni baru sikit..ade banyak lagik..

tgh khusyuk surf tenet..tetiba UKAIL datang bawak gambar2 ni tunjuk aku..

ntah dpt dr mana ntah..

hilang mood aku terus..!!

rasenye aku sorokkan sume gambar ni jauh dr pandangan mata aku..

mcm mana la budak ni bleh jumpe....

iye..ini adalah diri aku sdiri..tapi bukan aku pd waktu ini..

aku pd 5 tahun yg lepas....hehe..

sume masih sama..kecuali tang peha dan perut..haha!!

benci....................!!!!!!!!!!

Tuesday, October 20, 2009

inilah asal usul keluargaku....



klu tak nampak sgt korang klik jela bg besor yee..

yg diatas tu adalah jadual sepanjang mak dan bapak aku disana..

oh yee..mak dan bapak aku akan ke indonesia pd 29 november 2009 ini..

bersama nenek(mak bapak aku), nenek(mak kepada mak aku..)makcik2 bapak aku dan sepupu2nye..

klu ade yang kurang paham lagi, aku terangkan sketlah yee..

nenek(mak belah bapak aku) sebenarnya adalah berasal orang seberang(indonesia)..

nenek aku namanye hajah fatimah..

nenek aku ni maknye bernama hajah morsilah....

hajah morsilah ni kire uyut aku la..

uyut aku ni ade 8 beradik sumenye..dan sumenye menetap di ponorogo,indonesia..(tapi sume dan meninggal termasuk uyut aku melainkan 3orang je yg masih hidup)

melainkan uyut aku yg telah merantau ke malaysia pd umurnye 9 tahun..
kenapa merantau??dia merantau sebab mengikut suaminya..

haa..haa...jgn main2..uyut aku umur 9 tahun dah kawin tau..hehe..

mengikut bapak aku..dulu, kat sana mmg org pompuan kawin pd umur diorang muda belia..

suami uyut aku ni pun mmg orang indonesia gak..

sebelum kawin dgn uyut aku ni..suami dia dah pegi malaysia dulu..

buat kebun sumela..dah menjadi kebun dia..dah ade hasil baru dia kawin dgn uyut aku dan bawak uyut aku merantau ke malaysia..

jadinye..tinggalla adik beradik dan sanak saudara..terpisah....

korang tau....dek kerana merantau ke malysia.sampai dah beranak pinak dah bercucu cicit dan bla...bla...rupenye keturunan kami ni dah berpisah selama 1 abad..!!

dan baru2 inilah terjadi jejak kasih..!!cedih woo....

sebab tu mak ayah aku dan yg aku sebutkan diatas tadi akan ke dusun tempuran- mrayan-ponorogo - jawa timur indonesia utk bertemu ahli2 keluarga mereka..

oh...aku pun baru tau asal usul aku..jadinye...aku ni mmg berasal tulen org indonesia la....

haa..haa..aku bleh jadik bibik la ini macam..hehe..

oh ye..kan aku cakap tadi adik beradik uyut aku ada 3 org lagik yg masih hidup kan..jadi yg hidup lagi tu anak yg ke-4, ke-7 dan ke-8..

dan menurut bapak aku adik uyut aku yg ke-4 tu dah pun berumur 100tahun lebih..dan sekarang pun dah nyanyuk....

aku doakan semoga perjalanan mak ayah aku dan sumenye pd 29 november 2009 selamat pegi dan balik....amin....



Monday, October 19, 2009

memang ia terjadi sekali lagi....



semalam kan aku anta UZMA INSYIRAH g klinik kan..

memang semalam ade kene cucuk..

betul....org lain berjaga2 takut anak demam after cucuk....

tapi aku berjaga2 takut UZMA kene kembung perut....

balik dr klinik, UZMA tido kepenatan....dah dekat petang masih lagik tido....

aku dah berdebar2 tggu dia bangun..

klu ikut yg lepas..petang nak dekat malam tu UZMA dah start kembung perut....

oh yes....confirm..elok2 celik mata je UZMA terus menangis mcm org kene pukul...

sah!!kene kembung perut lagik...elok je aku dukung dia menggelupur terkentut2..

cepat2 aku buka baju n tuam perut dia..then sapu minyak YUYI..sambil2 urut tu dia terkentut2 lagik tapi mcm tak berapa lancar....

nangis2....aku susukan ..dia tertido....

dlm sejam mcm tu...bangun..dan nangis lagik....akupun ulang benda yg sama..dan UZMA tido lagik..bangun tido menggeliat sana sini...creett.........!!berak rupenye..

terus lega dan tido sampai keesokannye....

huh....ko ni mmg lain dr yg lain la UZMA ooii....



newborn : yayan....


inilah wajah baru baby yayan....

mcm muka sapa yek..??

alolololo....suke tengok baby titon....

shomel sangat..!!



