LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, August 5, 2009

sambungan dari entry dibawah....

banyak maklum balas aku dpt dari kengkawan ttg peel ukail sejak ade adik ni kan..

ade yg kate jgn marah..

memang aku tak marah memulanya..sebab taknaklah dia rase tersisih sejak ade adik kan..serius aku dah buat sehabis baik!!sangat habis baik!!tapi tak jalan beb..

menjadik2 lagik adelah peel dia..dan hubby aku cakap pun klu tak marah dia akan rase perbuatan dia tu tak salah..cube u all bg pendapat..klu tiba2 u all tengok baby u all diselubungi tuala yg memungkinkan baby u all bleh tak bernafas..takkan u all just nk cakap kat abang dia..

"sayang....nape buat adik cenggitu??tak baik tau sayang..."gilos!!

mujur aku wat sportcheck..klu tak bleh hilang nyawa beb!!mcm manalah aku tak hangin..mcm nak terputus nafas aku tengok ukail wat cenggitu..

klu kesalahan2 lain tu mgkin bleh slowdown lagik aku....

dan lagi....

apa yg u all akan cakap klu abang dia dtg2 kat adik dia yg tgh tido then jerit kuat2 kat telinga adik dia..cube kasik pendapat sket..klu aku..aku rase cam takleh terima..aku takut ade effect yg tak baik pada UZMA..sekali..aku tegur...dua kali aku naik suara sket ..tapi klu dah banyak kali..aku rase ukail mmg tak paham2 apa yg aku cakap..

dan lagi....

bila adik dia tido atas katil..bleh dia naik katil tu then lompat sekuat hati sampai bergegar2 adik dia..pun aku takleh terima..samalah mcm statement kat ats..aku takut ade effect tak baik pd otak dia nanti..aku rase dia cam nak ajak adik dia bermain tapi dia tak paham..yg adik dia kecik lagik..

korang cakaplah mcm mana aku nak buat..bukan nak cakap apelah..akupun cikgu..dari maktab lagik aku dah belaja tentang psikologi terhadap budak2..takkan dgn anak sendiri pun aku tak reti handle kan??tapi ukail ni lainla....aku rase dia dah terlebih manja dgn aku..betul kate hubby aku..aku terlalu manjakan dia..so salah akula....sebab tu bila aku tegur sket dia terus meraung..tak bleh terima..dlm erti kate lain ..dia tak suke aku lebihkan perhatian pd UZMA..

ye..mgkin ukail perlukan masa..masa utk terima keadaan..masa utk terima bahawa dia perlu bkongsi kasih mulai sekarang..masa utk lebih memahami bahawa ummi n abah dia sayang dia sama mcm sayang uzma..sayang uzma sama mcm sayang dia..

betul kate yan..sepatutnya dr sebelum uzma lahir lagik aku dah pupuk dlm diri dia sayangkan adik..utk memahami keadaan yg bakal berubah..tapi aku TERLUPA....

tulah manusia....

12 comments:

frida said...

abihla ukail...abihlaa, ummi dia dah naik hantu.

...again, this is the time to upgrade your level of patience, nis. hehehh

ingat lagi gambar ni dan ini?

sekarang berpantang dirumah sendiri, ukail pergi rumah pengasuh tak?

@e_da said...

huhuuu sabau je la ye nis.. mmg dugaan.. si uzma tu kena letak selalu dgn nis la.. takleh jauh2 nampaknya.. bahaya tu camtu...

fuadnis said...

frida,
ooo..rupenye sama ye peel budak2 baru dapat adik nie..

mmg aku kdg2 naik hantu dah normi..takut dan risau dgn peel ukail yg mcm2 skrg nie..ukail plak taknak lgsung g umah pengasuh..dia takmo berjauhan dgn adik dia..sayang sgt dgn adik dia..tapi tulah..sayang2pun masih tak tau mana yg bahaya mana yg tak bahaya..

eida,
gitulah gayanye..kene berdekatan selalu dgn nis si uzma tue..

frida said...

Kenapa tak teruskan berpantang di rumah tok nenek ukail? ada juga orang tolong tengok-tengokkan dia...

