LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Thursday, July 23, 2009

kronologi saat-saat kelahiran UZMA INSYIRAH....

seperti yg sedia maklum..last entry sebelum aku bsalin ialah pd 14 julai 2009..dimana aku membuat follow up checkup berkenaan aku turun darah+lendir..tapi oleh kerana masih tiada lagi tanda2 sakit..so aku balik lagik kerumah menanti hari....so aku mulakan semula cerita pd tarikh tersebut....


14 julai 2009..

dlm jam 3.00 ptg..
jumpa doc anuar hussainy..membuat pemeriksaan..masih tiada tanda2 nk bsalin..balik..

tapi tak terus balik..sebab baby takmo kuar lagik,ajak hubby g tesco.lepas geram..nak berjalan puas2 kononnye nk ransang baby kuar cepat..muaahaa...makan2..minum2....soping2 sket..pastu ternampak kedai BIG APPLE..cakap dgn hubby nak makan donut..pasal ritu mimpi makan donut big apple..agaknye pasal tak makan lagik, tu yg baby kempunan..kot2 klu dah makan baru baby nak kuar..penat giler bjalan..terus balik..

sampai umah, jiran sebelah umah bagi air zam zam..suh minum n sapu kat perut..serius gile aku cakap..pas sapu air tu..aku rase lain mcm..sejuk jee..

15 julai 2009

jam 230 pagi
tiba2 aku rase ade air terpancut..ingatkan terkencing..cepat2 g tandas..abis2 kencing nk tido balikla..tapi tiba2 aku perasan air tak berhenti mengalir..cuak!!ketuban ke??tggu lagik...keluar lagik air tak bhenti..jerit panggil hubby..tanya kepastian dia..sah!!memang air ketuban..bergegas siap, call pusat rawatan mahsuri bgtau nk dtg..call pengasuh ukail bgtau nak hantar ukail..ms hantar ukail depan umah pengasuh, ukail menangis nak ikut dlm mata2 tgh mengantuk..aku menangis!!sedih tengok dia..sedih nak tinggalkan dia..aku pegi nk berjuang keluarkan adik dia..nanti kita jumpa lagi ye sayang..ummi pegi kejap jee..

jam 345 pagi
sampai dipusat rawatan mahsuri..tekan loceng..terus masuk labour room..wat ctg..cek bukaan serviks..baru 1cm..dek krn takde kontraksi kuat dan bukaan serviks belum banyak..masuk wad dulu dan tggu....

jam 630pagi
nurse dtg cek tekanan darah dan wat ctg lagik..baby masih okay lagik walaupun air ketuban masih tak bhenti keluar..serviks takde pkembangan..masih 1cm..sakitpun mcm main2..

jam 900pagi
doc anuar hussainy dtg wat pemeriksaan yg sama dan tanya kontraksi aku..result masih sama..tetap 1cm..doc bgtau klu sampai tengahari takde pkembangan bukaan serviks..aku akan di induce..aku setuju..

jam 1250 tengahari
doc anuar hussainy dtg lagik wat pemeriksaan serviks..result tetap sama!!dan aku tak mengalami kontraksi yg kerap..keputusan telah dibuat..ye..aku di induce..!!ubat dimasukkan..
namun dekat 1 jam aku masih tak rase sakit ape2..siap gelak2 dgn hubby kononnye badan aku kebal walaupun diinduce..

jam 200 ptg..
kononnye badan yg kebal tadi rupenye tak kebal pun..aku dah mula rase sakit kontraksi..mula2 selang 15 minit jam yg pertama..10 minit jam yg ke-2..sakit...sakit gile..bukan gile je..gila nk mampus!!

jam 400 ptg..
doc anuar dtg lagik cek bukaan serviks..punyalah sakit yg amat..serviks masih terbuka 1-2 cm je??!!doc kata tggu hingga kul 700 mlm lak dan keputusan lain akan dibuat..sebelum tu doc sempat tanya aku nak ubat tahan sakit or epidural tak??aku cakap takmo..kononnye takut masa nk bsalin tak rasa apa2..tapi tak cakapla kat dia mcm tu..mesti dia ingat aku kuat kan..haa..haa..

aku suh hubby balik, mandi2..tukar baju dan bawak baju spare utk dia bmalam..punyalah kelam kabut pagi tadi sampai tak teringat nk nak bawak baju..sementara tggu hubby balik..sakit aku makin kuat..siap tepuk2 dinding lagik..meleleh2 air mata tak tertanggung..call hubby banyak kali suh dtg balik cepat2..

jam 630 ptg..
hubby sampai semula ke wad..aku dah menangis2 kesakitan yg amat sebab kontraksi berterusan tanpa bhenti..ini la rupa2nya sakit di induce..patutla org cakap lebih teruk dr sakit semulajadi..pinggang bagai nk tercabut tapi takmo tercabut..siap merayu kat hubby minta dioperate je akibat tak tertahan..siap call mak kat selangor minta diapun setuju aku di operate..tapi mak mcm tak setuju..lagik aku tensen!!mulut hubby tak putus2 baca doa apa ntah..kesian tengok aku sakit tak tertahan..last2 diapun cakap..nak operate pun operate lah..!

