LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Friday, January 30, 2009

rombakan besar-besaran....

oleh krn cuti seminggu ni aku tak kemana2..jadinye bagi mengelakkan aku kebosanan..otak aku ni asik berputar ligat mencari sesuatu idea..ape agaknye yg bakal aku lakukan selain mghabiskan duit di soping mall..besanye idea aku ni akan timbul sebaik mate celik dari tidor..(ingat lagik tak idea aku nak mula masak pn dtg sebaik aku celik dr tido??he..he..)..jadi korang bayangkan mcm mane rupe aku sebaik bangun dari tido....dgn mate terkebil2...pastu timbul lampu atas kepala aku..kui..kui..mcm kartun lak....

yee..idea dah dtg...idea yg bakal menyusahkan org lain tapi bkn pd aku..hik..hik..kejam!!

"abang..i rase kan..ape kate kita susun balik barang2 yg ade kat dua2 bilik kita tu??..nanti klu ade tetamu dtg n nak tido cni senang sket..takdelah serabut..kita wat ala2 hotel gitu bagi kemas sket.."..bunyik yg ala poyo jee..

(kat kuarters aku dok ni ade 3 bilik..1 master bedroom n 2 lagi bilik besa yg saiznye juga agak berbeze..1 besar sket n satu lagi kecik sket..)sebelum ni setiap bilik besa tu ade satu single bed..plak tu mcm2 barang ade kat dua2 bilik tu..jadinye aku rase dua2 bilik dah jadi mcm stor..dek krn takde ruang lain utk simpan barang2 yg agak jarang digunakan..so..aku nak ubah utk letak dua katil single bed tu dlm satu bilik..n satu bilik yg agak kecik tu..bukanlah stor..tapi separuh stor la..kui..kui..jadinye bila ade membe or ahli keluarga dtg nak bermalam..kan agak selesa sket ade 2 katil kan...kan..kan..(sila angguk!!..)korang tgk jela rupe umah aku n kedudukan yg aku cakapkan ni..........



kerja pemunggahan barang2 di kedua2 bilik diletak diruang tamu..

aku rase nak pengsan bila tgk hubby dah longgok semua barang2 ni..tidaaaakkkkkk!!
(nasib bukan aku yg kene kemas balik..he..he..)

kedua2 katil single bed yg dah diletakkan dlm satu bilik..tapi belum kemas lagik ye..belum pasang cadar n sarung bantal..

almari pakaian ukail turut diletak dlm bilik ni..kira ni bilik ko dgn adik ko nanti la ukail ooii...
(tetap nak jadik model tau budak kecik nie..)

bilik yg aku cakap jadik separauh stor..menempatkan kedua2 almari pakaian aku n suami dan rak baju seharian..(sila jgn gelak tgk almari kami okey..namepn bukan rumah sdiri..jadik malas nak beli almari besar2 lagik..payah nak punggah bila pindah rumah sdiri..sumenye pasang siap!!)

dan meja set komputer disebelahnye..
kawan2..bleh la kan aku ubah barang2 tu letak dlm bilik cenggini..takdelah serabut sangtkan..nak decorate n cat cantik2 ala2 dlm majalah tu buat rugi jek..bukan rumah aku sdiri pn..blehla..janji agak tersusun..lagipn..bukan banyak ruang pn dlm umah kuarters cenggini..harap ruang tamu je besar gedabak...


pssttt...proses pengubahsuaian ni dilakukan sdiri oleh hubby aku tanpa bantuan sesapan pn..mahupn kawan2 ataupn adik beradiknye..hanya kami b3 je dirumah ketika proses pengubahsuaian..jadik cube korang bayangkan mcm mana kerja kerasnye hubby aku mengangkat katil single bed tu seorang diri dan barang2 lain yg agak berat dan rumit jugak seorang diri..klu aku dah masuk wad agaknye..hampir 100% kesemua barang2 dikedua2 bilik diubah..aku hanya tolong keluarkan baju2 dlm almari dan kutip2 sampah yg dah lama tersimpan..kui..kui..penangan permintaan org mengandung!!syabas sayang..i bangga punye suami yg kuat bekerja..kui..kui..(ni bukan penderaan key..actually hubby akupn bersetuju sgt dgn idea aku ni memandangkan hasilnye ckup mbawa kebaikan..yela..kawan2 dia gak yg nk dtg nanti..)

pesanan : orang mengandung dilarang membuat kerja berat..kui..kui..

11 comments:

tunfrida said...

"nak decorate n cat cantik2 ala2 dlm majalah tu buat rugi jek..bukan rumah aku sdiri pn.."

pendapat aku lain plak Anis, biar la cantik meskipun sekarang cuma rumah sewa; sgt penting untuk selesa dalam rumah yang menyenangkan.. barang-barang tak kesah, nak berpindah esok dah tentu angkut dengan lori juga,...hehhhh

oh ya, TV besau dan mahal tu takut plak anku nengoknya...takut sujud ke lantai duduk atas bangku lagu tu...belikan la teman yg sesuai wahai ummi & abi ukail..

tunfrida said...

waa...sori..sori...salah pandang kot. itu TV sudah ada teman, ya? pindah rumah sendiri esok boleh attach ke dindiing la pulakkss...

ei_da.. said...

huhuhuuuu mmg loteh kemas umah.. ibu mengandung disarankan memeberikan idea dan tengok aje tau.. hihihi

fuadnis said...

