LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, August 8, 2008

menu : NASI DAGING....

seperti yg telah pernah aku janjikan..aku nak ajar camne nk wat nasi daging kan..so, dek kerana arini hubby aku teringin nk makan nasi daging, bleh la aku wat entry utk nasi daging..kira rini u all bertuah la..dipendekkan cite..bahan2nye..:utk 4 orang makan(tapi nasi daging ni sedap..utk 4 org makan pn leh jadi 2 org makan..muaahaahaaa...)

beras : 4 pot kecil..
daging : 1/2 kilo dipotong sederhana kecil..jgn besar2 sgt nanti lmbt masak..
daun kari : agak2 dlm 3 tangkai ok laa..
bawang kecil, bawang putih(agak2 je jumlahnye..tapi klu banyak lg sedap..) halia sebesar ibu jari..
minyak sapi..1/2 tin kecil..mengharumkan masakan..
kayu manis dan bunga lawang..
rempah kurma : dlm 2-3 sudu besar.(beli yg timbang kt pasaraya lg sedap dari pakai yg peket)
sos cili : 5-6 sudu besar..
rempah nasi daging
serbuk perasa..(rempah nasi daging n serbuk perasa ni aku beli siap kt kedai, yg mentua aku bagi(buat sendiri) dah habis..klu ikut ade lagi bahannye cam tomato puri,susu cair..tapi ni kira ramuan aku bagi senang sketla..rasenye tetap sama..


baik, kita mula cara masak nasi daging dulu,pasni baru aku ajar cara nak buat air asam nye..
cara2nye :

1)bawang kecil,bawang putih dan halia ditumbuk kemudian tumis dgn minyak sapi yg dah dipanaskan..
2) masukkan bunga lawang, kayu manis dan daun kari..tumis lagi.klu kering masukkan air sket..
3)masukkan rempah kurma,rempah nasi daging n serbuk perasa serta sos..jgn lupe sedikit garam.tumis lagi..
4)masukkan daging,agk2 sebati masukkan air sehingga daging tenggelam dan biarkan menggelegak hingga daging empuk.
5)bolehlah masukkan beras dan air ikut sukatan cam masak nasi biasa.

tutup periuk dan biarkan nasi masak,tapi kene jenguk2 selalu dan kacau2 nasi tu supaya takde yg mentah..takpun takut hangit..oh ye,mula2 masuk beras tu api biar kuat,bila beras dah separuh masak dan air dah mula kurang perlahankan api ke level yg paling kecik dan jgn lupe tutup periuk supaya wap membantu nasi masak dgn elok.


yg ni plak cara nk wat air asam..
tomato : ikutla nk buat banyak mana.yg mcm aku buat dlm 6biji laa..dihiris sederhana halus..
bawang besar(dihiris nipis2 cam tomato)cili api, cili besar, belacan.
eh..dah siap air asam?he..he...jgn takut..caranye..:

1)cili api, belacan,lada besar (dipotong2 la) masukkan dlm blender,masukkan sedikit gula,sedikit garam,sedikit ajinamoto(bagi yg nk buhla) dan perahan air limau nipis..blender la!!
2) tomato n bawang besar tadi digaul bersama (pakai tangan baru power)kemudian tuang bahan yg di blender td..siap!!senangkan..
wah..nyumm..nyumm..nasi daging aku dah siap nampaknye..hubby aku sik tanya byk kali dah siap blum...tak sabor2la tue..bau nye sgguh menyelerakan..he..he..

siap dihidang...klu ikut makan dgn dalca sekali tapi klu takdepn takpe pasal nasi daging n air asam pn dah ckup menyelerakan..aku malas nk buat psal yg nak makan pn 3 org je..klu nk jamu ramai2 takpe gak..erm..rambutan tu hanya pencuci mulut je bukan dimakan dgn nasi daging sekali tau!!muaahaahaa...

kiranye aku dah menunaikan janji aku utk ajar camne cara2 buat nasi daging..senang je bukan susah pn..kene gaya..kene cara sedaplah jadinye..so blehla sapa2 yg teringin nak rasa ,cubelah..nk tggu aku buat utk korang ntah bila kan..at least takdelah lagi aku berhutang dgn korang lagi..susah sok nk jawab kat akhirat..

p/s : cubalah ..aku jamin tak rugi or tak membuangkan masa u all..mana tau suami makin sayang bila cube resepi baru ni.air tangan isteri tu kan mampu memikat hati suami..he..he..pada teman2 yg nk try korang bleh beli rempah nasi daging sedia ada kt kedai..kt area kl or selangor aku tak pasti ade ke tak tapi klu takde aku bleh poskan utk teman2 dari kedah..habaq mai je noo..

hubby aku asik bcakap je sepanjang makan tadi.."erm..sedap nye..."....erm.."nasi daging hari ni lebih sedap.."ait??yg sebelum2 ni tak sedap ke??..."sedap...sebelum2 ni pn sedap tapi rini lebih umpphhh!!..."so abg nk bagi berapa markah per 10??..."11/10.." ait?/lebih satu je??.."tak bleh lebih2 nanti bongkak.."...ooo..camtu yee...muaaahaahaa....

7 comments:

~dyla~ said...

nis,
menu nasi daging ni menu org utara ke?

tak penah try lagi... sedap ek?

rempah nasi daging mcm tak penah lak jumpe kat sni... tak leh ganti ngn rempah lain ker?

chugie said...

salam...

wah, nis.. cam chef lah ko. kui kui kui.. tp mmg menarik resepi ni.. cam sedap je ni. Nak try lah.. camne ek rase die??

P/s: tul ke ko leh pos kan rempah nasi daging tu? heheheh

fuadnis said...

dell,

haah..ni menu org utara..kdg2 org2 kampung wat knduri kawin jamu nasi daging ni je..tapi org bandar taklah..pasal dah moden.sedap sesangat dell..aku berani jamin!!raden tekak kampung kan??sure dia tentu suke..kene pakai rempah nasi daging gakla..klu pakai rempah lain dah tentu bukan nasi daging namenye..muaahaahaa..

p/s: ko nak ke??malu2 lak..klu nak bgtau alamat,nanti aku poskan..jgn takut,xyah bayar..kali ni aku belanja..


suzie..
xla chef..pasal dah penah janji nk ajar cara masak nasi daging,tu yg tayang tu..ko nk try??bleh je..kira kali ni aku xcas ape2 la..serius, nanti aku poskan..demi teman2 yg tersayang..nanti kasik alamat key..tu pun klu betul nak laa..

chugie said...

heheh..tul ke ni nis??? wah..terharunye.. leh gak, nnti leh try camno lah raso eh nasi daging ni.. ko post kt alamat ni ek :-

No 10 Jalan Tembaga SD5/2A Bdr Sri Damansara 52200 KL

fuadnis said...

suzie..
ok..tggu je la ye..tapi mintak maaf sketla klu lmbt sampainye..

KOMISEN'S TEAMS said...

slm..bleh order rempah nasi daging tak..nak try lah resepi ni standby utk juadah berbuka puasa nanti..sure best nyer..

somewhere in time said...

Salam,

Saya nak try masak nasi daging ni lah, laki org kedah and mmg nasi daging dia punya favourite! Tapi saya tk pernah try. Dia pun dah lama tak makan. Nak cuba masak lah untuk bulan puasa ni, boleh surprise dia.

Kat KL ni tak tau kat mana nak cari rempah nasi daging. Kalau nak mintak tolong you postkan boleh tak? kalau tak keberatan lah.. I bayar delivery cost juga.. hehehe..

let me know if you can help me?

Thanks!