LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, July 23, 2008

kesan amalan berjimat cermat....

post kali ni bukan tujuan nak menunjuk2..jangan salah anggap key..aku cume nak share sket ape yg aku dah cube buat dalam bulan nie..dek kerana minyak naik dgn begitu tinggi sekali..jadi aku merasa tempiasnye kerana..aku ni seorang kaki jalan(tak kira kemana2 ambik angin saje ke..)tapi yg pasti kuat jugak gune minyak..utk tujuan soping2 lagi..tu dah wajibla setiap bulan kan..yela..dah penat2 keje, nak juge membelai diri n membelai duit..muaahaahaa..so..aku cube "UBAH GAYA HIDUP.."saje try menjadi ke tak..biasanye setiap minggu,paling kerap 3 kali seminggu (rasa nk berjalan je,cakap dgn hubby..jom p alor star!!) aku 1 family akan keluar ke alor star dgn tujuan..saje..jalan2,makan2,soping2,menghabiskan duit..he..he..yelah,kadang2 boring gila duk kt pendalaman ni tau..tapi nk wat camne,tuntutan kerja..so bulan ni aku tekad..aku cakap kt hubby.."bang..ape kate mulai sekarang kita kurangkan berjalan..dok umah pn okey gak..relax2..kalau rajin masak2..he..he..kite ni kdg2 boros gak kan..takde benda nak beli,saje2 beli..he..he.." hubby aku okay je tapi mulenye dia was2 gak.."betul ke yang??kang tiba2 ade org muncung lak..boring la..apela...bla...bla..bla.."ngomelnye..aku kate.."serius la..at least kita bleh simpan duit lebih dari biasa..bleh kita gunekan utk sesuatu yg lebih penting.."poyo je aku kan..ntah betul ntah tidak..tapi u all tau tak..aku berjaya!!dalam sebulan 2 kali je kami kuar soping2..klu ade terlajak pn pasal ade hal lain..dan kesannyee.....tgk nie..

duit gaji aku ada lebih dari kebiasaan..selalunye dah ujung bulan bila nk dapat next gaji,duit gaji bulan lepas kdg2 tinggal rm200++,kdg2 ckup2 makan je..(tu terlebih borosla tue..he..he..)tapi bulan nie dapatlah simpan lebih sket..rm537.00..kira okayla kan????bravo!bravo!yahoo....esok gaji lagi!!
murah rezeki bulan nie...baru dapat cek claim..(tuisyen..)rm750.00...simpan..jangan tak simpan...kata nk beli rumah..nanti nk decorate rumah mesti nk cantik2 kan..he..he..
kira overtime la nie..cikgu mana leh buat overtime..jadi dgn buat tuisyen je la..

nilai yg cukup berharga..sket2 lama jd bukit..

2 comments:

~dyla~ said...

bravo bravo cikgu anis,...... tu la "kesan berjimat cermat.."

mcm ne ngan "kesan akibat duduk di rumah berpantang"... gaji 2 bln masuk lum usik lg... hehehe jgn marah u....

fuadnis said...

dell,
itu lagi bravo kalau gaji 2bulan belum usik!!bravo dell!bravo dell!!muaahaahaa..aku rasa dalam 2hari pn ko bleh abiskan kalau ko g bshopping...he..hee..