LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Saturday, March 19, 2011

melentur buluh biar dari rebungnya....

maknenye..klu nak bentuk sesuatu bior dr kecik lagi..
jangan dah beso baru nak marah..nak jerit..
tak guna dah mase tu..

ni bukan entry nk up anak sdiri..
just nak share..
rasenye anak2 kamu semua pun sama mcm anak saye juga kan....

actually saya jarang ARAH dia buat keje..
tak kisahla mewarna ke..membaca ke..or whateverla..
ada setengah budak..
asikla kene ingatkan hari2..

alhamdulillah....
ukail ni taklah perfect sgt..
tapi sebab dah ajar dr kecik CINTAKAN BUKU..
so sampai besar mmg dgn buku jela kawan dia..
ade mase MALAS dia tu datang juga....
bukanla die sentiasa bagus..
nanti u all ingat anak i ni BAGUSSSS SGTLA....
normal la perasaan malas......jemu tu dtg silih berganti....
maksud i dia tak PERNAH JEMU la dgn buku....
klu jadi kekasih tu mmg setia la..hahahahaha....

rutin dia tetiap hari....
tgk tv..chanel 616 tu dah tentula..
mase dia menonton adalah waktu siang sahaja..
malam TIDAK..!!
malam utk abah dan ummi dia..
yg tu pun dah terbiasa ajar..
so bila dah terbiasa..sketpn dia tak berguling2 nak berebut..
dia tau time's up..aku suh dia tukar chanel dia turutkan aje....:-)
tapi taklah berterusan dr pagi sampai malam..
ade mase aku suh tutup tv gak..sbb lama kan..
tu pun dia turutkan..
DISIPLIN dah terap awal2..
ko nak menangis ke apa ke aku pedulik ape..
sekali ummi dia dah naik angin..tak berani lawan dah dia...
owwhh....sayang anak tu..sayang jugakla...
tapi jgn sayang sampai ROSAKKAN DIRI anak..ingat tuu....

then..rutin dia selain tu..dia akan main2 dgn adik dia..
dah penat gelak ketawa...bergadoh2....
ade mase dia main PS jap..tapi tak lama..
mase tula dia akan cari buku dia..

haaaa...ni yg aku kate kekasih setia..
bz manapun die..dia mesti cari "kekasih" die..
sehari tak jumpe tak sahla....
hahahahha......
tak kisahla....
ade mood dia mewarna...dia warna...
ade mood dia membaca..
dia akan bace...
ade mood die melukis...die akan lukis....
tak penahla paksa dia nak buat ape..
budak beso mcm die tak bagus gak klu kene paksa..
nanti memberontak plak..
kita pn dah penah jadi bebudak kan....??

cume as parent..kene pandai guna psikologi..
kene selalu hargai setiap "hasil" yg die lakukan..
burukpun lukisan die tetap kate cantik..
then ajarla perbaiki skill die..
takleh terus downkan die....nanti lg die takde semangat nak belaja..

satu nak ingatkan..takleh manjakan sgt die dgn mainan..
tapi tak bermakna dia takleh takde mainan langsung..
dia pun budak2 normal gak..
perlu ade mainan..
tapi agak2la....jgn sampai mainan jadi satu benda PENTING dalam hidup die..

eh..tetiba rase malas lak nak tulis lagi...
hahahahahha.....
pinggang rase lenguh..
lain hari la i share lg yee....
u all pun leh share gak cara u all mcm mana..

kat bawah sekadar tatapan u all aktiviti kebiasaan anak bujang i....



mase bertemu "kekasih...."


aku bizi wat keje diapun bizi dgn keje die..
"nak buat keje sama2 dgn ummi...."
sweet jeeee....


muka tekun die..


puas hatii................


yg ni i kene paksa dgn dia snap pic nie..hahahaha....