LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, January 2, 2009

monthly checkup....

semalam aku g pusat perubatan mahsuri lagi utk monthly checkup..setiap kali nak check je mesti aku takut gile..orang bila dah traume beginilah jadinye..nak check je takut..nak takut je check..muaahaahaa...mcm apek lak..he..he..pgalaman lalu membuatkan aku jadi traumatic..

tapi syukur alhamdulillah sume okay..

masuk2 bilik doktor anuar je..doktor anuar dah senyum..mesra gitu..lagi tengok muka aku..mesti dia kelakar gile..pesakit yg banyak tanya..kih..kih..

"mcm mana,sihat??

"alhamdulillah sihat doktor..tapi yg dalam ni tak taula.."

"insyaallah..sume sihat"

sambil membelek kalendar due date ..

"okay..klu ikut pkiraan u sekarang dah 11 weeks ye..masih alah?"

"masih doktor..macam biasa tapi taklah seteruk sebelum ni..tidak berpanjangan setiap hari..and i rase berat badan i dah turun lah doc..tak lalu makan.."

"ok..diawal kehamilan ni klu u turun berat badan ia adalah perkara normal..(cuba kalau kat klinik kerajaan..takdenye doc or misi nak cakap mcm ni..marah lagi ade..tak makan ke??..hampeh tul kan..)

ambik tekanan darah..

"okay..tekanan baik..120/70..

"okay..kita timbang berat badan.."

kan betul cakap aku..dari 55kg berat aku turun lagik jadi 53kg..dl ms tak peknen nak turunkan berat punyela azab..bila peknen..ambik ko..senang je..puncanye tak lalu makan..!!huh!!

"jgn risau..ia perkara biasa..nanti bila alah u dah hilang..u akan berselera balik.."okay kita scan kandungan.."

"erm..sekarang u ade rase perubahan tak pada perut u..rase lebih besar??"

haa..ni yg aku tahan gelak ni..tapi akupun memang secara spontan wat lawak kat doc tu..

"erm..perut saya memang dah besar doc.........."(muaahaahaa...tahan gelakm dlm perut..)

"okay..okay..(doc pun tiba2 spontan gelak..agaknye dia baru teringat yg aku dah penah beranak sorang..)

"okay..kandungan okay..tengok jantung dia pun berdegup laju..that's mean normal..i nak tanya u,klu kita nak ukut CRL(maksud aku dah tak ingat)tapi utk kira panjang janin la..kita nak tarik/ukur dari mana?"

dlm blur tapi maish bleh try wat2 pandai..akupun jawab.."erm..dari kepala ke punggung..."

"good..ye..memang betul..kita takleh ukur kekaki ye..coz kaki dia masih kecik lagi dan belum berkembang.."okay..iku tscan ur baby dah 11weeks 1day old..semua normal pkembangan setakat ni.."

...ckuplah aku cite pendek2 je pertemuan aku dgn doc semalam ye..klu ikut jadik panjang lebar lak..kesimpulannye..kandungan aku setakat ni alhamdulillah sihat..alhamdulillah..teruskanlah berdoa utk aku ye..amin....

2 comments:

YanDarwisy said...

Aku paling seriau nak pregnant. X cayer ko tanyer dyla. Siap eksident bagai. bersagat gaklah pintu depan dampai pintu belakang..
Aku memang teruk giler mabuk. nasib sampai bulan ke 4 jer. Adoi aiii!

ei_da.. said...

alhamdulillah semuanya ok... moga perkembangan mama n baby akan sihat hendaknya...