LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, July 31, 2009

kenapa aku suke sgt dgn doc annuar hussainy..????

ntah nape aku suke sgt dgn doc annuar hussainy??

hensem ke??memang henseeemmmm.............he..he..sweet..he..hee..sapa yg memandang tu mesti teringat2..(sila gedik sket..)penuh karisma..ada stail..walaupun dah tua..taklah tua manapun..baru 46tahun..friendly..mcm2la..oh ye diapun sgt sweet!!kui..kui..

tapi jgn salah sangka plak..aku suke sgt doc annuar bukan pe..

sebenor2nye..dlm pd mula mengandungkan uzma sampailah saat melahirkan uzma banyak yg aku terhutang budi pd doc annuar..bg aku dlm banyak2 doc yg aku jumpe..dia mmg the best!!

actually aku ni klu berdepan dgn seseorang yg profesional mcm dia aku ni tak banyak bcakap..takut..malu..sebab sesetengah doc adakalanya sgt serius..kurang bcakap..

tapi dia tidak....

dia sgt2 buat aku selesa..sehinggakan aku tak malu nak tanya mcm2 dgn dia..mcm dah kawan lama dgn diala!!

mengandungkan uzma banyak cabarannye..dari segi mental dan emosi..

dahla penah keguguran b4 peknenkan uzma..semasa peknenkan uzma pun aku penah turun darah ms kandungan berusia 7minggu..so aku mmg mengalami sedikit trauma..

mendapatkan perkhidmatan dgn doc annuar banyak membantu aku membina kembali semangat dlm meniti hari sepanjang mengandung..sukar nak aku luahkan sebenarnya..tapi mcm yg korang tau..daripada aku takut2 diawal2 mengandung..aku jadik semangat dan ceria setiap kali membuat pemeriksaan dgn doc annuar..

yg paling aku nk tekankan disini ialah disaat2 aku nk melahirkan uzma..klu doc lain mgkin aku telah dibedah..tapi tidak doc annuar..dia ibarat kawan..abang..atau lebih tepat lagik bapa..tetap mahukan yg terbaik utk aku..

dari awal hingga ke saat akhir..dia tetap dgn pendiriannya..mahukan aku bsalin secara normal..

nah..!!alhamdulillah..dapat juga aku bsalin secara normal..tu yg membuatkan aku sgt terhutang budi dgn dia..dan sentiasa teringatkan dia..dia sgt baik..klu tidak kerana dia mgkin impian aku utk melahirkan zuriat yg ramai utk suami aku tidak kesampaian....

thanks doc annuar hussainy..jasa baik doc melayan saya dr awal mengandung sehingga kesaat akhir saya melahirkan takkan saya lupakan..

aku akan terus mendapatkan perkhidmatan dari dia sampai bila2....(tekad takde cek2 kat gomen dah lepas nie..)

oh ye..satu lagi..mendapatkan perkhidmatan dari dia membuatkan aku TIDAK SERIK utk melahirkan anak lagik..(maklumlah..sakit dpt epidural..nak kene jahit pun dia bg aku ubat tido..sebab dia dah tau kot aku penakut..see..dia sgt memahami pesakit dia..)

abang..abang kene ucap terima kasih jugak tau kat doc annuar..sebab dia ayang tak serik nak beranak lagik..hee..hee..

psstt....ade sapa2 yg teringin nak tengok mcm mana kah rupa doc annuar tu??silalah ke pusat rawatan mahsuri di jitra..........promot nih!!!!!!

dah mula simpan semula....mesti rindu!!

pagi ni aku nak kene kemas2 umah..maklumlah ade yg nk dtg umah aku rini..

tengok baju2 peknen masih tergantung....mmg aku banyak koleksi baju peknen..

1st time mula menyimpan after lahirkan ukail..tahun 2006....

so ni kali kedua mula menyimpan, after lahirkan uzma..tahun 2009....

eh..jarak 3 tahun laa..adakah kali ke 3 aku akan mula menyimpan lagik tahun 2012??haa..haa..

mesti rindu!!!!!!!

banyak yg aku akan rindukan selepas nie...

rindu nk tgk perut besar..

rindu nak tgk baby gerak2 dlm perut..

rindu nk orang manja2kan ms peknen..

rindu nak wat checkup baby..

yg paling rindu nk jumpa doc kesayangan aku..doc annuar hussainy..!!owwhh....sila jgn meluat key....kenapalah aku tak dapatkan khidmat dia since mengandungkan ukail dl..??kenapa??nanti aku akan wat entry lain yek..

ada sesuatu hari ni.........

ada yg akan datang ke rumah aku hari nie..

jauhhh....................

seronok sangat!!

dah lama tggu.............

sapa tau angkat tangan!!.................hee..hee..

Wednesday, July 29, 2009

baru turun 12kg...............

apa dia??berat aku daa....

peknen kali ni berat aku kan naik banyak..naik 20kg..dari 55kg jadik 75 kg..sangat mengagumkan..

timbang2 pagi tadi berat terkini aku 63kg....huh!!ade 8kg lagik nak kene turun keberat asal sebelum mengandungkan uzma insyirah..

tapi kalau nak balik ke berat sebelum mengandungkan ukail ifwat....ade 14kg lagik!!haa..haa..

jangan ambik yg banyak..ambik yg kurang sket....

aku dah jadik cam erra fazira..nak diet lebih2..kesian lak kat uzma..nanti kurang air susu aku..klu boleh uzma pun aku nk bg susu badan je..

camne tu yek??