Sunday, October 18, 2009

tahniah kawan blogger kita yayan dan suami....

congrates yayan n hubby..!!

yayan telah selamat melahirkan anak/baby boy yg ke-3 :

jam : 11.23 pagi tadi

bertempat : metro maternity banting

berat baby : 2.6 kg..

psstt...tak sabar nk tgk wajah baby boy yan ni..adakah sama dgn abang2 nye yg lain..apapun tahniah...alhamdulillah....



testing..testing..

saje bega2 nak buat signature..banyak kali try tak menjadik..cube tgk kali ni menjadi tak..hehe..



ke klinik..

18 oktober 2009..kali ketiga UZMA INSYIRAH keklinik selepas dilahirkan....

checkup utk 3bulan..

berat UZMA yang terbaru ialah 6.8kg..

lucu..pkembangan berat UZMA sama persis abangnye UKAIL..

aku dan hubby dah bleh agak berat UZMA ....hehe..

yg membezakan diorang cuma berat semasa lahir..

tapi..tu pun aku rase berat masa lahir bleh sama klu usia kandungan aku masa melahirkan mereka pun sama..

UKAIL lahir genap usia kandungan aku 38 weeks..

UZMA lahir ms kandungan berusia 38 weeks + 6days..

bezapun 100grm jee..

berat UZMA bulan depan??aku dah bleh agak..hehe..

dan tadi juga UZMA kene injek gak..

dan mcm besalah..UZMA telah melontarkan suaranye yg agak nyaring!!kih..kih..

takde sapa yg ikut keturunan ummi yee..sume injek nangis kuat2..

nenek cakap ms ummi dl..nurse siap puji..ummi baby yg kuat..kne injek lgsung tak nangis..
betul ke??....pasal ape ms ummi beranakkan UZMA(branakkan UKAIL tak sakit pasal kene bedah..hehe..), ummi nangis siap tepuk2 dinding tahan sakit????kui..kui..nenek tipu ummi kot...hehe....

la ni..UZMA tengah tido kepenatan...penat menangis..sambil ditemani abangnye yg tido bsebelahan(konpius aku..jarang petang2 UKAIL tido)..harap2 UZMA tak demamla....klu tak ummi kene ambik cuti lagi la..hik..hik...alasan....



Saturday, October 17, 2009

sapa lagi cuti esok????

dulu masa keje kat selangor..best jek..

cina raya aku cuti..

india raya aku cuti..

senang cite..apa2 perayaan mesti aku cuti..

tapi sejak keje kat kedah ni..tak sume raya aku cuti..huhu..maklumla..kat sini tak banyak kaum berbilang mcm kat selangor..

huhu...cedih....

mcm tu pun nak sedih ke??apa raaaa..........hehe..



genap UZMA INSYIRAH genap 3 bulan..

oopsss....semalam adalah genap UZMA INSYIRAH berusia

3 bulan....

ayat stended..."kejap je ms berlalu yek"..hehe..

esok UZMA kene g klinik utk memenuhi appoiment yg dah ditetapkan..

ada kene injek tak klu 3 bulan??isshh...apa la aku ni..tu pun tak tau..kene cek buku merah dia jap lagik nie..

klu kene cucuk..means aku kene bjaga2 la..

bulan lepas after dia kene cucuk..dia tak demam...tapi KEMBUNG PERUT malam tu..

lain daripada yg lain ko ni ye UZMA..puasla ummi dgn abah berganti tangan mendukung ko malam tu..

kekanan tak kena..ke kiri tak kena..mcm cite ahmad albab..elok pejam je ko diam..elok celik je ko terus menangis...aduuhh...ummi gabra mcm baru dpt anak pertama..masuk kan ko dlm buaian ko terus tido diam..nasib baik ummi tak tukar nama ko jadi ahmad buaian..eh..buaian dlm bahasa arab apa yek??kih..kih..

mintak2 esok takde ape2 la jadi kat UZMA klu esok kene injek..amin....

episod 2 : meh kita tgk komen2 depa nie..

komen 4 : DYLARIZADI

topik menarik ni.

ok my opinion la kan,

beli tanah, or buat banglo. kite pilih yg dekat (dgn gaya hidup kite).

