LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, October 16, 2009

beli rumah taman ke or buat rumah atas tanah sdiri..mana lebih untung??

wah..tetiba lak wat entry ni yek..

kot2la ade yg nk berdebat ke hape ke..hehe..

so..mana korang rase best??beli rumah taman ke..or wat rumah kat ats tanah sdiri..mana lebih bagus dan untung??

sebenarnye..topik ni terlalu complicated laa..banyak pro dan kontra nye..

org yg kurang bkemampuan akan kata begitu....org yg bkemampuan akan kata begini....mcm2 pendapatla..

apa kata aku??erm...aku yek....erm...camne yek...

aku mana2 boleh...rumah taman okay...rumah atas tanah sdiri pun okay..

dua2 aku mampu....dua2 aku bleh duduk..

cumenye......

rumah taman(RT)...rumah buat sdiri(RBS)

RT
1)senangla...takyah pening2...nk rekabentuk camne ke..apa ke..tggu siap je..sign tu sign ni...deco dlm2...duduk!!setel....

RBS
1)banyak hal gakle..nk pikir nk rekabentuk camne la..nk tggu plan lulus la..itula ini la..ntahle..akupun bukan tau sgt..sebab tak penah buat umah lagik..hehe..

RT
2)klu nak tambah ruang umah kene tgk gakle keluasan tanah..klu yg beli teres..harap tambah depan dan belakang jela..tu klu yg beli tengah2..klu dapat beli corner lot..okay gakle..rumah semidi pun bnyak jenis gak..kene tgk tanah gak..dpt corner lot..bonus!!tu klu kat kedahla contohnye...klu kat Johor ke..kl ke..takyah beranganla nk beli semidi..teres pun bleh telan air liur tau!!haha!!nak beli banglo....takyah tgk tanah...tgk duit dlm poket...haha!!mcm kata pn. normi..kemampuan kewangan membataskan semua..

RBS
2)nak tambah banyak manapun ikut suka hati hangla!!depan?belakang?tepi?nak wat garaj 10 biji pun bleh..pastu wat kolam renang ke kat tepi umah belah kanan...tepi belah kiri wat playground anak2..belakang bcucuk tanam..bla..bla...bla...haha..!!indahnye impian aku....kui..kui..mana tau jadi kenyataan sapa tau noo??

pokok pangkalnye...duit...iye...bgantung pada kemampuan sendiri..klu kat kedah ni..cikgu sekolah rendah cam aku ni pun mampu ade banglo sdiri..oppss...bukan tujuan cakap besar yee..nanti ade yg salah paham plak...

kat kedah ni taraf hidup masih rendah lagik..berbanding dijohor bahru(sory..asik ambik contoh jee..hik..hik..)sebab tu aku cakap..klu setakat 100ribu korang mampu dapat buat rumah besar tau..klu kat kl ke..jgn harapla..mimpi pun jangan!!klu kat kl nk beli teres pun aku takut..tapi klu kat kedah ni..banglo 2 tingkat pun aku rase u all masih mampu lagik..

itu saje nk bebel...anak dah nangis2 nak nenen..klu point aku kurang lengkap lagik..u all tambah2 yek..nanti aku wat entry lain point2 uall tu..bleh jadi panduan geng2 yg masih terpikir2 nk beli umah camne...

choww!!

5 comments:

az1ra said...

Iyer saya setuju(sambil angkat tangan dua-dua)

kawan hubby beli rumah kat Tanah Merah(Keda) taman apa ntah jalan nak ke tasik tu..baru 150k..double storey 2 tingkat 4 bilik...
Rumah kami harga yang sama, 4 tingkat 3 bilik..cumanya setingkat ja kami punya yang 3 tu orang lain punya..heheheh dapat apartment ja la kat penang ni dengan harga 150k...double storey, takder setengah juta kim salam la yer....

fuadnis said...

azira,
betui...betui...hehe...

chugie said...

wah..panjangnye ulasan.. mane yg ko lagi selesa nis?? kalu aku, prefer umah yg de tanah sendiri.. means, ade ruang untuk kita nampak tanah. hehehhe..

fuadnis said...

chugie,

aku jua seperti mu..hehe....

tun.frida said...

mana korang rase best??
*komplikated tidak juga kalau diperhalusi satu persatu, cuma banyak pro and conts itu ya. still bergantung kepada pilihan dan justifikasi masing-masing.

*ko beli/buat rumah dulu la, nis. tanah kebun, rumah kedai selepas itu.

kang ada tanah, tak ada rumah.
ada rumah dah tentu ada tanah [kecuali rumah dengan strata title la].