DYLA said...

erm nis, aku takde pengalaman ni. tapi tu la. kene pupuk kasih sayang dari skrg bukan je pada bakal adik dia, tapi pada baby lain.

tp ada sesetengah budak, paham nis. lembut je dia awas adik dia. kasih je aku tgk..tak pasti mcm ne mak ayah dia terapkan tp dia memng tak penah buli , usik adik dia. (ni anak yg mak aku jaga tu. adik dia 2 org, dia lelaki.jarak dia ngan adik dia 2 thn)

frida said...

tumpang lalu tuan rumah

Deyll, aku percaya itu semua bermula dengan asuhan. while we inherit the genetic from our parents, the surrounding also plays a role.

in that case, anak yg mak kau jaga tu.

memang betul, tak payah sangkal dah...anak2 ni macam kain putih yang nak dicorak. selain kita, surrounding pun akan membantu mencorakkannya.

otak anak2 juga macam span [bayi hingga 6 tahun]. sebab tu kita ni lah yang kena kawal sikap kita, kita kena asuh mereka supaya anak-anak pada usia tu dapat absorb semua yg positif.

p.s: tarbiah diri sendiri juga.

TQ tuan rumah

YAN said...

emm.. Aku pun masih mengalami masalah yg sama.. selalu je memekik melolong kat bebudak.. Kengkadang kesian kat Im yang selalu je kene marah.. tapi, lepas kite marah, bila dah reda, kite bagitau die sebab kite marah.. Aku ade pernah terbaca, pengalaman orang lain dalam membesarkan anak.. katanya, die akan menangis bila anak-anak die buat sesuatu yang salah..So, diorg akan sentiasa kesian kat mak diorg.. Kalau kau ingat entry aku pasal Imran, boleh kata setiap kali die buat aku tertekan, aku akan menangis depan die,Ammar dan Mr. Hubby... Dan Mr. Hubby akan brain wash Imran slow-slow.. Tak taulah Nis, macam-macam cara sebenarnya.. ada yg sesuai, ade yg tak sesuai.. Cuba je la...

ida_F said...

nis.. aku pun tgh alami benda sama.

tapi, afiq lain plak.. lagi di marah, dia gelak aje. macam takde efek. sekali angkat tangan, baru nangis. lepas tu, ibu dia yang rasa bersalah.

bila dah pukul cubit pun tak efek, sekarang ni aku ugut kurung dalam bilik lak. isk..budak-budak..

fuadnis said...

frida,
nape aku tak terus bpantang kat umah tok nek dia?banyak sebab..antaranye mcm yg aku penah ckap..ukail sgt manja dgn aku,ape benda pun dia nk aku yg buat..walaupun abah dia ade..dgn tok nek dia apa lagik..aku balik umah sdiri coz aku ingat nk anta dia ke umah pengasuh je,senang sket.. malaslah nak nyusah2kan mentua aku bla hubby g keje..rupe2nye tetap dia takmo ke umah pengasuh..

dell,
susahla nk komen..setiap budak bukan sama..klu sama dah tentu2 hantar ke satu pusat asuhan yg sama, automatik perangai budak bleh jadik sama..logik tak?sedangkan adik beradik kembarpun bleh berbeza2 perangai ni plak yg lain mak lain pak..

yayan,
memang aku n hubby sekarang terus mencari cara yg sesuai utk handle ukail nie..

ida_F,
eh samalah kita..ukail pn mcm tula..klu kita marah mcm takde efek..siap gelak2 lagik..nak buat camne tu??nis selalu ugut dgn rotan tapi tak penah rotanla..baru dia takut..

pasal dia tau kot yg ummi dia tetap sayang kat dia..tu yg bleh gelak2 tu kot..hish...

frida said...

boleh dah buat kesimpulan...

hahaha

unique1012 said...

alahai nis, sure tengah tension yg amat ni!! sabarla ye, ukail tgh sesuaikan diri dgn adik dia tu, insyaAllah lama2 nanti dia tentu faham kan.. lain budak lain perangainya, mcm2 kan.. doa byk2 ok!!

fuadnis said...

unique1012,
yela..nis pn dah mula sesuaikan diri dgn keadaan baru ni..dl control sorang jek..lani 2 org plak..mmg kene sabar lebih!!