Tuesday, July 28, 2009

ada budak ni sangat mengada tau!!

adoiilaa..dugaan pantang kali ni sgt mencabar tau..klu dulu dugaannye nk tahan sakit kene cezer..
tapi kali ni lain plak..

dugaan kali ni nak menghadap sorang budak ni yg sangat mengada!!

sejak2 ade adik nie..dia dah jadik kurang berdikari..segala2nya nk dimanjakan..tak nak kurang daripada adik..

klu adik menangis..diapun menangis jugak..nakkan perhatian la..klu adik tdo..dia saje2 je mnjerit kat sebelah telinga adik..kononnye suara dia kuatla..mak n apaknye yg pening..baru nak rehat2 jadik terganggu lak..

pendek kate mcm2 la peel dia..yg paling teruk korang nak tau..liat nak basuh berak!!

tolongla...ampun....

Saturday, July 25, 2009

UZMA INSYIRAH sudah 3.75kg....

taadaaaa...............

inilah wajah terbaru anak dara aku..baru bangun tido..uzma sangat behave..
tak banyak karenah..sangat senang menjaga dia berbanding abangnye ukail ifwat..

lain anak lain ragamnye kan..

bangun hanya bila lapar....takdelah org kate mengada2..klu orang lain berjaga malam pasal baby meragam..tapi terbalik dgn aku..aku plak yg berjaga malam menunggu dia nak minum susu pasal takleh tido..tek dah bengkak..haa..haa..

tuan puteri kesayangan abah..hubby aku sgt memanjakan anak dara dia..

kontrol sket hidung tue uzma....kui..kui..


bucuk ummi n abah..suka gomol2 dia..geram!!

tadi misi baru dtg umah..cek berat uzma setelah uzma berusia 10 hari..dan berat uzma sekarang sudah 3.75kg..see..klu uzma lahir ikut due berat uzma banyak tu lah..adoiilaa....


psstt....ukail ifwat sekarang sgt sensitif..sejak2 ade adik..takleh tegur sket terus menangis..bila dia tengok aku upload gambar uzma nie..dia pun mintak gambar dia diletak sekali..sgt susah kan bila dah pandai cemburu....alahai anak omak....


oh ye..mcm muka sapa uzma nie????

kenangan di wad sesudah UZMA INSYIRAH dilahirkan....

sajelah nak share dgn korang sedikit pic aku dan uzma diwad..nie bukan pic betul2 after kuar dr labour room tau..hari yg sama tapi lewat sketla..uzma lahir kul 1.25 pagi..pic ni diambil dlm kul 10 pagi..

soryla..pic aku agak hodoh sket..maklumlah berhempas pulas berapa jam nak lahirkan uzma..kalau aku nampak cun siap pakai bedak n gincu..korang terkejut beruk plak...he..he..


muka uzma pun nampak kemerah-merahan lagik..masa ni masih nampak chubby lagik pasal baru kuar tengok dunia kan..


sebenornye aku masih penat lagik time nie..nak dukung pun macam tak larat je..tapi nak mengabadikan kenangan punye pasal..on gakle..


confirm key..baby gurl....!!

Friday, July 24, 2009

UZMA INSYIRAH selamat daripada jaundis....

melalui pembacaan, bayi yg lahir melalui kaedah pembedahan mudah terdedah dgn mcm2 penyakit..mgkin betul..

dulu ms ukail..yg aku ingat..dia ada kuning(jaundis) walaupun tak tahap teruk tapi nak hilang tu lambat..mcm2 petua aku cuba..maklumlah anak pertama..so cuak tu lebih sket..lebih2 lagik ms tu bsalin kat gomen..so cek pun sume kat gomen..nurse gomen pun menakutkan aku amatla melebih2..picit muka..picit badan..picit kaki..wah!!kuning teruk ni sebab dah sampai kaki..bila refer kat doktor..jawapannye.."takdelah..sket jee.."hampeh tul!!tapi statement ni taklah bmaksud nk hentam gomen..aku pun keje dgn gomen maa....cuma kritik sketla..haa..haa..

bukan setakat tu je..ukail selsema..batuk berkahak sampai kene pegi emergency room la nk sedut hingus dia..sedey maa masa tu..dahla kecik lagik..

pastu kejenye menangis je malam2..tensen gakla..mgkin gak pasal aku 1st time jadi mak..tu yg takleh control tu..

cite bab uzma nie..tak taulah..mgkin awal lagik..tapi alhamdulillah..dah 9hari sejak kelahiran dia..dia bebas dari jaundis..mula2 lahir tu adalah sket kuning2 tapi doc cakap normal la tu..mana2 bayi baru lahir mesti akan ada sket..

tadi aku baru bawak uzma g pusat rawatan mahsuri utk cek kuning dia..doc cakap takyah wat ape2 follow up coz uzma bebas dari jaundis..aku n hubby memang perasan perbezaan ukail n uzma..utk uzma mmg kami tak perlu apa2 petua utk cuba "menghilangkan" kuning..sebab mmg dia takde kuning..cuma kami cuba petua "mencegah" dari kene kuning iaitu...

sapukan lendir daun lidah buaya kat kepala bayi sebaik dilahirkan..insyaallah berkesan..buktinya uzma takde kuning..alhamdulillah..

dan satu lagi petua aku baru dapat..tak taulah kot2 orang lain dah tau..kalau lepas bsalin ada yg bengkak susu..nak legakan senang je..makan daun pegaga..insyaallah lega..takyah nangis nak kene tuam2..

selamat mencuba yee..

