LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, December 22, 2010

semua kene ada alternatif baru....

mulai tahun 2011
semua kene rancang dengan baik..
semua kene ade alternatif baru..
sebab ape??
meh aku cite sket yek....

mulai tahun 2011....:

1) start bulan januari duit rumah dah mula kene potong..huhu..
(takpe..janji dah ade harta besar iaitu rumah..yeaaahaaa!!)

2) bila dah ade rumah baru..maka kos masuk rumah baru tu besarla kan..

3) insyaallah hujung bulan 3 aku akan melahirkan cahayamata yg ke-3
(tentu perbelanjaan semakin bertambah kan..??)

okey....kat atas tu adalah 3 sebab kenapa perlu ade rombakan yg dilakukan bg tahun 2011..
muahahaha....
mcm nak tentukan belanjawan negara plak....

oleh kerana ade yg "susut" dan ade yg "bertambah"
maka..perlu ade alternatif terbaik utk mengawal segala perbelanjaan..

kita mulakan dgn hubby..
errmm...rasenye....takde rombakan besar pd hubby..
sebab hubby bukan jenis suka berbelanja besar..
means..bukan jenis suke buang duit pd keta..
atau beli baju2 mahal..
klu abis pun semua utk keluarga..
mcm bil2..pakai makan anak dan bini..:-)

kedua...aku....
errmm...rasenye ade..hehehehe....
pasni takleh suka2 hati nak beli produk tupperware jee..
klu tak penting tak payah..beli yg betul2 perlu jee..
kain pasang takyah dah..
sebab aku dah banyak..hahahaha..tokey kan....tokey ciput:-)
lagi..........................
takde kot....sebab bukan jenis wanita serba moden ala canggih..
sket2 beg tangan baru..sket2 kasut baru..sket2 baju baru..
aku jenis yg sedang2 je..very sempoi..
selagi tak rosak..aku guna sampai rosak..hahahha....
baju pun bukan mesti kene selalu beli..cikgu je pun kan..
biarla org nak cakap aku nie kedekut kee..
tak up to date ke..
janji poket tak kering....ada aku kesah??????????
daripada papa asal bergaya....baik aku jadi diri aku sdiri..:-)

yg ketiga.......anak2....
alhamdulillah..tahun 2011 UKAIL dan mula ikut aku g pra sekolah..
dah tak sekolah PASTI....:-(
sebenarnya sayang...dan rase rugi..sebab di PASTI, UKAIL banyak diterapkan nilai murni..
dan banyak belaja doa2..
tapi banyak sebab aku tukarkan dia ke pra sekolah..

1) dia selalu ngadu yg sekolah dia buruk..huhu
aku jadi sedih lak bila anak ngadu mcm tu..
yela..sekolah kan tempat kita mendapat ilmu..
bila nak belaja..hati mesti seronok..
bila jadi gitu..akupun tak seronok..
sebab aku nak beri yg terbaik utk anak2 aku..
apakan daya..sekolah bukan bawah kerajaan mmg mcm tu..
takde peruntukan besar nak wat cantik2 dan menarik....:-(
jadinye aku ambik keputusan yg besar lagi berat..
dengan menukarkan dia ke pra sekolah....
harap2 kat situpun akhlak dia masi baik..
dan pembelajaran dia tetap bagus..insyaallah..

2) bila UKAIL dan ditukarkan ke pra sekolah..
means pergi dan balik dia akan ikut aku..
so hubby dah tak susah nak kene pegi jemput dia kan..
bila dah jemput dia terus anta umah pengasuh..
disitu perbelanjaan tetap ade..
sebab tiap2 bulan still kene bayar duit kat pengasuh(full lagi)
walaupun duduk cuma sejam setengah jee..
sebab ape??aku ni jenis tak gamak nak bayar sket..
sebab UKAIL ni suka ajak pengasuh dia g kedai..hahahaha....
so biarla bayar full je selagi mampu..

jadi mulai tahun depan.kos pengasuh utk UKAIL dah takde..
so jimat disitu yee..:-D
hanya kos pengasuh utk adiknye je UZMA..:-)

oh ye..bercakap pasal UZMA..
perbelanjaan utk dia tetap sama bg tahun 2011..
dia masih menyusu(susu formula)
klu susu badan mcm abangnye konpem bertambah jimat aku..hahahaha....
tapi apakan daya..waktu dia..susu tak banyak plak..
ntah kenape ntah..dia plak kuat no nyusu..huhu..
tapi mujur susu yg dia minum tak melibatkan kos besar..
dia hanya minum susu biolac hemopati..:-)

seterusnya penggunaan lampin pakai buang..
konpemla dia pakai lagi kan..
so aku and hubby telah menggunakan alternatif baru..
bg meng"kedutkan" lagi perbelanjaan..
wakakakakaka....
kami telah mencuba ini.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




gambar ihsan dari google....

CLOTH DIAPERS..

dulu mula2 org suggest kat aku....
aku mcm ermm...ok gak..tp kurang rajinla nak membasuh gala bagai kan..
klu yg pakai buang ni senang..
lempar je dlm tong sampah..wakakaka....
tu mase duit berlambak2..dah tak tau buat pe..
tapi bila kene mengawal ekonomi perbelanjaan skrg..
ditambah ahli keluarga akan bertambah..
maka HARUSSSSSSSSSSSSS buang perasaan malas itu..:-D

tp cloth diapers ni kami akan gunakan bila waktu dirumah sdiri jee..
dirumah pengasuh kami tetap bekalkan lampin pakain buang biasa..
sian lak kat pengasuh tu nanti..
so..disitu sudah ada rombakan ye tuan2 dan puan2..hehe....

yg lain2....rasenye seperti biasa gak..setakat ini....:-)

ok tak??kawan2 mcm mana?ade lagi cadangan lain??ngeh..ngeh..



4 comments:

@e_da said...

bagus anis.. perancangan terperinci.. mmg banyak kos nak kira kan.. lg2 ada baby baru.. tp insya allah boleh sebab selagi kita yg pandai memutarbelitkan duit itewwwwwww. hehehhe

fuadnis said...

kak eida,
mmg kena terperinci..dulu mase berdua bleyla enjoy..dah bertiga pun masih boleh..ni dah nak berlima..kena pada2 la..hehehehe....

chugie said...

betul tu nis.. aku pun bakal lakukan rombakan juga.. espc bab shopping! harus di kurangkan.. aw!

fuadnis said...

chugie,

biasala kita ni kan..dah nak bertambah anak nie..kene ada perubahan drastik...akekekeke....