LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Tuesday, April 28, 2009

aku ade pertanyaan nie..

ade beberapa pertanyaan yg aku nak aju kat korang..sapa2 yg bleh jawab dgn telus tu tolong jawab yee..takde agak2 je atau ragu2 key..

soalan 1 :

korang ade dgr tak pasal cuti 2 minggu yg bleh diambil sebelum due kita bersalin tu??klu kita ambik cuti tu, adakah akan ditolak dgn cuti bersalin 60 hari tu??maklumlah..aku n hubby aritu dengar sayup2 cenggitu je..pastu tak tau kepastian yg jelas..ade yg kate tak tolak..ade yg kate kene tolak..klu kene tolak, tak bestlah kan..baik g keje cam besa sampai hari kita nak bsalin dr tolak cuti kita berehat pantang..rugi plak..



soalan 2 :

aku ni bercadang2 nak beli ....mcm ne nak cakap yee..ala kipas air yg bentuk kotak tu..yg kita kene buh air nak bg sejuk tu..tapi tak tau jenis ape yg best..yg bagus..tapi ade member aku cakap payah beli tu coz nak jaga susah..nak kene cuci dalam2 tu kang..leceh..suh aku beli kipas yg bentuk panjang tu..ala yg mcm aircond tu..tapi aku tak tau namanye..bagus ke??aku rase kat giant ritu mcm kipas besa gak anginnye..bukan pe..aku kan nak berpantang kat umah mentua..paham2 jela..umah mentua aku ni takde syiling umah so bila time tengahari tu haba panasnye jgn cakapla..klu ade benda2 ni sedap sket kan..tolong bg pendapat key..


erm..itu je pertanyaan aku..mcm banyak je kan..hee..hee..

13 comments:

Raden Kencono said...

soalan satu tak tau jwb.

soalan dua.
kipas ni aku penah servey dulu. rasenya baik beli aircond dari bli kipas ni. payah kipas ni. kalau nak sejuk kene bubuh ais atau air.. lgpun aircond skang 1000 dpt dah yg 1hp brand bagus2.

aku dah 2 kali pindah, rasenya takde masalah nak bwk aircon tu bersama2.

tunfrida said...

Jawapan 1:
boleh amik awal maksudnya cuti tu tetap 60 hari juga. awal dua minggu dari EDD mungkin boleh prepare untuk balik kampung ke hapa...
tapi bagi ko yg merancang nak berpantang di kedah, aku rasa takyah amik awal 2 minggu ni. memang rugi cuti ko tu nanti.

jadi kesimpulannya, cuti 60 hari adalah tetap. tidak akan jadi 6o hari + 2 minggu.

tiada ragu dgn jawapan aku itu.

jawapan 2:
aku sokong jawapan Raden. tapi kalau nak pasang aircond kat rumah mertua sekadar untuk tempoh berpantang, agak segan jugala kiranya nak di cabut semula bila tamat tempoh tu esok. hahaha

apa2 pun, kipas yg ko katakan itu agak remeh juga; cuci, nak sejuk kena buh ayaq @ cooler. anginnya yang ala-2 sepoi2 bahasa tu tak begitu menyamankan pun. sebab aku pun ada sebijik di rumah mak. angkut je table fan yang ada kat umah ko tu nis [kalau ada]. tak perlu kuar duit lagi. nak angkut balik dari umah mertua sok pun tak la segan...

Raden Kencono said...

oh nak letak umah mertua... erm tak suai la aircond.

tp betul kipas chiller tu mmg susah la penjagaannya. apa kata ko tanya org yg jual tu dulu.

ari tu aku tak jadi nak beli pas dgr explaination nak guna benda tu

the vulnerable am said...

in support of normi's answers

#1 - maka, cuti bersalin yang diberikan tersebut adalah 2 minggu sebelum bersalin + 6 minggu(approx) selepas bersalin.

imho, those working moms yang planning nak full breastfeed baby, this is not a good option anyway!