Thursday, July 23, 2009

kronologi saat-saat kelahiran UZMA INSYIRAH....

seperti yg sedia maklum..last entry sebelum aku bsalin ialah pd 14 julai 2009..dimana aku membuat follow up checkup berkenaan aku turun darah+lendir..tapi oleh kerana masih tiada lagi tanda2 sakit..so aku balik lagik kerumah menanti hari....so aku mulakan semula cerita pd tarikh tersebut....


14 julai 2009..

dlm jam 3.00 ptg..
jumpa doc anuar hussainy..membuat pemeriksaan..masih tiada tanda2 nk bsalin..balik..

tapi tak terus balik..sebab baby takmo kuar lagik,ajak hubby g tesco.lepas geram..nak berjalan puas2 kononnye nk ransang baby kuar cepat..muaahaa...makan2..minum2....soping2 sket..pastu ternampak kedai BIG APPLE..cakap dgn hubby nak makan donut..pasal ritu mimpi makan donut big apple..agaknye pasal tak makan lagik, tu yg baby kempunan..kot2 klu dah makan baru baby nak kuar..penat giler bjalan..terus balik..

sampai umah, jiran sebelah umah bagi air zam zam..suh minum n sapu kat perut..serius gile aku cakap..pas sapu air tu..aku rase lain mcm..sejuk jee..

15 julai 2009

jam 230 pagi
tiba2 aku rase ade air terpancut..ingatkan terkencing..cepat2 g tandas..abis2 kencing nk tido balikla..tapi tiba2 aku perasan air tak berhenti mengalir..cuak!!ketuban ke??tggu lagik...keluar lagik air tak bhenti..jerit panggil hubby..tanya kepastian dia..sah!!memang air ketuban..bergegas siap, call pusat rawatan mahsuri bgtau nk dtg..call pengasuh ukail bgtau nak hantar ukail..ms hantar ukail depan umah pengasuh, ukail menangis nak ikut dlm mata2 tgh mengantuk..aku menangis!!sedih tengok dia..sedih nak tinggalkan dia..aku pegi nk berjuang keluarkan adik dia..nanti kita jumpa lagi ye sayang..ummi pegi kejap jee..

jam 345 pagi
sampai dipusat rawatan mahsuri..tekan loceng..terus masuk labour room..wat ctg..cek bukaan serviks..baru 1cm..dek krn takde kontraksi kuat dan bukaan serviks belum banyak..masuk wad dulu dan tggu....

jam 630pagi
nurse dtg cek tekanan darah dan wat ctg lagik..baby masih okay lagik walaupun air ketuban masih tak bhenti keluar..serviks takde pkembangan..masih 1cm..sakitpun mcm main2..

jam 900pagi
doc anuar hussainy dtg wat pemeriksaan yg sama dan tanya kontraksi aku..result masih sama..tetap 1cm..doc bgtau klu sampai tengahari takde pkembangan bukaan serviks..aku akan di induce..aku setuju..

jam 1250 tengahari
doc anuar hussainy dtg lagik wat pemeriksaan serviks..result tetap sama!!dan aku tak mengalami kontraksi yg kerap..keputusan telah dibuat..ye..aku di induce..!!ubat dimasukkan..
namun dekat 1 jam aku masih tak rase sakit ape2..siap gelak2 dgn hubby kononnye badan aku kebal walaupun diinduce..

jam 200 ptg..
kononnye badan yg kebal tadi rupenye tak kebal pun..aku dah mula rase sakit kontraksi..mula2 selang 15 minit jam yg pertama..10 minit jam yg ke-2..sakit...sakit gile..bukan gile je..gila nk mampus!!

jam 400 ptg..
doc anuar dtg lagik cek bukaan serviks..punyalah sakit yg amat..serviks masih terbuka 1-2 cm je??!!doc kata tggu hingga kul 700 mlm lak dan keputusan lain akan dibuat..sebelum tu doc sempat tanya aku nak ubat tahan sakit or epidural tak??aku cakap takmo..kononnye takut masa nk bsalin tak rasa apa2..tapi tak cakapla kat dia mcm tu..mesti dia ingat aku kuat kan..haa..haa..

aku suh hubby balik, mandi2..tukar baju dan bawak baju spare utk dia bmalam..punyalah kelam kabut pagi tadi sampai tak teringat nk nak bawak baju..sementara tggu hubby balik..sakit aku makin kuat..siap tepuk2 dinding lagik..meleleh2 air mata tak tertanggung..call hubby banyak kali suh dtg balik cepat2..

