LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Wednesday, January 7, 2009

sedihnyee....dan aku menangis....

Ukail sebaik dilahirkan....(sekadar gambar hiasan..takde kene mengena dgn ini
cerita..he..he..)


ukail ni sangatla dimanjakan oleh pengasuhnye..dan pengasuhnye sangatla suke melayan ukail..ade waktu2nye pengasuhnye akan call aku diluar waktu mengasuh utk mengambil ukail..saje2 le..nak main2 dgn ukail..ntah apelah yg ukail buat sehingga pengasuh aku dan seluruh ahli keluarganye sangatla sayang dan suke melayan ukail..tak kira penat..

baru2 ni..ukail tak nak balik bila aku nak ambik waktu aku dah abis keje..alasannye nak main dgn haikal..(budak lagi sorang yg diasuh oleh pgasuh aku..)haikal pun tak nak balik gak bila nak diambik oleh ayahnye..pengasuh plak kate,takpelah kalau diorang taknak balik..nanti kalau ukail or haikal nak balik biar diorang hantar..kesudahannye aku n ayah haikal tadi balik rumah dgn tangan kosong tanpa bawak balik anak masing2..

aku pun balik terus tido..sejak2 akhir2 ni asik penat je..pantang letak kepala terus lena..tup2 sampai ke petang aku tengok hset tak bunyik2 menandakan pengasuh aku tak call utk anta ukail balik..last2 aku yg call dia plak..pengasuh aku cakap yg ukail tak mau balik..nanti dia akan anta malam..plak dah..akupun ajak hubby g umah pengasuh after magrib utk anta baju tido ukail utk dia mandi2 n standby balik umah nanti terus tido..sampai sana aku pujuk2 ajak balik sekali ngan aku..tapi dia selamba je .."tak mau..!adik nak main dgn abg haikal..bye bye ummi...!"hampeh jee..

akupun balik tapi tak kerumah la..terus kuar makan kat luar berdua dgn hubby..datingla kononnye tanpa anak..balik2 umah landing2 dulu..sampailah ke pukul 10 lebih..pengasuh aku pun call..

"anis..ukail dah tidola..tadi lepas makan terus dia ajak haikal masuk bilik..tengok2 dah tido.."

erm...kalau haikal pun dah tido situ alamatnye takde harapanla aku nak bawak ukail balik umah malam tu..

"takpe ke kak dia tido situ??nanti malam takut terjaga menyusahkan akak plak.."

"eh..takpe..biarlah dia tido sini..kesian plak nak kejut.."

nak tak nak aku terpaksa gak merelakan ukail tido kat situ gak malam tu..mula2 tu rase berat gak..tapi aku wat2 redha jela takut nanti pengasuh aku terasa plak kalau aku gagahkan jugak nak ambik ukail..nanti dia pikir aku tak percayakan dia plak..

tapi rupe2nye aku ni lemah tanpa ukail disisi..nakal macam manepun dia,dia tetap buat aku gembira setiap masa..keletah dia..senyuman dia..segala2nye..patutlah orang yg selalu bersama dia akan sentiasa rindukan dia..sesuatu yg istemewa ade pd dia!!

aku memang takleh pejam mata langsung malam tu..mengereng kekanan tak kene kekiri apa lagik..mcm org gile meroyan plak..he..he..mula2 sebut sorang2..nape ukail tak balik umah..tak tido dgn ummi..sedih gile tak tentu pasal.....dan aku terus menangis tersedu-sedu..........................
hubby perasan aku menangis ..terus ajak aku tido..tapi aku merajuk cam budak kecik..sedih ukail tak bersama aku malam tu menemankan aku tido..hubbypun tinggalkan aku sendirian sebab tau..kalau ajak aku tidopun tak guna..dia tau aku terlalu sayangkan ukail..

