LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Sunday, February 22, 2009

tumpang tanya kawan-kawan..........!!

erm..aku nak wat soalan kepada korang ni..korang sume kan dah ade pengalaman mengandungkan..??aku pun sama gak..tapi aku dah lupa gamaknye..

seingat korang sumela..jantung bayi tu dah bleh didengar melalui alat sonik(ala alat yg misi2 tu gune letak kat perut tu mcm ala2 scan tu..)tu dari bulan keberape??maksud aku dengar dengan jelas key..bukan sayup2 jek..atau mcm dengar mcm tak dengar..

klulah korang tak ingatpun..cubelah korek2 balik buku merah yg dok buat kat klinik kerajaan tu/ataupun kat klinik swasta ke..masa kandungan keberapa doc tanda (+) kat kolum jantung tu yg bermakna jantung dah boleh didengar..

bukan pe..tadi misi cek nak dgr jantung baby aku tapi dia tak dapat carik..akupun dah gabrala..risau gile..padahal baby aku siap gerak elok je..aktif je menendang.bila aku buka balik buku merah ukail dulu ms kandungan 24weeks baru misi tulis tanda(+)..

akupun tanyalah..nape, ade problem ke klu tak dpt dgr sekarang??misi kate takde pe..lagipn baby kecik lagi..lagi plak besanye baby dah 5 bln keats baru bleh dgr dgn jelas..tapi ade gak yg dah bleh dgr 4bln++..yeke??misi kate lagi asalkan rse baby gerak elok takpelah..

melalui rekod ukail dulu aku taklah risau sgt..lagi plak aku still rase baby aktif gerak dlm perut..tapi walaubagaimanapun aku tetap menyimpan rase risau gak..maklumlah..trauma!!

please ye kawan2 tolong jawab....

2 comments:

DYLA said...

sbnrnya last nite aku dah komen, tp mana lak peginyer yer..

oooo bg aku normal la. ko cek kat klinik gomen kan? ala time aku dulu (1st pregnancy) masa 6months + pun ada gak yg dia tak dgr. sbbnya alat dia tu tak canggih sgt. huhuhuhu.. asal dia gerak dah ok.tak perlu risau.

2nd pregnancy, aku cek private so mmg dgr je degup tu. lg pun ko baru 18weeks kan.

azura -nazs- said...

rasanya my baby dulu by 2 months dah bleh dgr heart beat baby.

but dyla's rught...mungkin alat nurse tu pakai tak secanggih doctor punya...