jam 630 ptg..
hubby sampai semula ke wad..aku dah menangis2 kesakitan yg amat sebab kontraksi berterusan tanpa bhenti..ini la rupa2nya sakit di induce..patutla org cakap lebih teruk dr sakit semulajadi..pinggang bagai nk tercabut tapi takmo tercabut..siap merayu kat hubby minta dioperate je akibat tak tertahan..siap call mak kat selangor minta diapun setuju aku di operate..tapi mak mcm tak setuju..lagik aku tensen!!mulut hubby tak putus2 baca doa apa ntah..kesian tengok aku sakit tak tertahan..last2 diapun cakap..nak operate pun operate lah..!

jam 700mlm..
aku dibawa kelabour room..walaupun bukaan serviks masih sama..aku dibawa kesana utk keputusan yg terakhir kesian kalinya..doc tanya aku n hubby yg terakhir kali..nk epidural or nak operate..aku serba salah..doc beriya2 nk aku ambik epidural sebab dia tau aku ade potensi nk bsalin normal cuma serviks lambat terbuka..tapi kesian gak pasal aku sdiri lak merayu kat doc yg aku tak tahan sakit dah..banyak kali minta operate..last2 aku tanya pendapat doc..doc kata ambik epidural dl..klu masih takde pkmbangan baru operate..aku n hubby setuju..doc pakar bius dipanggil..klu tak silap nama nye zainal..takpun zul..ntah..akupun dah lupa..aku dicucuk..menurut doc epidural ni dicucuk kat tulang belakang aku sama mcm nak cezer..bezanya aku masih boleh menggerakkan kaki aku..maksudnya sakit aku di block..aku rase kebas dikawasan pinggang dan punggung..so klu aku rase mcm ade benda nk keluar nanti aku just kene teran walaupun aku takkan rase sakit..

rase ape lepas ambik epidural??lega!!!!!!!lega yg amat!!!!!!!!aku siap bleh tertido lagik..haa..haa..sebab tak sakit apepun..

jam 1030 malam....
aku tersedar dr tido..tengok hubby masih ade kat sebelah..nurse dtg nak cek bukaan serviks..yg bestnye masa dia masukkan jari nak cek tu..aku tak rase apa2....klu tak rasa senak..kene epidural..aku maintain jee..hee..hee..dan yg paling bestnye..nurse cakap serviks aku dah terbuka dlm 6-7cm..yes!!ade peluang nk bsalin normal..senang je tggu serviks terbuka tanpa rase sakit apa2..haa..haa..pastu aku sambung tido lagik..

16 julai 2009..

jam 100 pagi..
aku tersedar dr tido..terkejut dgr bilik sebelah ade org jerit2 nk bsalin..lama gak dia teran..banyak kali dok jerit ya allah..ya allah..sambil2 tu aku tengok nurse2 sibuk wat psediaan kat bilik aku..rupe2nye serviks aku dah terbuka penuh..patutlah aku rase dlm bontot kebas pun mcm ade seketul benda keras nak keluar..aku try wat2 teran..okayla..bleh rase gak..tak lama pastu doc anuar dtg bsedia nk sambut kelahiran baby aku..nurse2 dah sibuk..akupun dah berdebar dalam mamai..hubby dah standby kat tepi aku..doc dah pegang vakum..oh..rupe2nye aku akan dibantu dgn vakum utk mengeluarkan baby..mgkin doc tengok aku agak lemah dan mamai..kaki dikangkangkan..doc suh teran..then tunjuk kat hubby yg rambut baby dah nampak..aku tambah bsemangat!!dlm pd kebas aku tpksa meneran dlm keadaan yg tak sakit ape2..bila doc n nurse dah jerit2 cakap bagus..bagus..lagi..lagi..aku tambah bsemangat!!dgn bantuan vakum..kepala baby terus keluar!!episiotomi dilakukan..walaupun kebas aku terasa gak kulit tu bergetar digunting..doc n nurse suh teran lagik..akupun bsemangat teran tahan nafas..curik nafas..teran...teran...dan terus teran..!!sokongan padu nyg diberikan doc anuar n nurse , aku mengambil masa tak sampai 10minit melahirkan uzma insyirah..

jam 125 pagi..

lahirlah uzma insyirah....lega!!terus mamai kepenatan..sebelum tu sempat tanya kat doc..sakit tak nak kene jahit??haa..haa..doc senyum sambil kata..tak sakit pun....

.........................................................................................................................................................................

dlm jam 400 pagi aku tersedar..rupe2nye aku dah siap dijahit..menurut kata hubby..doc anuar sempat cakap dgn hubby sebelum aku dijahit..

"saya dah bagi dia ubat tido..so dia tak sedar bila saya jahit dia.."

haa..haa..

hallooooooooooo.....i'm back..!!

adoiilaa....baru seminggu aku tak mengupdate blog tapi rasenye mcm dan setahun..haa..haa..

bosan giler weeii....

lupa la plak...........

assalammualaikum....

aku dah kembali ..bestnye..!!!!!!!!!!!!

rindu kat korang sume..rindu nk jenguk blog korang sume....

rindu nak update cite tentang aku dan orang baru dlm hidup aku dan keluarga..

tapi nanti dulu la....bagi aku rehat2 jap yee..nanti aku akan update cite tentang anak dara aku..

mesti ada antara korang yg nak tengok gambar terbaru dia kan??kan??kan??kan laa.............he..he..(paksa tau....)

apa cite dgn eida(lakaran hati)??mesti berdebar menunggu hari kan..anis dah lepas..he..he..apapun selamat key..!!

adioss....