jam 700mlm..
aku dibawa kelabour room..walaupun bukaan serviks masih sama..aku dibawa kesana utk keputusan yg terakhir kesian kalinya..doc tanya aku n hubby yg terakhir kali..nk epidural or nak operate..aku serba salah..doc beriya2 nk aku ambik epidural sebab dia tau aku ade potensi nk bsalin normal cuma serviks lambat terbuka..tapi kesian gak pasal aku sdiri lak merayu kat doc yg aku tak tahan sakit dah..banyak kali minta operate..last2 aku tanya pendapat doc..doc kata ambik epidural dl..klu masih takde pkmbangan baru operate..aku n hubby setuju..doc pakar bius dipanggil..klu tak silap nama nye zainal..takpun zul..ntah..akupun dah lupa..aku dicucuk..menurut doc epidural ni dicucuk kat tulang belakang aku sama mcm nak cezer..bezanya aku masih boleh menggerakkan kaki aku..maksudnya sakit aku di block..aku rase kebas dikawasan pinggang dan punggung..so klu aku rase mcm ade benda nk keluar nanti aku just kene teran walaupun aku takkan rase sakit..

rase ape lepas ambik epidural??lega!!!!!!!lega yg amat!!!!!!!!aku siap bleh tertido lagik..haa..haa..sebab tak sakit apepun..

jam 1030 malam....
aku tersedar dr tido..tengok hubby masih ade kat sebelah..nurse dtg nak cek bukaan serviks..yg bestnye masa dia masukkan jari nak cek tu..aku tak rase apa2....klu tak rasa senak..kene epidural..aku maintain jee..hee..hee..dan yg paling bestnye..nurse cakap serviks aku dah terbuka dlm 6-7cm..yes!!ade peluang nk bsalin normal..senang je tggu serviks terbuka tanpa rase sakit apa2..haa..haa..pastu aku sambung tido lagik..

16 julai 2009..

jam 100 pagi..
aku tersedar dr tido..terkejut dgr bilik sebelah ade org jerit2 nk bsalin..lama gak dia teran..banyak kali dok jerit ya allah..ya allah..sambil2 tu aku tengok nurse2 sibuk wat psediaan kat bilik aku..rupe2nye serviks aku dah terbuka penuh..patutlah aku rase dlm bontot kebas pun mcm ade seketul benda keras nak keluar..aku try wat2 teran..okayla..bleh rase gak..tak lama pastu doc anuar dtg bsedia nk sambut kelahiran baby aku..nurse2 dah sibuk..akupun dah berdebar dalam mamai..hubby dah standby kat tepi aku..doc dah pegang vakum..oh..rupe2nye aku akan dibantu dgn vakum utk mengeluarkan baby..mgkin doc tengok aku agak lemah dan mamai..kaki dikangkangkan..doc suh teran..then tunjuk kat hubby yg rambut baby dah nampak..aku tambah bsemangat!!dlm pd kebas aku tpksa meneran dlm keadaan yg tak sakit ape2..bila doc n nurse dah jerit2 cakap bagus..bagus..lagi..lagi..aku tambah bsemangat!!dgn bantuan vakum..kepala baby terus keluar!!episiotomi dilakukan..walaupun kebas aku terasa gak kulit tu bergetar digunting..doc n nurse suh teran lagik..akupun bsemangat teran tahan nafas..curik nafas..teran...teran...dan terus teran..!!sokongan padu nyg diberikan doc anuar n nurse , aku mengambil masa tak sampai 10minit melahirkan uzma insyirah..

jam 125 pagi..

lahirlah uzma insyirah....lega!!terus mamai kepenatan..sebelum tu sempat tanya kat doc..sakit tak nak kene jahit??haa..haa..doc senyum sambil kata..tak sakit pun....

.........................................................................................................................................................................

dlm jam 400 pagi aku tersedar..rupe2nye aku dah siap dijahit..menurut kata hubby..doc anuar sempat cakap dgn hubby sebelum aku dijahit..

"saya dah bagi dia ubat tido..so dia tak sedar bila saya jahit dia.."

haa..haa..

11 comments:

DYLA said...

sure lepas ni ko mesti nak amik epidural & bersalin private. hehehe.

fuadnis said...

dell,
klu aku tau nikmat epidural tu,awal2 lagik aku dah ambik..he..he..tapi memang betul cakap ko..memang aku akan terus bsalin kat pusat rawatan tu..doc anuar hussainy memang best!!dan klu perlu aku akan ambik epidural lagik..

@e_da said...

huhuuu seram gak dengar citer nis ni.. kisah ida camana pulak la nanti... huhuh debar nih........

az1ra said...

aku bab Dr bagi ubat tido masa dia jahit tu best sbb masa jahit tu la yang buat aku fobia skett...huhuhu

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

iskk seram yana..bersalin damia mcm anis la sakit teruk..siap sebut ya Allah tak benti..tp yana tak amek epidural..

cepatla upload gambo uzma

tunfrida said...
This comment has been removed by the author.
tunfrida said...

haa...itulah kesakitan yang diceritakan orang selama ini.

sapa nak kata ada sakit lain lebih sakit dari bersalin yang bagai nak putus nyawa..meh..meh..

chugie said...

Salam..
Nis, tahniah.. dh selamat dah. wah, siap amik epidural?? eee..ngeri gak dengar cite ko ni nis..

p/s: selamat berpantang ye.. hehehe

unique1012 said...

alhamdulillah semua selamat, tak terkata aku dengar citer ko, hehe.. thanks sbb kongsi ye nis..

ida_F said...

ida teringat masa bersalin anak first, first time rasa sakit nak bersalin..tak abis-abis sebut "nak operate..nak operate..tak tahan sakit"

bila baca pengalaman anis, sama je kita.. sakit yang tak tertahan..

anyway tahniah!lepas ni pun ida nak minta epidural gak.. tak kira, mahal ke tak..hehe

fuadnis said...

ida,
mmg nis tak tahan sgt sakit time tue..tak ingat ape dah..ingat nak operate jek..tapi bila dah dpt bsalin normal ni baru terpikir..mujur tak kene operate klu tak lagik payah nak jaga..he..he..ambikla epidural..kita takkan rase fobia lagik nk bsalin..wakaakaa....