**aku setuju..aku setuju..takyah mcm istana pun takpe..bak kata hubby aku.."ukur baju dibadan sendiri.."

siapa tak nak duk banglo kan? (means umah buat atas tanah sendri). yg penting kite minat, punya masa utk menjaga, punye cukup duit utk maintain smua tu. tak jadi masalah.

org macam aku, laman sikit pun cukup. sbb risau tak terbela.

**hik..hik..kelakar plak..jgn tumbuh lalang udahla ye..tumbuh pokok2 bunga takpe..hehe..

pastu pasal beli kebun & then bli umah. bagus tu nis. aku stuju pendapat tu. tak rugi apa pun. yg penting kite carik tanaman yg punya harga, mudah jaga & byk demand.

**yeah..!!ko telah memahami maksud aku..dan aku sedang berusaha ni dell..insyaallah klu ade rezeki..

namun apa yg penting sblm smua itu ialah kesungguhan & pengetahuan.

**sudah tentu..!!

komen 5 = komen 3 : TUNFRIDA..


bersemangat nih, bagus...bagus.

GO & make it happen. duit ada, impian dan perancangan baik pun dah ada, tinggal nak realisasikan sahaja sebelum canang berita.

**semangat tu dah ade..cume peluang tu belum datang lagi..mintak2 "jalan" tu dipermudahkan..insyaallah klu ade rezeki aku dan keluarga..bukan senang la ni org nak jual tanah yg banyak mendatangkan hasil..kecuali klu betul2 "TERDESAK"..penah ade org niat nak jual..tapi tiba2 last minit tak jadi...sayang nk jual..yela..harta besar tu beb..tanah ni harga takkan jatuh...tapi keta besar ke harga akan jatuh...hehe..contohla yek...yek...

jadi pd kawan2 yg ade duit lebih tu..tak tau nak buat apa tu..pandai2la korang "pusingkan" utk menambah pendapatan/harta yg lebih banyak...nk buat MLM tak pandai..nk jual insuran malas..nak harap duit gaji tiap2 bulan je pun blehla..tp 'takat" tu jela..hehe..

sama2la kita berusaha..

"tinggal nak realisasikan sahaja sebelum canang berita."

takut ade yg salah paham lak statement ni..mcm akulah..ni nak canang berita sebelum buat ke selepas dah jadi..haa..camne tu?lama acik pikir nie..erm.....erm.....sebelum jadi la ni ye??

canang berita tu mcm acik ni cakap besar lak kan pasal nk beli tu nak beli ni...jgn salah paham yek..nanti takut kawan2 nk singgah blog acik ni..."eh,minah ni lebih2 lak..benda tak jadi lagik dah over2 bgtau kengkawan.."

bukan...bukan begitu kan pn. normi??nnti u all salah paham lak.eden ni buka topik ni nk share dgn kengkawan pro n kontra nye ..bukan acik je yg dpt manfaat..tp kawan2 blog juge..mana tau..lepas baca2 semua nie..tiba2 terbuka minda nk buat benda yg sama..kan bagus..

tapi klu maksud pn. normi tu dah bjaya nanti baru la bleh canang....erk....speechless.bleh??hehe..

Friday, October 16, 2009

meh kita tgk komen2 depa nih......

i kan dah janji nk foward komen2 kawan2 blog pasal entry sebelum ni kan....

meh kita 'perhalusi' satu persatu....hehe..

dek krn kurang sambutan,tak taula kot yang lain tak sempat baca lagi..or mmg tak berminat dgn topik nie..ada la 3orang je yg betul2 "alert"..bagus..bagus..


komen 1 : AZIRA

Iyer saya setuju(sambil angkat tangan dua-dua)

**he..he..ni mesti budak aktif ms kat sekolah..angkat tangan dua2 ko....


kawan hubby beli rumah kat Tanah Merah(Keda) taman apa ntah jalan nak ke tasik tu..baru 150k..double storey 2 tingkat 4 bilik...
Rumah kami harga yang sama, 4 tingkat 3 bilik..cumanya setingkat ja kami punya yang 3 tu orang lain punya..heheheh dapat apartment ja la kat penang ni dengan harga 150k...double storey, takder setengah juta kim salam la yer....

