LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, March 27, 2009

27 mac 2009....apa kisahnye harini??

HEPI BESDAY TO YOU..

HEPI BESDAY TO YOU..

HEPI BESDAY TO ANAK UMMI N ABAH..UKAIL IFWAT....

HEPI BESDAY TO YOU....


YUHOOOO...........!!!!!!!!!!!!!!ANAK UMMI DAH BERUMUR 3 TAHUN....



alhamdulillah setakat ni anak ummi n abah membesar dgn sihat dan sempurna..mcm tahun2 sudah ummi akan describe tentang anak ummi ni termasuk pencapaian dia setiap tahun menjelang hari lahirnye......

1) pencapaian yg paling besar, yg ukail tak capai lagi tahun sudah ialah....ukail dah tak minum susu badan ummi lagik..punyelah susah dan besar dugaan nak berhentikan ukail dr susu badan..malam2 kalau bangun menangis tersedu2..teresak2 minta nak isap susu badan ummi..ummi ni dah la lemah semangat..tak bleh tgk ukail sedih2 mcm tu, rase nak bagi jee..tapi abah yg kuatkan semangat ummi..tahan..semata2 nk ukail mula belajar berdikari..akhirnye tercapai jugak..yg penting sebenarnye bukan ummi je yg kuat semangat tapi ukail la yg lebih kuat semangat sebab dapat tahan..syabas anak ummi!!

2) ukail sekarang menjadi anak yg lebih berdikari..segalanye dia buat sdiri..nak minum ambik air sdiri kat peti ais..nak makan..ambik sdiri kat meja..pakai baju dan seluarpun dah pandai uruskan diri sdiri..klu ummi suh buat ape2 ..sume bleh diharap..nak tutup suis yg tinggi dr diapun, dia pandai cari kerusi utk panjat bg sampai..bak kate dia bukan anak yg terlalu manja , sampai sume nak mak ayah buatkan..tapi adakalanye manja gak!!malas la tu..he..he..

3) sangat memahami....dl bukan dia reti kita penat ke..nampak kita tido pun dia main sergah je nak itu ini..tapi skrg klu nampak aku tido , dia takkkan sesekali kejut aku..dia tgk dan terus berlalu pegi..walaupun aku buat2 pejam depan dia..dia takkan berani kacau..mgkin dia tau aku penat dan tak mau diganggu..dan bila aku bangun je..dia akan cakap.."ummi dah bangun ke??"...ataupun dia akan jerit kat abah dia..."abah..abah..ummi dah bangunla..."

4) semakin pandai mengambil hati..klu aku suh dia buat sesuatu..contoh cam berus gigi ke...pegi mandi ke..minum air kosong banyak ke..dia akan kate apa tau??

"BAIK TUAN!!..BAIK BOSS..!!"

erm...rasenye takyahlah aku describe banyak2 sgt ttg ukail..tak tertulis aku dibuatnye nanti..lagipun mgkin anak2 yg seusia dgn dia pun mengalami pencapaian yg sama mcm dia..cume..klu tahun lepas ummi harap ukail dah tak isap susu badan..dan tahun ni dah berjaya..jadi tahun depan ada harapan lain plak ummi terhadap ukail..apa dia tau??

JANGANLAH UKAIL PAKAI PAMPERS LAGIK YEE..PLEASE SAYANG BELAJA TAK NAK PAKAI PAMPERS WALUPUN UMMI TAU UKAIL GELI SEBENORNYE TANPA PAMPERS..HIK..HIK..

akhir sekali..selamat hari lahir utk anak bujang ummi ni..semoga ukail terus berjaya dunia dan akhirat..ummi n abah sayang sangat ukail..oh ye..semoga menjadi abang yg baik kepada bakal adik ukail nanti..harus jaga adik nanti!!he..he..

psstt...kat mana abah nak sambut besday ukail yek kali ni..n apakah hadiah utk ukail tahun ni??jeng..jeng..

5 comments:

@_da said...

Selamat Hari lahir Ukail... acik doakan ukail sihat dan menjadi anak yg bijak dan soleh.. nti leh jaga abah n ummi...

fuadnis said...

auntie eida..

toce..toce..takde hadiah ke??ahak..ahak..gurau jek..tima kasih diatas doa auntie eida yek..

tunfrida said...

JANGANLAH UKAIL PAKAI PAMPERS LAGIK YEE..PLEASE SAYANG BELAJA TAK NAK PAKAI PAMPERS WALUPUN UMMI TAU UKAIL GELI SEBENORNYE TANPA PAMPERS..

off nappies training ukail boleh start bila2 masa je dah nis. dia pun dah pandai bercakap, kan? mesti dh boleh beritahu bila nak poo-poo, nak wee-wee.

mmndgkan dia byk habiskan masa duk umah pengasuh, mmg tak leh nak serah pd pengasuh utk mulakan off-nappy training. so, ko boleh start dirumah waktu ko dengan dia. tak kisahlah walau untuk satu atau dua jam sbgai permulaan.

geli? MHI pun geli-geli juga.

'terlepas' masa mula2 training tu biasala...kena selalu tanya dia "nak kencing?" berulang kali supaya dia tak 'lupa' dan 'terlepas'.

bila dah serasi dan ukail boleh control himself, boleh beritahu pengasuh yg ko sedang ajar ukail off-nappies. so that pengasuh pula boleh teruskan. dgn cara tu, pengasuh tak akan rasa terbeban.

MHI dulu pun ambil masa juga, rasanya dh lebih 6 bulan start training, dan dia dh boleh beritahu bila nak wee-wee.
cumanya, sejak akhir2 ni setiap kali lepas mandi mesti nak pakai nappy sbb dia malas nak masuk bilik air untuk cuci setiap kali wee-wee.

happy birthday & selamat menjalani off-nappies training, ukail!

unique1012 said...

Happy birthday Ukail!! Semoga panjang umur & murah rezeki, jadi abang yg baik & anak yg soleh ye..

fuadnis said...

tunfrida & unique 1012,
tq yek..