LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, February 12, 2010

pencapaian UKAIL IFWAT di PASTI..

sebagai ibu..sy seronok sgt bkgsi cerita dgn org lain..

ttg karenah anak..pencapaian anak2..

tp bila sy terbaca satu blog ni....

memberi komen atau dlm ms yg sama mengkritik penulis2 blog yg lain..

sy rase terpukul dgn sikap penulis blog tu....

terpukul bukan kerana terasa tp sy rase ....

penulis itu "menepuk air didulang terkena muka sdiri"..huhu..

antaranye berbunyi..

penulis2 blog kebanyakkan suka menunjuk2..berlagak..cakap iku suka hati sdiri..

dgn alasan blog yg ditulis..hak sdiri dan suka hatilah nk tulis apa..

ntah....bg aku ..betul la...dah hak sdiri kan..so suka hatilah nk tulis ape..

klu dia rase tak suka..jgnla baca blog org yg dia tak suka tu....

takde sapa pun yg paksa....heran gak aku..hahaha....

bg aku..semuanya bergantung pd niat....

klu niat kita sebenarnye nk menunjuk2..tak kemana...

tapi klu niat kita baik..nk motivasikan org lain..

insyaallah....tuhan permudahkan..

dan kepada si pembaca blog juga..

tanamlah niat yg baik bila baca blog org lain..

klu niat baca tu tak suka dgn kelebihan org lain..tak terima kekurangan diri sdiri..

lu pikirla sendiri!!!!........................

klu rase tak suka org lain ade n korang takde..usahala bg korangpun ade..

jgn suka busuk hati dgn hak org lain..okay??

klu tak suka baca..jgn baca..okay??

berbalik pd tajuk entry aku rini....

aku nak cerita ttg pencapaian UKAIL di PASTI(pusat asuhan tunas islam)

hahaha..sebelum korang baca..korang kene tanam niat dl....

anggap apa yg aku nk cite ni sebagai memotivasikan diri korang utk kemajuan anak2....



dua buku ni selalu ade dlm beg UKAIL..yg lain2 disimpan disekolah..

buku QIRAATI dan REKOD PRESTASI PELAJAR..

aku dah penah tunjuk video UKAIL baca QIRAATI kan??

bagus tau..budak2 senang kenal huruf jawi..

better la dr tadika yg hanya ajar budak2 menyanyi dan menari..

apapun terpulang pd kehendak ibu bapa sdiri..

ini gred utk bacaan murid2..


dan ini keputusan UKAIL sepanjang sebulan ++ belajar di PASTI..

tp utk QIRAATI ni diorang br start awal bln ni..

alhamdulillah..prestasi UKAIL memberansangkan..

dah sampai mukasurat 6..

aliff, ba, ta, sa, jim, ha, .. dia dpt baca dgn lancar..

dan skrg tgh memperkuatkan bacaan ho....

UKAIL juga fasih baca doa makan..doa tido..

dan telah menghafaz dua hadis..

yg mana antaranya menyebut..

"SETIAP AMALAN ITU DINILAI DENGAN NIAT"

"SYURGA ITU DIBAWAH TAPAK KAKI IBU"

insyaallah sayang..moga2 tuhan permudahkan UKAIL IFWAT....amin....



7 comments:

missFridaNorm said...

alhamdulillah, seronoknya! tahniah, ukail. sesuai dah perkembangan ni dengan usianya. tak lama lagi dah boleh membaca pula...vaa..vaa...

chugie said...

tahniah tuk ukail..

emm psl pembaca + penkomen blog yg nthape2nth tu..aku pn ade kene gak, tp biarlah die dengan kebodohannye.. malas nak layan org camtu kn?

fuadnis said...

normi,
thanks..

chugie,
thanks chugie..nanti fatinpun pandai baca..sure ko hepi giler..hehe..

pasal pengkomen tu kan..betul kata ko..aku rase diapun bodoh gak..sebab suka menilai diri org lain melebih2 mcm diri dia tu over perfect..padahal apa yg dia komen tu sebijik cam diri dia sdiri..huhu..kesian..hahaha..akupuntak layan org camtu....

Uda said...

alhamdulillah.. ukail dah mula kenal huruf.. bagus laa.. kecik2 didedahkan dgn didikan agama.. nanti hati jadik terang..

pasal komen blogger tu.. biasa la.. manyak olang .. manyak la lagamnya..

fuadnis said...

uda,

mudah-mudahan hatinya terang selalu..insyaallah..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

pndai la ukail..sonokkan bila anak2 dapat mencapai tahap yg boleh dibanggakan.. alhamudlillah.. moga2 danish pun ikut cam ukail jugak..

sapa kah pengomen yang busuk hati tu anis..nak gak tau..

tu lah perangai org melayu..takda fikiran positif..iyelah kalo dah tak suka jgn la dok pi baca apa yang dia tulis..takpun dok baca paper kat luaq sudah la..

fuadnis said...

yanadzul,
alhamdulillah yana..thanks..nis bsyukur ape yg dicapai UKAIL setakat ni..insyaallah..danish jugak mencapai kputusan yg sama malah lebih baik lg..yg penting yana bimbing dia..

pasal pengomen tu..biarkanlah..klu nis bgtau..nis pun akan jd sama taraf dgn dia pulak..nehi..nehi..;-)

betul yana cakap tu..manusia bila sukar berfikiran positif akan jd camtula..kitapun sama2 kene beringat..