LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Sunday, January 2, 2011

penatla weeiii..............

nak masuk umah baru ni teruk jugak ye...
penat la weeii....
takla sampai nak nangis..
tapi rase nak ngamuk jee...
hahahahaha......

ngamuk bukan pasal pe tau...
yela...dah penat2 uruskan mcm2 kan..
kehulur kehilir..
dgn usung anak2 lagi..
malas nak tinggalkan kat umah pengasuh....
sebab kesibukan tu tak teruk sgt dan tak melampaui had masa..
so selagi boleh bawak..bawak jela..

yg nk jadi ngamuk tu..
dahla penat..
anak plak mcm2 peel...peel yg tak munasabah tu hangin tuu..
tapi biasalahkan....
sapa2 pun klu dah buat keja sampai penat mesti nak berangin jee..
dah namanye tak cukup rehat..

laporan terbaru tentang rumah..:

1) peralatan letrik tak sempat pasang abis..
-sebab masa tu org nak pasang..masa tula kami br ambik kat kedai..wakakakaka....
so dah buang masa kat situ sket..sebab tukang tu ade job tempat lain..tu pun curi2 mase buat tempat kami dulu..:-)
-cuma sempat pasang 14 biji downlight jee..baki lagi 16 downlight dan 5 biji kipas serta tambahan plug dan point sambung esok..

2) baru siap tempah langsir utk whole rumah..
-mahal rupenye yee...aku tak penah wat langsir utk rumah sdiri..so takleh bajet kena brape..
dulu pun buat langsir cikai2 mase nak dok kuarters ni pun guna kain murah2 jee..plak tu yg tukang jahit kawan hubby..so upah kira langsam jee..tapi tupun makan beratus gakle..sebab mahal tang kain..
-tapi kali ni bila nak masuk umah baru....nak pilih kain kena ngam dgn konsep..takleh main pilih je..atau takleh kire murah jee..nanti melencong lak..so..bila jumpe dan konsep moden..cantik lak tu..(bagi mata akulaa...)haaa.....ambek ko...semeter RM29..nasib aku tak ambik yg semeter RM50 ke..RM70 ke....klu tak...huhuhuhuhu...senyum dalam tangisla jawabnyee.......waakakakakakaka......

so dipendekkan cite....secara pakej..(kain..:day curtain&night curtain,rail,upah jahit+roman blind utk dapur,sekali pasang)
untuk tingkap ruang tamu,sliding door,3rd room and master bedroom
total : RM2200............2nd room takde tingkap yoo..hehe..
fuuhh............bg yg dah besa buat tu..tak taula aku..korang ok je kot...
tapi bg aku..mcm terkebil2 gak tadi..muahahahaha.....
mujur big boss kate okay jee...peruntukan diluluskan...ngeh..ngeh..
tu nasib aku buat jahit biasa je..takde ropol2 gala bagai...
(diingatkan yee..konsep moden harus simple jee...)hehehehe....

setelah disimpulkan sdiri oleh diriku yg tak brape expert..
aku rase mahal tang kain la.....
sebab upah bukan mahal pun..mana2 tempat aku tanya sama jee....
pesen pun jahit lurus biasa jee....bukan de ropol2 ke...pesen canggih2 sangat kee..

mgkin sebab pilih kain yg terbaik kan...so harus berkorban disitu..
bukan nak kate eksen banyak duit ke ape...
serius...
tak kaya pun..tapi nak bagi tahan lama..
dan diri sdiri pun rase puas hati..
so kene guna material yg bagus..

contohla yee..
biasenye sebelum nie kita banyak guna kain jenis organza biasa utk day curtain..
tapi actually ade kelemahan gak rupenye..
utk ruang yg mudah terdedah dgn cahaya matahari..
tak sesuai rupenye guna kain tu..
ia akan jadi mudah koyak..
aku akui..rumah mak aku dah rabak pun.....

