LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Monday, April 27, 2009

projek apa tu..??

angin rajin datang....haa..!haa..!gelak dulu sebelum org lain gelakkan aku..terutamanya liza tokei kek yg aku tempah itu hari..punyelah beriya nak wat kek tau..beriya nak makan tau..beriya tggu liza pos tepung2 kek tu dr pahang..tapi hari ni nye baru dapat buat..pasal pe??

haa..ni aku nak kasik tau..actually..aku ni cukupla lengkap sume peralatan klu nak wat2 kuih ni..cume satu je aku miss..mixer beb..waaakaakaaa....

sebab tu la niat nak wat kek dr aritu tergendala..klu setakat nak putar pakai tangan tu bleh la kan..tapi aku ni malas nyah..+ takut tak menjadi lak kek aku tu nanti..klu tak menjadi setakat aku nak makan anak beranak takpe beb..ni nak jamu kawan2 kat sekolah nie..konon2 nak promote la kan..

nak kate takde duit nak beli mixer tu bohongla..tapi aku ni kan kedekut sket..(mengaku tue..)takdelah..cume klu org belikan tu lain sketla semangatnye..lagi plak mmg aku bizi lately ni..sibuk semak stok barang kemahiran hidup kat sekolah tu..aku kan ketua panitia..waaakaakaa!!

nak dijadikan cite..semalam masa aku baru bangkit tido..hubby dah terpacak depan mata..tiba2 cakap kat aku ade berita gembira..

"claim duit OUM dah masuk.."

"ye kee..berape??"(terus segar bugar mate i tau..)

"RM2390..Rm2000 i dah transfer kat akaun u..rm390 tu i ambikla..jom i belanja makan.."

aku??senyumla beb..rezeki..rezeki..ni namanye rezeki anak..

pastu hubby tambah lagik..

"duit claim i anta budak2 sukan pun dah masuk.."

"ye kee..??!!berape??"(sronok gile nie..rezeki lagik..)

"RM750.."(tapi yg ni tak masuk akaun aku okey..hak milik hubby sepenuhnyee..)

"wah..kayala u..he..he.."

so dgn atas rezeki inilah hubby belikan aku mixer..tapi hand mixer je..semalam masa belek mixer tu hubby nak belikan mixer yg lengkap sumenye la..rege dlm seratus lebih tapi aku yg tak mau..bukan pe..aku ni bukan pembuat kek2 atau kuih2 yg tegar..so tak yahla beli yg complete2 tu..murah2 dahle..tu pun takut simpan dlm kotak jee..lagipun aku lebih suke pegang benda tu dr dia bergolek2 sdiri..lagi puas..!!



oven yg telah dikeluarkan..

ni lah hand mixer nyee..

kek sedang dibakar..

pandangan dari dekat..

p/s : semasa entry ni siap ditulis..kek ni pun dah masak..memang sedap gile!!betul..berani jamin..tak rugi order jauh2..liza..nak order lagik!!

oh ye..kat ats tu aku ade tulis hubby transfer duit ke akaun aku kan..jgn ingat aku control duit laki plak..actually , walaupun akaun tu ats nama aku..tapi fungsinye adelah "emergency case..!!"so klu ade pe2 senangla nak cucuk kan..manalah tau tayar pancit ke..sakit ke..ape2lah..akupun klu dpt income lain akan masukkan ke akaun yg sama gak..yg ni kire akaun bersamala(aku+hubby+ukail)tapi akaun persendirian tetap persendirian okey!!(aku ade akaun simpanan sdiri,mg simpan tiap2 bulan,tak bleh usik maa.. hubby pun ade akaun sdiri, ukail pun ade akaun sdiri, tabung haji..)wah..banyaknye akaun..banyak duit ke??waakakaaa..

13 comments:

@_da said...

amboii rajinnya.. ni mesti baby gegirl ni sebab umie dia duka wat kuih.. hihihi...

sonok kan kalau hubby tak kedekut... tu yg makin syg tu.. like my hubby.. kita ni kdg2 yg terkulat2 nak kuor duit.. hehehhe

DYLA said...

uish bahaya ni, kunci umah elok2. sbb ada org dah tau yg org tu baru dpt duit.hehe...

ooo dah jadi ye kek nyer nis? aku pun lum lg oder ngan liza. sbb blum ada free time nak buat tu

fuadnis said...

eida,
tak semestinye rajin baby girl..dulu ms ukail pun nis rajin gak masak sampai org ingat ngandung baby girl plak..he..he..

alhamdullillah dpt hubby yg tak berkira..tapi yg penting kitapun jgn berkira gak bile dpt duit..susah sama2 senangpun kene sama2 gakle..ye tak??


dell,
duitnye bukan dlm umah pun..dlm akaun daa..nak curik camne..??he..he..

kek tu baru la menjadi harini..memang sedap tau dell..tak rugi beli..

unique1012 said...

wah bagus2 nis.. dah ada oven baru, pasni tak yah susah2 nak beli lagi, jimat skit, hehehe.. silap2 org bleh order lagi :p

fuadnis said...

unique1012,
takdelah oven baru pun..cume baru raye tahun lepas beli..yg baru hanya hand mixer tu jee..hee..hee..jimat tu mmg jimatla..tapi saje suke2 wat je..klu sampai nak berniaga jual kek tu kene dipikirkan semula..pasal tak berape rajin..he..he..

tunfrida said...

elokla ada semangat baby girl ni...kalo tak mau berkarat agaknya oven tu disimpan.

tunjuk mixer, tunjuklah hasilnya sekali...jadi tak lengkap pula cerita projek ko ni.

lepas tak yah la simpan oven tu, buat bakar/panggang ayam, bakar daging...macam2 lagi boleh.

chugie said...

syoknye dpt duit...huhuhu. Nak kene pow laki aku gak nih! ahaks. Nis, tunjuk ler gambo kek yg dh siap..

yayan said...

a'ah mane hasil projek?

fuadnis said...

tunfrida,
risau gak berkarat oven tu..he..he..hasilnye??ala..malas nak snap lak..pasal ms baru masak kek tu aku dah edit pic yg sedia ade siap2 dah..

chugie,
setiap duit yg dapat tu ade bayarannye..padanla krn aku ditinggalkan setiap jumaat 2 mggu sekali..he..he..

yayan,
mcm yg aku cakap kat normi la..hasilnye malas nak edit lain pasal ms kek tu baru masak .entry tu dah hampir siap..lain kali la yek..ade lagi tepung kek yg belum dibuat..jgn risau..

tunfrida said...

aa...tak moh..takmoh terima alasanmu itu. alasan tak kukuh.

kami mahu gambar kek!
kami mahu gambar kek!

giler kaya anis ni weyy...
aku ni 5 hari seminggu kene tinggal pun tak dapat macam tu punya riban-riban.

hahaha

fuadnis said...

tunfrida,
alamak,gambar kek dah kat dlm perut daa..serius ni..tak sangka korang beriya nak tgk kek tu..lain kali yek..

nuarliesya said...

anis, wah berjaya siapkan kek tu.....thanks anis coz mencuba dan mempromote Tepung Kek Lisya..nanti kalau nak oder bagi tau yer..jgn lupa masukkan hasil kek yang dah siap..hehehehehehe

fuadnis said...

liza,
ramai cakap kek tu sedap..kawan2 kat sekolah tak sabor nak rase kek coklat plak..nis nak perabis buat sume tepung2 kek tu dulu pastu nis bgtau lain klu nak order yee..