LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Monday, January 9, 2012

cadangnye nak buat personal loan.......tapi........

dah beberapa hari ni ummi asyik berkira-kira.....(bukan kira duit cukup ke tak...)tapi berkira2/cube membuat keputusan.....untuk membuat personal loan....tujuannye nak bagi umah baru ummi tu penuh la kan....sbb so far ni ummi simpan separuh duit gaji ummi utk membeli sedikit demi sedikit.dah dasar sayang duit simpanan asb...so malas nak usik....manalah tau ade ape2 emergency lain ke kan...takdelah dlm bank zero terus.....klu nak pinjam tu cadangnye dalam 5oK....30K nak buat simpanan lagi...then 20K je nak guna utk yg di "plan"kan tu la....
 setakat ni tengok cam BSN paling rendah interestnye...klu ummi wat dlm 10 years...monthly dalam RM625 je...okla kan...dalam sebulan pn ummi bleh simpan lebih dr tu..so setakat RM625 apala sangatkan.....

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................................

ummi ni jenis tak suke berhutang lama2.......paling lama pn setahun je....tu pun dah nak cepat sgt barang tu kan...so terpaksalah...macam kes beli sofa baru2 ni...kononnye nak berhutangla....last2 ummi decide nak beli cash je....hahahaha......

memang tak berat bayar monthly...tapi setelah cikgu matematik ni berkira2 dgn sifat kedekutnya...hahahaha....so mcm nak cancel je....membayangkan 10 tahun nak terikat dgn bank ..ummi rase mcm sesak nafas jee....macam terpenjara......baik ummi simpan cam biasa....beli barang pelan2 pun takpe...lama2 penuh gak rumah ummi tu kan...lagipun belum permenant lagi dok situ.....so nak kelam kabut watpe kan.....dapat duit seketul mmg best....tapi habisnye pun cepatla kan....pastu melangut tggu 10tahun nak setelkan semua....hahahah......dasar kedekuit.......

uiiihhh.......abah 3U kira2....interestnye bayar kat bank dlm 25K tau....kita pinjam 50K tapi kene bayar balik 75K....baik simpan sdiri je...25K tu ummi bleh dapat dlm 2tahun jee....plak tu nak naik time based kan...plak tu ikut gaji SBPA mmg kenduri sakanla ummi...hehe....alhamdulillah..so lagi cepatlah ummi bleh simpan lebih banyak....cume kene sabar lg beberapa bulan jee...


sorryla u all yee....orang takde duit banyak+kedekut mmg kene plan bebaik punye perancangan kewangan....keh keh....nama pun merancang masa depan...............biar susah2 dulu baru senang kemudian....dan ummi telah menjebakkan sama abah 3U untuk tidak suka berhutang....biar kita bersederhana....asal tak tepuk dahi hujung bulan....ehh...untung ape abah 3U dapat bini kedekut mcm ummi....takde abah 3U hutang keliling pinggang....hahahahaha......


1 comment:

YaYaNsMuM said...

Oklah tu, Nis...takdelah pening kepala nak bayar hutang...(^_^)