#2 - ttg kipas, hmm..no comment. as a new born will occupied the expenses, to me, berjimat itu lebih baik! ;)

apepun.. selamat lah sumenye ye anis!

nuarliesya said...

tentang sokla 1 tu , kurang pasti tapi yang tahu cuti bersalim mmg 60 hari..cuma kaalu kita ambik 2 minggu awal tetap 60 hari jadi nya 2 minggu awallah kita kena mula keja..rugi anis..kalau nak berpantang dekat jer tak yah ambil cuti awal tunggu betul2 nak bersalin..
tentang soklan ke 2 tu, liza rasa better anis guna kipas jer coz kaalu pasang aircond kompom segan nak ambik balik,kipas yang cam cooler tu remeh sikit penjagaan nya..lebih baik guna kipas biasa jer senang nak bawa kemana dan juga murah sikit berbanding yang lain...

chugie said...

utk soalan 1: sama cam normi gak. cuti tetap same walau ambil awal sekali pun. aku tau pn sebab mmber aku baru je 3 hari melahirkan anak..(kerja kerani sekolah) die ambil cuti awl.

soalan 2: emm kalu rs duit terlebih tu beli je lah nis, mane tau sane mmg panas yg amat sampai ko pn x tahan kn? kalu tidak, bwk je kipas biasa tu. pe pun.. try lah dlu berpantang kt sane.. kalu dh rs x tahan benar, baru suh hubby beli je bende alah tu :D

fuadnis said...

kawan2,
thanks ats respon kalian pd soalan2 aku ni..ttg soalan 1 aku dah paham dgn jelas..

ttg persoalan ke 2..nampaknye ramai yg tak setuju klu aku beli water cooler tu(br teringat namenye..)klu nak ikut jimat ramai yg suh pakai kipas biasa jee..skrg ni jimat2 tolak ke tepi..

utk pengetahuan terutamanya chugie..takyah suh aku "try berpantang" kat sana..pasal aku dah penah berpantang kat sanalah (masa ukail dl)so aku dah tau tahap kepanasan nye mcm mana..klu pakai kipas biasa aku rase sama mcm kipas syiling gak..pasal..habanye jangan cakapla bila tiba tengahari..lagik pasang kipas..lagik terasa habanye..sampai dulu aku terpaksa pakai penyembur air nak sembur badan aku bg sejuk sket..so korang bayangkanla..mgkin ade antara korang yg tak penah merasa duduk dlm umah kampung yg takde syiling..panas gile beb..berhaba!!

jadiknye aku masih mengharapkan ade suggestion lain yg bleh menyelamatkan masalah aku kali ni..klu tidak nampaknye..tak lama lah aku bpantang kat umah mntua aku kali ni..he..he..

tunfrida said...

aku pun pernah rasa hidup susah dulu.

mendakloh tu air conditioning fan lah namanya.

beli je nis. benda tu portable. senang nak angkut bawak p piknik ke memana sok... mu pilih jah jenama hok bagus. beli paling mahal,...berbaloi.

pastu jangan lupa tepek gambarnya. hehehe

fuadnis said...

tunfrida,
eh, bukan water cooler ye namanye??silap la pulok..he..he..maklumlah buta nama jenama..

erm..nanti lah aku servey lg benda alah tu..mgkin akan dibeli jugak..

unique1012 said...

dulu ada gak kt umah aku mak aku.. memang kena masuk air selalu ikut dia punya range tempat air tu la, memang senang nak mengangkut sbb ada roda bleh tolak2.. tahanla lama juga, kalau ko dah nak beli tu teruskan je, yg penting budgetnya ada.. hehehe

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

nis,
yana penah guna cooler tu..brand biasa2 ja..ok gak..boh ais ketui atau air..tapi dia bagi satu benda tu mmg kena letak kat peti tmpt beku..kalo nak guna boh skali dalam air tu..guna tiap2 hari takpa..jgn tak guna nanti jadi sarang nyamuk plak..sejuk gak la..slalu set timer 3 jam..pestu auto off..
soklan 2 >> baru nak tgk go..ada ka..

DYLA said...

aku dpt bygkan panas masa pantang. dgn makan jamu, dgn anak menetek lg.

btul mcm yanazul ckp tu. kene rajin sket la mengemas kipas ni nis...tu suh hubby ko yg buat. ko rehat je.. okay?

bg aku, ok jugak nis kalau beli. drp berpanas kang lain plak jadinya. tu blum anak merengek lg tu..

***nis, water cooler tu hok air sejuk yg kat asrama smtklang tu nis... mu nih!!

fuadnis said...

unique1012 & yanadzul,
memang nak beli gakle..takde cara lain dah kot..

dell,
patutla aku mcm penah dgr je nama water cooler tu...waakakaakaa....aku main sebut jee..he..he..