so aku pilih satu jenis lagi kain..
rupenye seolah2 organza tapi tebal lagi..
klu organza biasa Rm10 semeter..
yg nie RM18 semeter...
tapi dek krn ntah aku baca doa apa ntah tadi...
cina tu bleh tersilap kira bg aku semeter Rm15...
hehehehhhee...rezeki...
sebab dia dah salah kire..dia bg je harga salah tu...so rezekila disitu.........:-D

apapun..dah lega lagi satu hal....
tinggal cat je...nak tukar warna cat lain..
dan kami dah wat keputusan utk guna warna apa..
utk ruang tamu dan ruang makan kaler ape.....
utk master bedroom warna ape....
utk 2nd room warna ape...
dan utk 3rd room warna ape....
konpem..!!hehe....

hasilnye.......tggu semua siapla baru aku inteprem yee.....
kesimpulannye...masuk umah baru mmg guna banyak duit.............
huh!!


9 comments:

@e_da said...

takpe nis.. memula masuk umah mmg mcm tu.. nanti bila dah duduk.. rasa selesa dan sedap mata memandang walupun sayup poket tu.. hehehhe

tak sabo nak tgk umah anis.. ehhehe

DYLA said...

nis, berpinar mata aku nak baca sampai habis tau. kaler background tu merah sgt atau font kaler tu yg buat jadi striking sgt. (hehehe).

nis, kalau langsir whole umah RM2K, ok harga tu. sbb ko dah pilih material mahal kan. memang mahal buat langsir. langsir umah kuates aku yg ko datang tu je dah RM400. pintu sliding shj.

takpe la amik yg mahal sket. sbb bukan nak tukar tiap2 tahun kan...

fuadnis said...

kak eida,
betul jugak yee..klu duduk hati tak puas pun tak best gak yee..hehe..:-)ala kak..umah nis biasa2 jee..tggu nanti yee..bila dah elok sket....:-D


dell,
hehehehhe...sian kat ko yee..nantila ade mase aku tukar kaler lain..

ok dah ye harga tu?aku rase cam mahal lak..huhu....harap2nye material tu bagus sebagus harganye la..:-)

luvyayan said...

Wow... harus meletup ni..tak sabar aku nak tengok langsir ko Nis.. Aku tak nak beli kain mahal untuk langsir.. sebab aku akan tukar tiap tahun.. takpun refashion jer.. hehehehe... tapi nampak mahal takpe...

fuadnis said...

yayan..
ala..sabar2la...langsir aku biasa2 jeee..takde pesen canggih pun..ntah2 mahal kat sini tapi murah kat tmpat ko..hik..hik..

utk permulaan nie mgkin taklah berganti tiap tahun..sbb aku pun akan jarang dok umah nie..sbb tu mahal sketpn takpe..namapun rumah baru kan??klu nak bgantipun maybe pasni kain biasa2 jee..ko takpela leh ganti tiap tahun..coz ko sdiri yg menjahitnyee..akekekekkee....

luvyayan said...

aik? nape jarang plak dok umah tu? cecite cecite

fuadnis said...

yayan,

sebab rumah baru dgn tempat keje aku skrg ni jauh..rumah baru aku betul2 dibandar alor star..tp tmpat keje aku skrg nie dipendalaman..so klu nak berulang setiap hari..jauh dan memenatkan..aku belum decide lagi nk transfer tmpat baru..masih syok lagi keje disini..

tujuan membeli rumah di bandar adalah kerana memikirkan utk jangka masa panjang..:-)

so aku sefamily akan dok dirumah tu tiap kali hujung mggu jela..:-)

DYLA said...

nis,
ko leh tukar ke alor setar kan? sbb sayang tau kalau umah ni jarang duduk.. nanti kalau ko dah pindah skolah, ntah2 skolah tu lagi best.

fuadnis said...

dell,
memang boleh tukar sekolah ke alor star..tapi banyak sebab yg dah ditimbang..yg membuatkan aku postpone dulu niat nak pindah..

1) klu boleh aku n hubby nak tggu naik gred dl..tggal tahun depan jee kami berdua dah nak naik..takut klu pindah skrg..banyak problem utk urusan kenaikan kat sekolah baru..sebab kerani kat sek aku skrg very superb wat keje bab2 kenaikan gred pangkat nie..:-)

2) masih berkira2 nak mencari tempat ngasuh anak2..nak kene survey betul2 dl nursery kat alor star tu..