dah puas menangis sampai terhangguk2 badan baru aku perasan aku belum solat isyak..akupun bangun ambik wuduk dan menunaikannye..lega sket perasaan aku..abis solat aku terus naik katil rebahkan badan..buat2 pejam mata..mgkin krn terlalu penat menangis akhirnye aku lena tanpa sedar................

bangun pagi tu tak sabar nak pegi keje..tapi sebenarnye tak sabar nak pegi umah pengasuh anta baju utk ukail..sampai2 umah pengasuh ukail belum bangun..aku minta izin kat pengasuh aku tengok ukail..aku tau ukail kat dalam bilik utama..tapi aku tak kisah..lantaklah walaupun terpaksa masuk bilik peribadi orang janji aku nak jumpa NYAWA aku..masuk2 je aku tengok ukail tido dgn lenanye..akupun cium sepuas2nye..ummi rindu sangat sayang!!jangan buat ummi mcm ni lagi okey..

sejak2 dari hari tu..aku tak benarkan ukail mengada2 lagik..kalau tak nak balik pun ummi paksa balik gak..menangis mcm manapun ummi dukung gak paksa balik.. ummi dah tak sanggup berpisah dgn ukail lagik..ummi takmau tido sorang2 lagik(walaupun ada abah key..hik..hik..)

itulah penangan dari seorang anak....

8 comments:

ei_da.. said...

huhuuu sabar la nis.. tp mmg betul takleh biar kata dia tak nak balik tu.. nanti lama kelamaan berhari2 lak.. penah jd kat sepupu ida.. taknak kat ibunya sendiri.. lg pulak mak yg jenis bz manjang... last2 anak pun jd tak rapat ngan bapa sendiri...

apapun nis jgn sedih2 k.. kalo dia taknak balik tu nis bawak aje..biarla dia nagis kejap aje.. sampai umah sure dia ok... heheh

fuadnis said...

eida..
yela eida..tu yg nis risaukan..kalau dah terlebih rapat dgn orang lain lebih2 lagi bukan darah daging sendiri bahaya gak tu..pulak tu tak kisah dgn mak ayah sdiri..kan haru tu..sebab tu nis paksa hubby ambik gak anak walaupun dia menangis mcm mana sekalipun..penat mcm mana kami sekalipun kami tak pedulik..janji anak tak renggang dgn kami..cukup waktu mengasuh tetap ambik!!

YanDarwisy said...

Bukan main sayang ko lagi dgn Ukail er. Anak kan...memang rase semcm kalau kita x tido bersama. Tapi nanti kalau ko pi kursus mcm ner pulak erk?

azura -nazs- said...

i pun kalau pegi keje, tepat pukul 5 ptg mesti dah kuar opis, tak sabar nak jumpa my baby yang tinggal kat nursery. i tak rela my baby tinggal bermalam kat nursery coz pengasuhnya indon...hmm...

fuadnis said...

yandarwisy..
sayangla..dah la tu baru satu2nye yg aku ade..klu dah satu je plak tu taknak balik,tido dgn org lain plak tu..mana aku tak sedih..sapa la yg aku nak cium2 tgh2 malam..takkan pak die plak..bau lain!!ha ha!tapi kalau kursus nak buat camne..dah terpaksalah kan..tapi setakat ni aku tak penah lagi berkursus jauh..bak kate org tak penah berpisah lagi la..

azura,
kalau dgn indon lagi haru yek!!he he..

DYLA said...

fuadnis,
aku pun mcm tu jugak. bezanya, aku susah nak tdo la.. dah tdo tu ok la sket... tak nangis la..

ko mmg dah terkenal ngan ceweknya nis.. tp mmg jgn dibiarkan dia biasa tdo umah pengasuh.

fuadnis said...

dell,
aku memang cewek..hu hu..lagi2 kalu bab anak..memang..aku takkan biarkan lagi dia tido umah pengasuh..takkan biarkan lagi dia over manja dgn orang lain..

az1ra said...

sila jawab tag!