**well..see ya..betul kan kata aku??nilai la sendiri..

komen 2 : chugie

wah..panjangnye ulasan.. mane yg ko lagi selesa nis?? kalu aku, prefer umah yg de tanah sendiri.. means, ade ruang untuk kita nampak tanah. hehehhe..

**aku paham..aku paham..susah rumah tak nampak tanah nie..hehe..

komen 3 : tunfrida

mana korang rase best??
*komplikated tidak juga kalau diperhalusi satu persatu, cuma banyak pro and conts itu ya. still bergantung kepada pilihan dan justifikasi masing-masing.

*ko beli/buat rumah dulu la, nis. tanah kebun, rumah kedai selepas itu.

kang ada tanah, tak ada rumah.
ada rumah dah tentu ada tanah [kecuali rumah dengan strata title la].

**tak komplikated yek..pandai2 je aku ni yek..hehe..mgkin komplikated klu sang bini nk duk umah taman..tapi sang laki nak dok umah buat sdiri...tu mmg komplikated!!haha!!

pasal beli umah dulu baru kebun tu....erm...camne yek nak cakap..sebenarnya takde masalah klu nak beli kebun dulu baru rumah pn. normi...asalkan kita mempunyai perancangan kewangan yg baik..maksudnye..klu kita nk beli kebun, jgn harap bayar loan bergantung pada gaji kita semata..itu mgkin perancangan kewangan yg sangat tidak bagus..dah tentu2 bermasalah bila nak beli rumah plak..tapi klu kebun yg kita beli tu mendatangkan hasil pulangan malah untung berganda2..why not??bukan sahaja nk beli rumah..nk beli kebun lagi pun bleh..

nak beli rumah dulu dah tentu boleh..tapi nk beli tanah/kebun selepas tu mgkin lain plak ceritanya..erm..tgkla dulu pd keadaan..nak beli yg mana dulu..

wah ini betui2 dinamakan pro and kontranya..hik..hik..

tak puas la..sket sgt komen...sgtla tak mencabar minda aku....sapa lagi..sapa lagi??

takde berani??piiiraaahhhhhhhhhh.....gurau jeek...

tengkiu pd pengkomen2..u all mmg best..!!

perhatian utk geng2 blog ku....

korang perasan tak ade gadget top 10 members kat bawah followers belah kiri tu??

benda ni aku br belaja dr pn normi..okay gakla..bleh aku tau dah brape byk kali korang melawat blog aku nie..

dgn segala kudrat ku...aku memaksa nih!!hehe....

tolongla sign in ye..tolongla......tolongla.....caya la korang......!!muaahhhh!!

beli rumah taman ke or buat rumah atas tanah sdiri..mana lebih untung??

wah..tetiba lak wat entry ni yek..

kot2la ade yg nk berdebat ke hape ke..hehe..

so..mana korang rase best??beli rumah taman ke..or wat rumah kat ats tanah sdiri..mana lebih bagus dan untung??

sebenarnye..topik ni terlalu complicated laa..banyak pro dan kontra nye..

org yg kurang bkemampuan akan kata begitu....org yg bkemampuan akan kata begini....mcm2 pendapatla..

apa kata aku??erm...aku yek....erm...camne yek...

aku mana2 boleh...rumah taman okay...rumah atas tanah sdiri pun okay..

dua2 aku mampu....dua2 aku bleh duduk..

cumenye......

rumah taman(RT)...rumah buat sdiri(RBS)

RT
1)senangla...takyah pening2...nk rekabentuk camne ke..apa ke..tggu siap je..sign tu sign ni...deco dlm2...duduk!!setel....

RBS
1)banyak hal gakle..nk pikir nk rekabentuk camne la..nk tggu plan lulus la..itula ini la..ntahle..akupun bukan tau sgt..sebab tak penah buat umah lagik..hehe..