Tuesday, July 14, 2009

baby aku masih suka dok dalam perot....

tadi aku wat follow up berkaitan aku turun tanda hari ahad ritu kan..masuk2 bilik doc anuar..doc dah senyum je kat aku..

"tak mau keluar lagik ye dia...." kata doc..

"haah la doc..takde pulak sakit ape2 2 hari cuti nie.." kata aku....he..he..

watla cek tekanan darah sume pastu doc suh baring utk scan..

menurut doc air ketuban aku elok je..sume elok jelah..takde yg something wrong nye..cume kepala tu belum turun betul..mmg baby aku syiok dok dalam perut aku lagik..agak2nye dia dgr kata abahnye suh keluar ms israk mikraj nanti....he..he..

rasa hampa gak pasal ingat dah nk deliver..tapi bila doc wat scan 4D tadi n aku nampak muka baby..seeejuuuukkkk hati aku....ala..ala...comeinye...tgk hidung tu mcm bukan aku la plak..mcm abah dia..yg geramnye..sket baik punya dia tido dlm perut aku sambil tangan dia kat tepi pipi....eeeiiii...geram aku!!nanti dah kuar..umi gomol2 baby tau..!!

takpelah..klu selama ni umi bleh tggu beratus2 hari..apa lah salahnye ummi bagi can lagik 9-10 hari dok dlm perut ummi nie..tapi jgn overdue okay!!

oh ye..tadi wat estimate berat baby dlm 3.3kg..takdelah besor..lebih kecil dr ukail..klu ukail dl 38weeks pn dan 3.4kg..

apapun doakanlah utk aku key kawan2....insyaallah masanya akan tiba jua..

nampaknye aku kene menanti dan terus menanti....sehingga rasa sakit!!haa..haa..

Monday, July 13, 2009

hampir duduk wad....

semalam kan aku ade story kat u all yg aku masih mengalami pengeluaran cecair pink kan??

abis2 je aku wat entry tu..aku lepak kat ruang tamu sambil tggu hubby lak balik keje..tiba2 aku rase basah " lebih" sket kat "bawah"..bila sapu je bukan cecair pink lagik dah..tapi lendir+darah....

cuak!!terus call hubby..aku kan gabra tak bertempat kadang2..cuma buat2 cool jek..

hubby terus balik ajak aku g pusat perubatan mahsuri..aku mcm malas sebab tak rase sakit apa2..tapi masih takut lagik..hubby ajak gak..apapun kene g check..klu doc suh balik..balik je la kan..

b4 that hubby call dl pusat perubatan tu dan tanya pendapat..misi tu kata dtg je coz nak check baby gak..

so kami pun pegila sana...........................

sampai2 sana misi suh masuk labour room...bertambahla aku cuak..dah la cuak, bila masuk labour room je tiba2 dgr ada sorang pesakit ni nak bsalin gak tgh menjerit..ya allah...ya allah!!

terus nk gugur jantung aku mendengornye....mcm tu punya azab ye nk bsalin...tarus aku takut..bukan aku je..hubby aku yg cool tadi pun terus gabra gile bila misi suh masuk temankan aku..seram siot dgr pompuan tu jerit nk bsalin..aku rase klu kt hospital gomen sure dah kene maki hamun dgn misi2..

berbalik pd cite aku..masuk2 je labaour room misi suh aku tukar kain..pasangkan alat kat perut utk tgk kadar denyutan baby sambil tanya aku simptom2 lain....

nak cite simptom ape..nk kate sakit tak..cume baby asik mngeras jek..

misi pun cek bukaan serviks aku..huh..baru buka 1 cm jek..!!frust aku dgr..ingatkan dah nak bsalin...wakaakakaa...

tak lama pastu doc kesayangan aku,doc anuar pun dtg..tanya ade rase kontraksi tak??

aku kate tak perasanlah....boleh??ha..ha..ada tu mmg ada tapi taklah kerap..mcm main2 kan..

doc plak cek bukaan serviks aku..sama ....dia kata baru bukak dlm 1-2cm..

oleh krn aku belum rase kontraksi yg kuat..doc tanya aku samada aku nk dok wad..atau nak balik dulu..so aku dan hubby pilih nk balik umah dl..memandangkan babypun okay..jadik malasla nk bkampung kat wad sedangkan tak tau lagik aku nk bsalin bilakan..

doc ckp okay..dia akan bg aku MC 2hari..berehat dan tggu pkmbangan..klu2 aku dah mula rase sakit yg kerap..bleh terus ke hospital..klu masih tak jugak ,dia akan cek lain..

masalahnye sampai hari ini aku masih mengalami pengeluaran lendir+darah..tapi tak rase apa2 kontraksi yg kerap pun..cuma baby kdg2 mengeras..bila tanya pengalaman sesetengah kawan2..ada yg cakap mmg tak rase sakit tapi bila cek kt hospital tgk2 dah serviks dah bukak banyak..betul ke??ada ke u all yg bpengalaman mcm tu jugak??

konpius aku..............