tunfrida,
pendapat org berbeza2..maksud aku taknak decorate n cantik2 tu bukanlah sampai tak cantik lgsung or tak kemas lgsung..tapi taklah melampau batas sampai menggunakan kos yg tinggi yg lebih sesuai jika utk rumah sdiri..lagi plak bangunan kerajaan ni bukan bleh diubahsuai,dicat2 segala bagai..sedangkan nak bercucuk tanam kat keliling kuarters pn dah jadi satu kesalahan kak oi..dah tertulis dlm peraturan..lainla rumah sewa kat bandar or kat ceruk kampung..bagi org yg duitnye dah terlebih banyak sampai taktau nak buat ape tu bleh la decorate wat mcm rumah sdiri..nanti2 bila org lain lak pindah rumah kita untungla orang tu..kui..kui..baik aku simpan je duit tu utk rumah aku sdiri yg tak lama lagi akan diduduki..lagi plak aku dah servey ngan hubby kos utk satu rumah (perabot+kabinet dapur+blaa..bla mencapai 40ribu..)tu kire cantik n modenla.jadik dari aku mendecorate rumah kerajaan ni baik aku buat utk umah aku sdiri..setiap sen tu berharga..

bagi barang2 plak aku tetap punye pendirian lain..masuk rumah baru lebih molek kalau barangpn baru..kerja2 mengangkat tu memang takde masalah..yg masalahnye aku takut harta benda aku ade yg bercalar plak..dah timbul tak puas ati plak nanti..aku kan cerewet!!bukannye baik sgtpn..biarlah aku nampak miskin cenggini dgn takde almarinye janji esok2 aku nampak kaye plak..kui..kui..lagi plak,rumah kuarters ni dah takde ruang utk aku letak perabot sdiri..sofa dah dibagi,meja makan dah dibagi,katil dah dibagi..cume almari je takde..dah kalau aku beli perabot sdiri kat mana aku nak sumbat??he..he..

yg tv tu memang dah ade ats meja tv la tu..nak attach siap2 kat dinding rugi la plak..kos pasang je dah rm200 lebih..jadi wat ms ni biarla duk ats rak tv tu..jgn risau..kukuh sgt kedudukannye tu..he..he..

(tv tu pn klu tak aku taknak beli lagi..kononnye nak tggu rumah baru nanti tapi dah asik berebut tv dgn ukail je..aku beli gakle..)

fuadnis said...

eida,
tu namenye takde keje cari keje..at least bagi abe kita tu cepat sket kurus..hik..hik..iye..ibu mengandung dilarang keras bekerja cume bagi arahan jek..kui..kui..

DYLA said...

ok ok, slps membaca komen normi & juga komen anis... ada pro n con dia di situ.. (hehehhe sejak biler lak jadik judges nie..)

normi kata nak jugak dilihat cantek...menyenangkan.. anis plak kata takut lemari calar balar..

sbg org yg penah pindah... mmg betul, perabot mahal ada potensi kene calar la sbb yg duk angkut tu bukan tuan umah je kan... from my exp. mmg ada calar.. sayang la kan... pastu adakala, kite nak tukar konsep.. dah tak "in" plak perabot yg kite beli tu....

umah baru perabot baru... aku pun suka tu.. TAPINYA... skali harung nak kuar duit mcm tu haru juga kan...

smuanya bergantung pd "ongkos" skrg ni....

aku sendri, walaupun blum duduk umah sendri tetap suka mencantek & mendeko. tidak yg mahal.. yg serba sederhana, perlu ada yg "basic" shj, mudah diangkut alih.

tp kan nis, melihatkan ko blum beli byk brg utk umah, sudah tentu "brg" dlm bank tu lebat sudah... :) . so, jgn lupe mendeko umah ko cantek2 nnti..

tunfrida said...

yeaaahhh!!! tu dia...tak sabar nehh nak nunggu anis pindah rumah sendiri.. mesti gempakk neeehhh!

fuadnis said...

dell ,
betul la tu pe yg ko kate..tapi mcm aku ckap jugakle..aku cube gak nak beli sket2 tapi tak bleh..nak beli perabot pn kene tgk konsep umah skrg..wlupn aku ni takdelah kaye mana tapi aku tetap ade rumah idaman..mana tau rumah yg aku bakal beli tu ruang tamu besar,aku plak dah terbeli set sofa kecik.mcm tu gakle sebaliknye..kotla ruang tamu aku tu kecik aku dah terbeli set sofa besar..kan haru..tak sesuai ye tak..plak tu klu aku belipn skrg dah tak tau nak nyumbat mana..rumah kuarters ni bkn besar mana..nak taknak..memang kene harung kuar sekali banyak..

nak kate dlm bank tu dah lebat taklah jugak tapi setakat ni dah mncapai target separuh dr yg diperlukan..

tunfrida,
tak sabar??akupn tak sabar tapi nak wat camne..setiap kali dah nak beli umah asik tak jadi je..ms tu dpt job pensyarah kat johor la tp last2 tolak..apply pensyarah kat genting lak..baru ni dpt job pensyarah kat sg petani lak..jadinye kputusan nak beli umah tu asik tertangguh je..sebab takut akan bermastautin kat tempat lain plak..jadinye dia minta ms 2-3 tahun lagi utk memilih bermastautin katne..manalah tau kan kot2 aku balik slgor ke..

az1ra said...

pandai ko nis...ko bagi idea laki ko yang kena kerahan tenaga..ehhehhe takpala nama pun umah sesama tul tak?ni kira kategori teringin gak la ni..hehheh..
pasal barang tu aku rasa kalau dah ada perabot yang org bagi..tak yahla ko beli..ko simpan je ongkosnya masuk rumah baru ko beli la semua..jangan jadi cam kami dulu..banyak barang yang tinggal kat umah lama..padahal elok lagi perabot tu..tapi takda tempat nak letak, nak buat cammana..pikir balik rasa membazir lak kan...

fuadnis said...

azira,
you are correct!!

az1ra said...

Nis, ko kena tag lagi..heheh