RT
2)klu nak tambah ruang umah kene tgk gakle keluasan tanah..klu yg beli teres..harap tambah depan dan belakang jela..tu klu yg beli tengah2..klu dapat beli corner lot..okay gakle..rumah semidi pun bnyak jenis gak..kene tgk tanah gak..dpt corner lot..bonus!!tu klu kat kedahla contohnye...klu kat Johor ke..kl ke..takyah beranganla nk beli semidi..teres pun bleh telan air liur tau!!haha!!nak beli banglo....takyah tgk tanah...tgk duit dlm poket...haha!!mcm kata pn. normi..kemampuan kewangan membataskan semua..

RBS
2)nak tambah banyak manapun ikut suka hati hangla!!depan?belakang?tepi?nak wat garaj 10 biji pun bleh..pastu wat kolam renang ke kat tepi umah belah kanan...tepi belah kiri wat playground anak2..belakang bcucuk tanam..bla..bla...bla...haha..!!indahnye impian aku....kui..kui..mana tau jadi kenyataan sapa tau noo??

pokok pangkalnye...duit...iye...bgantung pada kemampuan sendiri..klu kat kedah ni..cikgu sekolah rendah cam aku ni pun mampu ade banglo sdiri..oppss...bukan tujuan cakap besar yee..nanti ade yg salah paham plak...

kat kedah ni taraf hidup masih rendah lagik..berbanding dijohor bahru(sory..asik ambik contoh jee..hik..hik..)sebab tu aku cakap..klu setakat 100ribu korang mampu dapat buat rumah besar tau..klu kat kl ke..jgn harapla..mimpi pun jangan!!klu kat kl nk beli teres pun aku takut..tapi klu kat kedah ni..banglo 2 tingkat pun aku rase u all masih mampu lagik..

itu saje nk bebel...anak dah nangis2 nak nenen..klu point aku kurang lengkap lagik..u all tambah2 yek..nanti aku wat entry lain point2 uall tu..bleh jadi panduan geng2 yg masih terpikir2 nk beli umah camne...

choww!!

cadang-cadangnye..

banyak barang dapur dah abis/susut....

cadangnye nk soping2la rini....

nk g giant kee.......


or....nak g tesco yek????

tapi yg pastinye.insyaallah nk g singgah umah membe jap..wat kenduri masuk umah baru....

bestnye dah ade umah..

aku bila plak ye??nk beli umah taman ke or nk buat umah sdiri ats tanah kosong??

tapi..hubby aku dah sibuk2 nk beli tanah kosong..serelung 5oribu..cadangnye nk beli 2relung..nk kgsi2 dgn kawan2..pasal tuan tanah nk jual 10relung sekali....

bestnye klu jd kenyataan..wat rumah sederet dgn kawan2..pastu wt loan lg 100ribu..kt kedah ni klu 100ribu dah bleh dpt umah besar woo...

sumenye 200ribu la??alaaa....duit lagi..tiba2 mak jadi penin balik...huhu..

Thursday, October 15, 2009

hasrat terpaksa dibekukan....

ni cite pasal nak beli tanah pokok getah tu la..

semalam hubby dah bawak pak mentua(pakar pokok getah) pegi tgk kebun tu..

huh...mujur bawak org tua pegi tilik2..klu tak lagik 3-4 tahun aku diisytiharkan muflis...kih..kih..

menurut pak mentua aku..

1)pokok banyak yg rosak..(akibat tak jaga / tak toreh dgn elok..).akibatnye batang pokok2 getah tu banyak yg dah "luka"..jadik..umur pokok getah yg boleh menjangkau 15-20 tahun..jadik pendek..hanya bleh bertahan 3-4 tahun klu cara torehan dilakukan berterusan mcm tu..(ni kes org tak reti menoreh la ni...)..kesian tuan punye tanah ni..harapkan org jaga elok2 tapi gini jadinye..

so korang bayangkanla..klu aku jadi ambik semua 14relung tanah ni..aku hanya bleh survive 3-4 tahun je utk cover bayaran pinjaman..sedangkan tempoh yg kami nk buat loan selama 18tahun!!lepas tu aku anak beranak tak makan tiap2 bulan pasal bayar harap pd gaji sendiri..hehe..