Sunday, July 12, 2009

ia keluar lagi....

actually ketika entry ini sedang ditulis..aku sedang mengalami perkara yg sama pd pagi jumaat baru ini..ia keluar lagi...cecair berwarna merah pink seperti darah..kali ini lebih banyak sedikit..tapi aku tak rasa sakit apapun..camne yek??

aku ni takde pengalaman..ada sapa2 yg bleh bagi pendapat??berbahaya ke tidak??adakah ini tanda2 biasa??

Saturday, July 11, 2009

kontraksi....

dah 2-3 hari ni aku dah mula rase mcm kontraksi..tapi itu mgkin kontraksi palsu..pagi semalam kuar mukus bersama warna ala2 pink..mcm darah..aku dah cuak..tapi bila aku baca kat satu laman web ni , bila dah kuar tanda gitu maknenye "hari"nya akan tiba dlm seminggu dua lagi..sesuai la dgn due date aku..tapi aku mgharapkan awal daripada tu..seminggu lagik ke..he..he..

dan dah 2-3 hari ni jugak perut aku asik mengeras..ditambah sakit kat ari2..bangun awal pagi tadi plak sakit kat pinggang yg amat..tapi doc dah pesan..tggu dlm 2-3 jam..klu berlarutan dan masanya tetap..baru ke hospital..so far aku rase mmg kontraksi..tapi hanya palsu..baby ni belum lagik nak kuar agaknye..syiok dok kat dalam..cuma dah bagi ala2 warning je kat aku....

firasat aku mcm nak deliver dlm 3-4 hari je lagik..tapi hubby aku ckp aku deliver ms israk mikraj nanti..he..he..

suspeeennnnnnnnnnnnnnnnnn..............

Thursday, July 9, 2009

hari ini bersama doktor pakar....

actually aku ade 2 temujanji hari ni..satu dgn pakar gomen...dan satu lagi besalah..dgn doc anuar kat mahsuri tu....

dgn pakar gomen pagi tadi..so rini aku dan hubby ambik cuti rehat utk menyenangkan urusan..tujuan jumpa pakar gomen hari ni adalah utk membincangkan mode delivery..yela..aku kan penah cezer..jadik walaubagaimanapun prosedur tetap dibuat..nk tgk berpotensi ke bsalin secara normal..

sebelum scan dibuat doc bgtau secara ringkas bahawa org yg penah bsalin cezer hanya bpeluang sebanyak 70% utk bsalin normal berbanding org yg belum penah kene cezer iaitu 90%..jadik utk kes seperti aku doc jelaskan..biasanya bila pesakit mengalami kontraksi, serviks yg patut terbuka adalah 1cm for per hour..dan lingkungan masa yg diberikan dlm masa lebih kurang 7 jam..(klu aku tak silap dengarla..)jadik dlm masa 7 jam tu serviks sepatutnya telah terbuka sepenuhnya..dan insyaallah aku bpeluang bsalin secara normal..bukan ape, menurut kata doc klu tempoh masa kontraksi aku terlalu lama dan serviks tak buka2 bimbang parut bedah lama akan terbuka atau mcm koyak la..so jalan terakhir adalah pembedahan juga..

mcm tula pendek cite..pastu doc scan perut aku..estimate baby dlm 3.3kg..doc kata normal dan baby takla besar..so dia bg masa aku dlm 2 mggu..(sehingga due date..)klu dlm tempoh 2 minggu aku tak sakit bsalin gak..aku kene jumpa dia lagik utk wat check lain..klu boleh doc kata tak molah overdue..takut baby bertambah besar..so klu dah besar tu faham2 jelakan..

pjumpaan dgn doc anuar plak ptg tadi..takde cite panjang hari ni..sume okay..tapi dia kata tggu lagik 1 minggu..takdela plak dia story panjang lebar mcm pakar gomen..heran gak..ke gomen yg lebey2????nak nakutkan aku kot??hee..hee..

apapun..aku brdoa cepatla aku bsalin..jgnlah overdue..

ada sapa2 bleh agak tak aku bsalin bila??haa..haa..

sembang kosong yg lawak....

malam tadi dapatlah tgk berita dgn my hubby..(klu tak ukail je yg tgk kartun..boring tau..!)

bagi aku berita malam tadi agak seronokla..bukan agakla..memang seronokla..klu org lain tak seronok sory la yek..hak masing2..

PPSMI akan dimansuhkan bermula tahun 2012..

walaupun lambat lagik tapi bg aku itu satu keputusan yg cukup bijak setelah mengambil kira dlm pelbagai aspek..secara ringkasnyela kan..pd pendapat aku..klu nak memantapkan mutu bahasa inggeris dikalangan anak2 kita ni..tak payahlah mempertaruhkan ia dalam subjek matematik dan sains..jadik tindakan timbalan menteri kita menambahkan bilangan guru bahasa inggeris tu mmg tepat..dan menambahkan jumlah minit sesi pengajaran tu mmg sesuai..
klu dlm subjek bahasa inggeris pun belum tentu dpt menguasai..apatah lagik nk dipertaruhkan dlm subjek sains dan matematik..memang hancuss!!klu budak luar bandar mgkin okay lagik..tapi klu luar bandar mcm kt tempat aku nie..............bukan hancus lagik tapi.....tak tau nk gambarkan mcm mana....so kesian pd anak2 kita jadik mangsa percubaan..

