LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Saturday, May 16, 2009

suka duka seorang guru....

dah namenye rini hari guru kan..so aku nak wat entry khas ttg suka duka seorang guru..bior org2 celik mata dan hati sket..yela..asyik cikgu je yg tak betul..padahal bukan diorang tahu pun mcm mana pjalanan hidup sebagai seorang cikgu nie..banyak suka ke atau lebih banyak duka??

tapi b4 that jgn ingat aku nak lepas geram tak tentu pasal lak kat sini..sekadar luahan hati aku yg bergelar seorang guru..ikhlas..seikhlas2nya..


jom selami pendapat seorang yg bergelar guru..........

GURU SUKA BILA.........

1) jasa dan pengorbanan dihargai..
2) anak2 murid yg dididik berjaya dan tahu berterima kasih..
3) sentiasa berusaha dan belajar bersungguh2 demi sebuah kejayaan..
4) diraikan bila tiba hari guru tanda ingat segala usaha guru mendidik anak bangsa.
5) murid2 sentiasa menghormati guru ibarat menghormati ibu dan ayah..
6) tugas guru dianggap mulia..
7) guru dipuja bila anak2 murid berjaya..



GURU DUKA BILA..........
1) murid gagal guru dipersalahkan..padahal org tak tau murid yang gagal tu yg malas belajar..
2) murid2 sekarang tidak lagi menghormati guru seperti kita dulu menghormati guru kita..
3) ditanya kenapa kerap tak datang sekolah?jawapannya mudah saja.."malas.."
4) dianggap kerjaya pilihan terakhir..janji dapat gaji tiap bulan..
5) dianggap kerja yg mudah pasal tengahari dah balik, sedangkan nak mendidik anak orang dari pagi ke tengahari tu pun bukannye kerja mudah..belum ditambah terberak kat kelas, guru yg basuhkan..bergaduh..sakit bawak ke klinik, guru yg hantar..tapi org tak tau..org tau mengata je..
6) guru2 disaman,guru diperlekeh, dipersalahkan bila denda anak sket..mcm mana anak2 tak manja??tak kurang ajar??mak bapak pun sama..bela anak lebih2..takkan guru2 nak diam bila anak murid bersikap kurang ajar, dah berani tendang sepak terajang cikgu??yg diorang nampak hanya salah cikgu..cikgu sepak sket dah heboh satu malaysia..
7) murid2 sekarang tak segan silu ponteng sekolah..merokok..bakar kereta cikgu..maki cikgu..meludah cikgu..kurang ajar dgn cikgu..salah cikgu ke??bukan kah didikan tu bermula dari rumah??sikap anak melambangkan peribadi orang tuanya..renung2kanlah..
8) dianggap lebih pentingkan duit dari kejayaan anak2 murid..padahal ada org tahu..banyak cikgu2 guna duit sdiri beli itu beli ini nak tambah ilmu demi nak meningkatkan kejayaan anak murid..guna duit sdiri isi minyak kete nak berulang buat tuisyen ke sekolah..guna duit sdiri bg anak murid bila mak bapak lupa bg duit belanja/duit hilang sebelum sempat ke kantin..guna duit sdiri beli hadiah setiap kali buat ujian demi memberi motivasi kepada anak2 murid supaya lebih bersemangat..guna duit sdiri bila ade anak murid tak mampu bayar yuran sekolah sebab mak bapak tak mampu/org miskin..dan banyak lagi..
9) hanya kerana nila setitik rosak susu sebelanga..diakui ada juga guru yg tak serupa guru..tapi guru lain yg jadik mangsa..kononnye guru sekarang tak semulia seperti mulianye kerjaya seorang guru..sedih dengar!!
10) terjumpa CD lucah dlm beg anak murid..bila ditanya dapat dimana, rupenya2 mak ayah yang punya..selidik punya selidik..malam tadi anak beranak tengok sama2..mak ayah jenis apa tu??tu org tak nampak..yg org nampak bila baca kat suratkhabar, guru cabul anak murid..tu memang salahlah..tapi jgnlah sume salah letak kat bahu cikgu je..


klu nak diikut tu banyak lagi luahan rase kat sini tapi aku tak nak disalah anggap..membela dan menafikan hanya kerana aku seorang guru..aku akui..guru juga manusia biasa..tak semua betul tetapi tak juga semua salah..kesimpulannya..janganlah mulut hanya sedap mengata..lebih baik diam dari berbicara..nak bagi pandai anak orang bukan senang..mengajar dan mendidik tu tak sama..dan aku rasa tugas seorang guru lebih tekanan dari tugas2 lain..klu korang rasa tak setuju tak mengapa..setiap org lain pendapatnya..apapun sama2lah memberi dan menerima..

daripada mengata guru ni yang bukan2 baik korang doakan je kami yg kerja sebagai guru ni.. dipermudahkan segala urusan dlm mendidik anak bangsa..diberi kesabaran yang tinggi..diberi akal yg sihat agar tak tersalah laku..diberi kehidupan yg sihat agar dapat terus melaksanakan tugas..pokoknye..doakan yg baik2 sajalah..lebih baik dan lebih afdal..dari terus mencari salah..bukan kah mak ayah juga seorang "guru"??

renung2kanlah..

5 comments:

tunfrida said...

betul, ibu bapa adalah guru paling dasar dalam mendidik anak-anak.

ko tengok tak al-kuliyyah semalam? kalo tak tengok, rugiii...

RoSe said...

salam akak...

selamat hari guru...saya sblm ni silent reader kat blog akak jer...skang ni saya lak dah jinak2 ngan bloggg...saya dah add link akak lam blog saya...sudikanlah kiranya akak jenguk blog dan add blog saya....hehehhe...apa2 pun tanpa guru siapalah seorang insan itu utk berjaya...chaiyokk kak...!!!

fuadnis said...

tunfrida,
aku tak tengoklah..ter"miss" plak..aku cuma tengok motivasi pagi kat tv3 pagi tadi..okay gak..bagaimana guru utk menangani stress..

rose,
hai..tq..dan tq gak sudi jenguk blog akak..dah tentu blog rose jugak akan akak add link..

ija said...

saya setuju seratus peratus apa yg saudari katakan tu..selamat hari guru..

fuadnis said...

ija,
tq..selamat hari guru gak..eh..guru ke ni??