2)klu nak beli pun bleh..tapi keadaan pokok2 getah tu tak berbaloi dibayar sebanyak 230ribu..menurut kira2an pak mentua aku..selayaknye hanya 150ribu je klu nak beli pun..itupun mengenangkan harga tanah..sebab..bila pokok2 tu hanya bleh bertahan 3-4 tahun je..dah tentu proses menanam semula pokok2 baru harus dilakukan semula..nak menebang pokok2 lagi..nak merata tanah lagik..nk menanam pokok2 baru lagi...nak menunggu 4-5 tahun lagi agar pokok bleh ditoreh semula..dah memakan kos yg tinggi semula..jadi sangatlah tidak berbaloi...

dah tentu2 tuan punye tanah takkan menjual dgn harga 150ribu...dia dah kerugian 80ribu....

so kami ambik keputusan ..membatalkan niat nak membeli kebun getah tu....takde rezeki la nampaknye..bukan senang nak dapat/beli kebun getah yg dah ade pokok(tinggal toreh je..)..kebanyakkan sekarang org jual tanah kosong je..ada yg mahal..ada yg murah..tapi nk menunggu pokok besar baru bleh ditoreh, memerlukan kesabaran dan pengorbanan yg tinggi..

aku dan hubby tak abis2 kutuk org yg menoreh kebun tu..bukan pe..kesian tuan punya tanah..dahla duduk jauh dr tempat tu..nk tgk2 selalu dah tentu tak dapat..harapkan upah org je..sudahnye org tak reti menoreh,harap nk duit je..tapi pokok org yg rosak..rugi tuan tanah tu...patutla nak jual je kebun dia seluas 14relung tuh!!..

psssttt....tapi kami masih meneruskan misi mencari lagi kebun getah utk dibeli..dgn bantuan pak mentua juga..insyaallah klu ade rezeki kami..sume dijadikan harta utk anak2 kami kelak..

Wednesday, October 14, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway

STICKY MODE
(NEW ENTRY SILA SCROLL KEBAWAH OKEY..)






MamaTisya Duit Raya Giveaway
bermula dari 6 oktober hingga 14 oktober 2009..

Hehe..buka2 blog kak eida..nampak plak sticky mode gini..ingatkan contest ape tadi..rupe2nye mamatisya nk bagi duit raya pd kawan2 blogger yg "bertuah"..

aku bab2 mencuba nasib ni memang seronok..manalah tau dapat..kot2 kita dapat lagik ye kak eida??hehe..bukan kene bayar apapun..kih..kih..tapi bagus gakla..mengerat silaturahim sesama kawan blogger..

fuh kiri..fuh kanan..!!mintak2 la dapat...wakakakaa....

oh ye..tapi akupun tak nak la cuba sorang2...takmola tamak kan..sapa2 lagi kawan2 nak mencuba nasib..meh la join sekali kat SINI....

tak lena tido kerana 230ribu..........

penin ni kepala mak..

230 ribu...230 ribu...230ribu.....

dah mcm org angau nih...asik2 sebut 230 ribu.....

hehe..mcm cite RM8888.88....korang ingat tak cite tu..??

ala...yg pasal bakal mak mentua mintak duit hantaran banyak tu tue..

haaa...mcm tu la aku..tp 230ribu tu bukan mak mentua aku minta kat aku....

klu dia minta..dah lama mak ceraikan laki mak...hehe....lawak jee....

korang agak2 aku nk buat ape dgn duit banyak tu???banyak tuuuuu.........mmg banyak!!



ihsan dr google



ihsan dari google

ingat aku ni main2 ke??iye...aku nak beli tanah..tanah yg dah ade pokok getah..tinggal toreh je..

haa...tu pasal la aku dah jadi penin..laki mak ajak share wat pinjaman nak beli tanah ni..bukan sket2 tau..

mak nak bawak kuar RM2300 pun mak dah nak pitam..ni plak nk wat pinjaman 230ribu..tu yg mamun 2-3 hari ni...

aku pinjam 100ribu..bakinye laki aku..korang ade berani???aku pun sebenarnya tak berani...huhu...abislah gaji mak tiap2 bln tggal seribu je klu wat potongan utk pinjaman ni....

tanah sebanyak 14 relung...dijangka tiap2 bln dpt pulangan lebih kurang 4ribu..

tapi semuanya belum pasti lagi..tggu apa plak kata pak mentua aku..klu dia kata pokok2 tu okay...yee..kami akan membelinya...

penin tak abis2 lagik ni....(bertindak membeli krn memikirkan masa depan yg lebih cerah..insyaallah..)