ok stop...actually..ni bukan entry utk tajuk diatas...selingan jek..

abis2 tgk berita pasal PPSMI tu adala plak berita lain..kuarla gambar sorang peguam nih....

akupun terus sembang kosong dgn hubby...

aku : erm..klu ukail besar sok jadik peguam pun okay gak kan..(padahal sebelum ni dah wat2 bertekak dgn hubby, aku nk ukail jadik doktor..hubby nak ukail jd ahli perniagaan..)

hubby : ............(senyum jek..)

aku : eh..tak mo lah..bahaya..dibuatnye ada org sakit hati..kes kalah..tak pasal2 ukail kene serang dgn samseng lak..

wakaaakaaa....berangan lebey tau..pastu sambung lagik..

aku : ala..jadik doktor je..lagik bagus..bleh tgk2 kita klu sakit....

hubby :....(senyum lagik...sambil layan bini dia cakap sorang2..)

aku : erm.. tapi doktor ni sibuk sgt..keje siang , malam..nanti takde masa lak dgn kita....

tiba2 hubby bersuara setelah lama menyepi layan cakap aku sorang2....

hubby : ala...jadik cikgu jek................(selamba je cakap sambil wat muka toya....)

aku : haa..haa..okay gak kan..ada cuti sekolah kan.. cuti sekolah panjang..mesti banyak masa dgn kita nanti...(akupun jawab dgn muka toya..bleh??)


wakaakaa..gelak gile dgn hubby...punyalah awal2 tadi beriya2 sebut kerja yg best2..standard2..last2 cikgu gak..mcm mak n apaknye jela..

ko belajalah tinggi2 ukail..klu boleh tu kejelah yg lebih bagus dr ummi n abah..tapi klu ko nak jadik cikgu gak apa salahnye..bagus apa??biar gaji tak banyak tapi keje yg suci dan murni....

Wednesday, July 8, 2009

dalam debaran....

minggu ni nk masuk 38weeks..aku berada dlm situasi yg penuh debaran..

klu ukail dulu tak berdebar langsung pasal dah tahu date "kene" beranak..haa..haa..

tapi kali ni berbeza..tiada lagik date seperti dulu..semuanya dalam penantian..menanti mcm mana rasa sakit..menanti bilakah hari, tarikh dan waktunya..

perut ni plak sejak dua tiga menjak ni asik mengeras jee..kdg2 sakit kat ari2..dah rase cuak..tapi kejap je pastu hilang..

yg paling ada dlm fikiran aku saat ini..berpeluangkah aku bsalin secara normal??ntahle..semuanye menjadi tanda tanya..suspen!!

tapi hubby aku selalu cakap kat aku..jgn pikir sgt..sebab aku selalu cakap..klu kali ni kene cezer lagik..tak ramailah anak kita..

hubby aku relax jee..dia kata tak kisahla..janji ade gak anak..klu dah takdir anak kita 2-3 orag pun takpe..janji sume sihat n selamat..mendengarkan tu lapang dada aku..

bila dgr hubby kate camtu sayu gak..yela..tak dapat la nak lahirkan anak ramai utk dia klu kene cezer lagik..teringat ms aku bleeding awal pregnant ritu...sedih siot..dgr hubby bisik kat telinga aku..ms tu aku dah pasrah cakap dgn hubby..ntah2 ayang gugur lagik..tuhan nk bagi kita sorang anak je kot..

hubby tenang je bisik kat aku..

"abang tak kisah klu dah takdir tuhan nk bg kita sorang anak je..janji ayang sihat n selamat.."

klu korang bleh tahan ke dengar camtu disaat kita berdepan dgn takdir yg belum pasti kita tahu??mesti sentap kan..

alhamdulillah aku dapat hubby yg baik dan terima aku seadanya mcm ni..aku tau aku ni taklah sempurna mana..dan alhamdulillah juga tuhan beri aku kesempatan dan peluang..dpt juga aku meneruskan kandungan yg aku fikir sudah keguguran..

apapun tak kisahla kan mcm mana takdir yg dah ditentukan pd kita utk kita melahirkan anak nanti..sama ada normal atau cezer tu tak penting janji sume sihat selamat n sempurna..

korang doakanlah yg terbaik utk aku, baby dan kawan2 kita yg bakal melahirkan cahayamata yek..

adios..!!

Saturday, July 4, 2009

happy birthday my dear....

hari ni besday my hubby..nothing speacial..no cake..no present..

hanyalah makan malam bersama anak tersayang..boleh ke gitu jek??

nak buek camno..begitulah kami..bila hari2 bermakna itu datang bersama sesuatu yg lebih bermakna..pasti kami lebihkan yg lebih bermakna itu..

hubby pun tak mau kek..tak mau hadiah..so bleh aku nak paksa??

kami sejiwa..wah..ayat cover..he..he..biarlah apa yg ada hanya utk anakanda tersayang..itu bleh disambut lain tahun..insyaallah..

apapun yg lebih penting bukan sambutan yg besar2an..atau hadiah yg mahal2..

ckuplah tuhan kurniakan kami kasih sayang yg tak pernah padam dihati masing2..apa guna wang ringgit kalau hati tak bahagia..ada betul??

sendiri mau ingatla..

for my hubby..alhamdulillah ayang dipertemukan dgn suami sebaik you..yg tahan dgn perangai i..dan sayang i sepenuh hati you( i yakin sangat walaupun you tak selalu cakap..HE..HE..)

