LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Sunday, March 15, 2009

kita adalah contoh teladan....

yee..as parent kita adalah contoh teladan yg terdekat dgn anak2 kita....klu buruk yg ditunjuk..maka buruk yg akan diikuti anak2 kita..tapi klu yg baik..maka baiklah akhlak mereka nanti....

kisah 1..

tgh carik parking kat pasar..tapi hubby parking jauh..jauh dr tempat org menjual sayur..

aku : laa..nape parking jauh sangat??xlaratla nak jalan..kat sana kan ade parking lagi dekat..(suara agak tinggi sket..bukan menengking tapi meluahkan rase frust sebab memang tak larat nak jalan jauh..)

hubby pun pusing balik..tak sampai 5 saat ukail tiba2 bersuara..

ukail : nape ummi marah abah??..jangan marah abah....

aku terpukul dgr ukail cakap mcm tu..kenape aku terpukul??sebab itulah ayat yg sama aku cakapkan pd ukail bila ukail marah abahnye..so aku cepat tersedar..tak baik tunjuk contoh tak elok..dan aku cepat2 betulkan balik keadaan....

aku : ok sorry..ummi tak marah abahpun..ummi cakap je..abah...sorry yee..

ukail : abah..ummi tak marah abahpun..(sambil gelak....)

kisah 2..

ada sekali tu ukail terjatuh..ada la dia sakit tang mana2 bahagian..maklumlah banyak kali jatuh..bila dia mula menangis je, dia akan mengadu kat aku.klu tak dtg mengadupun aku yg akan terus peluk dia dan cium pipi dia sambil cakap..

aku : dah..dah..sket je..jangan nangis yee..ummi sayang ukail ni..(sambil cium2 pipi dia tanda dia selamat dlm dakapan aku..pastu dia terus senyapla..)

rupe2nye perlakuan aku tu lekat dlm memori dia..coz ada sekali tu dia over sket main sampai mainan dia terkena kepala aku..pastu akupun pura2 nangis la sakit..dia terus datang kat aku and peluk aku sambil cium2 pipi aku..sama yg mcm aku selalu buat kat dia sambil cakap..

ukail : ummi jangan nangis yee..dah..dah..sket jee..ukail sayang ummi ni..sory yee..

ayat yg last tu yg buat aku terharu tu..siap cakap sory lagi kat aku..bagus..mengaku salah!!

kisah 3..

sejak2 ukail dah bleh diharap ni..aku kdg2 selalu suruh dia buat itu buat ini..bukan mendera tapi nak latih dia berdikari sdiri..contohnye hidup n matikan suis lampu or kipas ke..ambik kan hset aku ke..tutup pintu sliding door ke..ambik air minuman dr peti ais sdiri ke..mcm2la yg agak2 dia mampu lakukan..dan setiap kali dia dah buat ape yg aku suh aku pasti akan cakap..

aku : pandai anak ummi..tima kasih ye ukail..

ukail : tima kasih yee..(pasal dia tak pandai lagik cakap sama2..he..he..)

dan bila time aku plak buat sesuatu utk ukail contoh cam ambikkan air ke..kupas buah utk dia ke..or ape2la..dia pasti akan cakap..

ukail : tima kasih yee ummi..

bukan dgn aku je dia cakap mcm tu..dgn sapa2 je yg berbuat baik dgn dia, dia pasti tak lupe cakap "tima kasih yee.."

kisah 4..

klu rumah bersepah..aku mesti bising lagik2 klu ukail menyepahkan barang2 nye..aku akan sound ukail..

aku : sape buat sepah-sepah ni?ummi tak sukela..

ukail akan spontan menjawab sebab dah memang perangai dia akan mengaku apa je yg dia buat..

ukail : abang long yg buat....

akupun diam jela kan..nak marah lebih2 pun dah ade org mengaku..takpelah..satu hari tu aku tak dapat ambik ukail dr umah pengasuh coz ade meeting..so hubbylah yg ambik..balik je aku dr meeting hubby terus cite kat aku..ada org sound aku..tadi ms diorang sampai umah dulu..masuk2 je umah ukail terus bising bila nampak umah bersepah(bersepah pun barang mainan dia jugak..)

ukail : ni sapa sepah2 ni??..sepahlaa..(buat2 tanya lak...hampeh je tau..)

oooo..tau gak ko ye marah bila tgk umah bersepah..ummi dah tak larat nak kemas ukail ooii..

so tu jela aku nak tunjuk contoh beberapa sikap aku yg diikuti oleh ukail.. ada gak tapi aku dah penah cite sebelum ni..makanye berhati2lah dlm setiap tindakan kita dihadapan anak2..anak2 ni mudah mengikut..dan kita adalah role model yg terdekat....

4 comments:

YanDarwisy said...

tul tu! aku pung terkadang teragak2gak nak ckp. takut dia dengar.

yaNadzuL said...

cikgu anis telah ditag oleh saya..sila jawab copy paste soalan tu ye..:D

fuadnis said...

yandarwisy,
yela..memang bahaya budak2 sekarang..pantang dgr..mesti ikut!!

fuadnis said...

yanadzul,
ok..bg mase ye..nis mesti langsaikan..semalam dah buat tiba2 takleh save ..sakit je hati..he..he..