Saturday, October 10, 2009

yang ditunggu2 akhirnya tiba jua....

fuuuhhh....lama hokey nk tggu benda ni dapat kat tangan aku..bukan salah yg mengepos..dan bukan salah aku yg menerimanya..

sume salah pos malaysia..!!marah gak nie..

very the lembab tau..(jgn marah aaa....ni luahan jujur nie..)

coz pos ekpsress tu tak sesuai tul dibagi nama...mmg tak ekspress langsung..hehe..

apapun...alhamdulillah...dah selamat gak sampai kat tangan aku...

tq dell..menunaikan hajat aku..cayang ko..!!hehe...



dijamin sampai esok konon...dekat seminggu baru sampai kat aku..nasib tak meroyan..cisss...!!



ngueeeheehe......baby tight...teruk bebenor kedah ni kan..payah tol nak jumpe baby tight..sampai kene import dr selangor..hehe..(dpt duit raya sekali tau dr auntie dell...tq!!)


kene paksa pakai..padahal abah dia dah standbykan nk mandikan UZMA....hehe..isshh..montok tol peha anak aku nie..


gediks tau..!!dia suke sgt aku agah dia ms nak snap pic...


dan lagi......

psssttt....nak lagi auntie dell....ada lagi tak yang cun2??hehe....





Friday, October 9, 2009

rehatkan minda jap dgn UZMA INSYIRAH....

video video video

Tuesday, October 6, 2009

hubbyku menang 1st prizes..!!

oopppss....ini cite lama daa....

tapi lama pn tak lama la..baru bulan lepas maa..

klu ade yg masih teringat..aku ade cite yg hubby aku julung kalinye bertuah..dlm cabutan bertuah....selama ni dok berangan2 nk menang hadiah car craze petronas tu..tapi dapatnye sekali pun idaakk..........hehe..

takpelah yang..tak dapat menang keta pun takpe..janji dapat gak sayang 1st prizes...i bangga dgn u lah!!hehe..

actually aku dah lama nk post entry ni tapi terlupa pasal sibuk2 nak raya kan..barula ini hari teringat..kang korang kate aku menipu lak..dah tu tak tunjuk gambor kan..

so ni aku tunjuk la sket gambornye....


meja solek..slim jee..berebut nk tgk cermin dgn laki aku..kecikpun jadilah kan..sapa sonang2 nk bg free mcm ni pun..


almari 2 pintu yg belum lagi dipasang pintunye..(malas nk snap lain n malas nk upload lain almari yg dah siap pasang pintunye..hehe..) ala....jenis pintu slide tu laa..besor gakla almari ni..mcm tau2 je aku takde almari..bleh ganti almari kain aku yg nak runtuh tu..hehe..(alasan tak nak beli almari sebab payah nk bawak klu nak pindah randah kerumah sendiri nanti..kih..kih..)

dan katil....sama gak belum dipasang..dan katil ni takkan dipasang sampailah aku pindah umah baru nanti..lagipun kat kuarters ni dah takde ruang nak buh katil pun..katil kerajaan dah penuh..hehe..

ye kawan2..sebenornye hadiah yg kami dapat tu..yg kami pening kepala tu..inilah dia....

hubby aku menang 1st prizes..dapat set bilik tidur..!!

kami kira2 harganya dekat seribu gakle..

mula2 tu pening gakle memikirkannye..manalah nak sumbat hadiah2 ni kat umah kuarters ni..ruang dah takdo!!set bilik tidur plak tu..klu dapat motor ke..okay gakle..hehe..takpun dapat set sofa ke okay gakle..ruang tamu kuarters aku ni mmg besor..tapi dapat ni pun alhamdulillah la..syukur..sapa nk bagi ye dak??

alhamdulillah..ini benar2 rezeki anak namanye..pasal beli pampers anak kat kedai tula..hubby aku kene isi borang penyertaan tu..pasal isi borang penyertaan tu la, hubby aku menang cabutan bertuah tu..alhamdulillah.....