HEPI BESDAY TO YOU..SEMOGA TERUS DIPANJANGKAN UMUR..DIMURAHKAN REZEKI..DIBERIKAN KESIHATAN YG BAIK BERPANJANGAN DAN SENTIASA BAHAGIA BERSAMA I DAN ANAK2..AMIN..I LOVE U SO MUCH..UMMMAAAHHH!!!

psstt...hadiah utk you lagi 20 hari..insyaallah...he..he..

Friday, July 3, 2009

aku tak ingin berselindung lagi....

haa..haa..bukan senang tau nak buat keputusan ni..korang sgt beruntung..setiap kali hati aku jadi keras..ia akan jadik lembut semula kerana permati hati ku..sapa lagi..anakku laa..

samalah mcm aku cakap hari tu..klu aku marah..hati aku akan jadi lembut kerana anakku juga..

apa dia??ye..aku tak ingin berselindung lagi tentang jantina bayi ku yg bakal lahir..biarlah aku kongsi bersama kalian semua tanda aku menghargai persahabatan kita..

semalam aku ke pusat perubatan mahsuri lagi..checkup lagik kan..kan dah kate sekarang seminggu sekali..


semalam bg aku perjumpaan yg sgt manis..sebab ape manis??

1) baru dapat tengok muke baby aku melalui 3D/4D dengan jelas..sebelum ni kan nyorok2..

2) perbincangan aku dan doc juga sgt happening sebab siap gelak terkekek2 sambil tengok wajah baby yg muncung..(doc kate marah kot sebab tggu lama sangat..) dan kami lebih membincangkan banyak topik hari ni sambil tgk baby..so sweet..

3) bayaran utk checkup semalam adalah yg termurah..dan aku sgt terkejut...pasal.....

4) aku siap dpt ubat obimin lagik walaupun aku cakap ade lagik dan CD 4D!!

all the total is just RM28. can you believe??nampak sgt doc suke dgn pesakit dia yg sorang nih..wakaaakaa...bodek..bodek..jgn makan hati ye alls..ke pasal doc dah tau yg aku mmg nak bsalin kat situ..he..he..

okay..okay..mesti ade yg dah dpt agak jantina baby aku dr awal..atau mgkin juga ade yg tgh konpius2 lagik..so b4 aku bgtau secara rasmi(walaupun baby tak kuar lagik..) biarla aku cite sket2 hasil pemeriksaan semalam..sabor..sabor..

berat aku dlm seminggu ni tak naik beb....kekal 73kg..

berat baby je yg naik..mggu lepas dlm 2.875kg kan..so semalam estimate dah jadik 3.075kg..pandai2lah korang bundarkan yek..

kedudukan baby..alhamdulillah setakat ni masih normal kepala dibawah dan harapnye kekal la kan..cume belum engage je lagik..

jantung okay..berdegup dgn normal..air ketuban pun okay..

doc cakap baby sgt aktif....

erm..apa lagik korang nak tau yek??oohh..dah tentula jantina babykan..

actually aku malu nak tanya banyak kali kat doc..tapi utk kepastian yg kesekian kalinye..aku yg lawak lagik lucu ni(perasan..) tanya gak....

aku :doc..saya nak tanya lagik sekali jek..(sambil tunjuk satu jari..he..he..) betul ke baby saya baby ...........??he..he..

doc ni mmg tak tahan kot dgn gelagat aku nie..terus dia senyum n gelak..

doc : oh..haritu saya tak tunjuk ye gambar bukti jantina kat awak??

aku : tunjuk..tapi dlm gambar hitam putih..

doc : oh yeke..takpe hari ni saya tunjuk gambar colour kat awak(3D).....sambil senyum..

sambil tekan punat itu dan ini..tertera kat skrin dgn jelas gambar anu anak aku yg dipanggil dlm bahasa sains nye.."LABIA.."

u all tau tak maknenye??klu dah lawannye "PENNIS" so "LABIA" tu.....lu pikirla sendiri..!!

pastu dgn spontannye kuar plak muke baby..

aku : eh..tu muka baby saya ke doc??

doc : yela..awak tak penah tengok lagik ke??

aku : belum..aritu kan dia tutup muka dia dgn tangan..

doc: la..yeke..oh..hari ni baru dia nak tunjuk ye..tengok mulut dia muncung..agaknye tggu lama sgt kot kat luar..he..he..hidung dia macam maknye..he..he..

sgt kelakar tau u all..bila gelak2 sambil tengok gambar baby..sampai bergoyang2 perut aku..nakal la doc ni..bleh buat lawak plak..tapi yg pastinye pemeriksaan semalam adalah kenangan yg sgt manis antara aku, hubby dan ukail sebab buat pertama kalinya dpt tgk wajah kesayangan kami..alhamdulillah..

u all pun nak tengok??bleh..mood aku tengah baik nie..


video

ni la wajah kesayangan kami....be a good girl key....



video

ni plak apa yg dipanggil "LABIA"

....tak berhenti berdoa dan berharap agar semuanya sentiasa sihat dan dilindungi oleh allah s.w.t..amin....