LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Monday, February 23, 2009

tolonglah jangan buat cenggini lagi!!

perhatian kepada para pekerja kerajaan(termasuk akula..saje nak bg beringat sket..)

mutu kerja kene bagus!!

jadik org takkan perlekeh lagi pd staf2 kerajaan ni..selalu klu g mana2 mesti ade dgr yg tak best pasal staf kerajaan ni..contohnya hospital kerajaan..servis tak bagusla..lambatla..tak cekapla...ape2 jela yg menyakitkan telinga..walaupun tak semua cenggitu tapi kerana nila setitik rosak susu sebelanga!!

ni pasal kes aku semalam la ni..pasal misi sorang ni..abis tido aku tak lena..makan tak kenyang..hati aku pun tak tenang..hubby aku dah marah2..

"takyah la lagi g checkup kt klinik kerajaan ni..ntah ape2 ntah..suke menyusahkan hati orang..misi2 ni bukannye sume bagus..tak lu*** s** pastu jadik misi..ntah pandai cek ntah idak..lagipun ummi bukan nak bsalin kat hospital kerajaan pun..kan dah plan nak bsalin kat swasta plak kali ni..".......begitulah lebih kurang ayat hubby aku...

yg aku ni dahlah susah ati..ditambah hubby aku mengomel bertambah2lah risau aku...

"ummi bukan pe..dah keje diorang..dah bertahun2 keje..takkan tak tau kot??........"

actually rini date aku g scan plak..kat klinik kerajaan yg sama..(sebenornya aku masih mengamalkan sistem mcm dulu..cek diklinik kerajaan dan juga swasta...senang..puas ati!!tapi kt klinik swasta date nye hari khamis ni)punyela berdebar tadi..risau jadik ape2 kat baby aku..elok2 scan je..doc pompuan tu terus kate ...

"ok...baby okay.."

"jantung baby ok tak doc?berdegup tak"tanya aku....

"ok je..tgk baby awak ni..tgh menguek lagik.."

"takla...semalam saya wat checkup mcm besa..pastu misi tu cek jantung baby saya pakai alat sonik..dia kate tak dengar ape2..risaula saye.."

doc tu terus senyum....seraya mengomel terus kat pembantu dia..

"tula diorang ni..(merujuk staf2 misi tu la..)kandungan tak sampai 20 minggu pun nak cek pakai alat sonik..mana nak dengar lagi..besanye dlm 28minggu tu okla...."

aku terus menyampuk dek krn geram sangat..

"takla..klu memang belum boleh dengar..tak perlu la buat mcm tu..buat saya risau je..tak senang duduk semalam.."

doc tu senyum lagik..dan mengomel lagi pd pembantu dia..

"nak kene cakap dgn diorang ni..bukan pasal ni je..ada gak kes lain..breech baru 26 minggu pun dah sibuk refer pg jumpe pakar..awal sangatla..mcm2 la...takpe..awak jgn risau..balik ni awak bleh tido lena ye.."

aku senyum je..kate2 doc dan budi bahasanye ckup menyenangkan hati aku..tq doc!!

alhamdulillah....senang hati aku..dari semalam aku asik tengok perut je minta baby bergerak je..sampai hubby aku tegur..

"ummi ni..takkan baby nak bergerak sepanjang masa..dia nak relax gak..nak tido gak..." he..he..

pssttt...sebenornya hubby aku memang bengang gile dgn servis klinik besa ni..sumenye berpunca masa ukail baru lahir dulu la..besalah misi dtg umah cek kita ms berpantang kan..bleh misi ni cakap ukail kene jaundis dah tahap teruk,kene bawak g hospital cepat..apalagi..akupun menangislah..dahlah hubby takde kat umah ms tu..aku call2 plak tak dapat.sampai mengadu kat mak aku kt selangor..sudahnye mak aku plak yg sibuk2 call hubby aku..pun tak dapat gak..bertambah la risaunye..sudahnye bila dah bawak g hospital..u all tau ape kata doc??

"takde teruk la..sket juga.."(doc tu mcm org pakistan je bunyiknye..)

sudahnye aku n hubby larik balik terus kerumah walaupun disuruh ambil darah..kui..kui..

p/s" tolonglah jgn wat cenggini lagik ye para nurse2 sume..wat keje betul2..buat ikut prosedur yg sepatutnye..bikin hati org susah je terutamanya aku yg tak tau hape tentang perubatan ni!!

3 comments:

@_da said...

Nis itu la yang ida fobiakan kalau nak g gomen ni.. bukan kita nak kutuk gomen kan..(walhal keje ngan gomen gak).. sehingga hari ni dia lum buat kad merah kat klinik kesihatan gomen lg.. masih lg ke pakar., mak dah bising gak suh g klinik ibu mengandung tu.. yerla nanti nak pantang kat kg.. kalo takde buku tu nurse bising2 lak kan... bila ntah nak pegi...lambat2 kang kena marah jugak padahnya ni karang.. hehehhe kalo diorg bising2 kat klinik wat tak dengor je la... hihi

zulsa @ Ahmad Faizul Bakti said...

salams...

Secara am saya sependapat ngan suami anda. Namun kita juga harus memberi peluang pada Nurse tu menjalankan tugas mereka.

Harus juga di ingat, mereka hanya Nurse biasa. Bukan doctor yg telah belajar dan pratikal bertahun tahun.

Jika tak baik Nurse tu jadi doctor jee terus.

Nurse tu pun satu hal gak. Dah tau kurang ilmu, cara menyampaikan maksud tak patut guna ayat drastik. agak agak laa. sebagai contoh " Puan, sya nak syorkan anak puan utk pemeriksaan lanjutan. Cuba dapatkan nasihat Doctor "

fuadnis said...

eida,
besala tu kan..nis pun klu ikut malas gak nak bukak buku kat gomen ni..tapi wat gakle sebagai psediaan..

zulsa,
tqla atas komen anda..mgkin betul kata anda mereka tu hanya nurse besa bukan doktor pun..tapi bagi saya..sebagai seorang nurse yg sudah bekerja bukan sehari dua tapi bertahun2..takkan perkara sekecil tu pun tak tau lagi??lagi plak takkan saya ni baru pesakit dia yg pertama??tentu dah beratus ribu pesakit yg dia dah servis..lagipun diorang ni bukan nurse yg masih dilatih tau..malah sedang melatih nurse praktikal..

lagi pulak masalah saya ni memang disokong penuh doc yg memeriksa saya semalam..memang prosedur yg dia lakukan tu TAK PERLU LANGSUNG!!

lagi plak tak payah guna ayat yg awak syorkan tu..sama gak maksudnye..kesimpulannye memang kandungan seusia saya ni belum tentu dpt didengar denyutan jantungnye melalui alat sonik tu..

so tepuk dada tanya pendapat sendiri balik laa..