Sunday, October 4, 2009

kelakar sangat bagi aku........

petang semalam aku baring diatas katil bersama anak dara aku..

bergomol dgn dia..bersembang sakan dgn dia..syioookk.....sangat...!!

tiba2 dtg anak bujang aku mengganggu..besalah..dengkila tue..

dah la bogel..(after mandi..) pastu terkinja2 atas katil....kacau tol!!

aku : eeeeiiii....tepila along...kacau je tau..dah la tak pakai baju...tak malu ke??

ukail : ini bukan along la ummi...ini ukail ifwat...(sejak akhir2 ni dia dah takmo bahasakan diri dia along..dia lebih suke menyebut nama penuh dia....bagusla kan??)

aku : oh ye ke..ok..ok..eeii..ukail ifwat..pegila pakai baju...nanti ummi panggil kucing gigit ko** ukail ifwat baru tau..

ukail : takmo...takmo...(sambil jerit ketakutan..)

aku : eeyaauuu.....(aku buat bunyi kucing..konon2nye nak takutkan ukail la...)

tiba2 dia bleh menyahut korang....gelihati sangat aku masa tue..

ukail : woo...wooo....

aku : haa...haaa....bunyi apa tu ukail ifwat????

ukail : bunyi anjing la ummi.....


aku gelak dekah2 tak berhenti siot....tersangat la gelihati bagi aku masa tu..ingatkan bleh la nak takutkan dia..rupe2nye dia lebih bijak dari aku u all...

korang tak paham lagi??

yela..kucing kan takut dgn anjing..so bila aku bunyikan kucing..ukail balas la bunyikan anjing...

ukail buat bunyi anjing dgn harapan takdelah kucing datang nak gigit ko** dia...

wakakakaa.......kelakar kan??korang rase tak????tak???

biarla aku gelak sendiri.......wakakaakaa......mmg kelakar sekali sekala tgk gelagat anak bujang aku nie...makin cerdik rupenye.....

Friday, October 2, 2009

pic latest puteri kesayangan ku..

huh..lama gak tak update blog..padahal bukak selalu..hehe..

mood tak mari lagi sebenornye..mood raya lagik+penat+keje balik..

ni pun cam malas lagik nk update..tapi klu tak update nanti korang lupakan aku plak..kui..kui..

utk pmulaan after raya ni..aku sajikan korang pic latest UZMA INSYIRAH yee..



tak ubah mcm UKAIL IFWAT masa kecik2 dl..ni pun pakai baju dia la ni..bezanye dl ms mcm UKAIL botak..


sgt mbam..mbam...hubby aku cakap dah mcm baby boy lak pkai bj UKAIL..ala...pakai ms kat umah je..keluar umah still pkai bj gegirl..


dan lagi..


utk pengetahuan korang..baju yg dipakai UZMA ni adalah bersaiz 6-12 bulan..padahal UZMA baru berusia 2 bln stengah..ayoyo....


lena sgt..sgt senang menjaganya..

lain anak lain karenahnye..alhamdulillah..jaga UZMA ni senang..klu tido malam mcm takde anak kecik..sedap je aku tido..klu jagapun sekali sekala..tupun pasal nk minum jee..bukan mcm UKAIL dl..sket2 jaga..sampai aku asik terpikir je bila la UKAIL ni nak besar..pegi keje mata mengantuk jgn cakapla..hehe..

hubby aku cakap mgkin ms aku mengandungkan UZMA , aku banyak mengaji..sampai berulang2 surah yusuf, maryam, yasin dan sebagainye aku baca..hehe..tu yg sgt behave tu..yeke??

ms UKAIL dl aku ade gak mengaji..tapi kdg2 surah yg aku bc tu tak terhabis..sakit pinggang sket, bhenti..hehe..

ala..mcm2 pendapat orang..ade yg kate keluar senang,,susah nk jaga...keluar susah, senang nak jaga..mgkin gakle..tapi bg aku..1st baby dl takde pengalaman lagik nk mnjaga baby..tu yg huru hara tu..yg 2nd ni dah tau dah cara2nye..jadi aman sketla..hehe..

chugie..aku dah selamat dpt hadiah dr ko..thanks ye..


........sedang menanti hadiah dr DOHA, QATAR.. utk UZMA INSYIRAH....from MOHD ZAHIR ISHAK..member satu kelas ms kat teknik klang..ada sapa2 geng teknik yg ingt lagi si zahir ni?baik tau zahir ni..dl aku kawin pn dia hadiahkan ole2 dr EDINBURGH....kali ni ape plak hadiahnye ye..hehe..tak sabor aku..