LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers

Thursday, April 28, 2011

kronologi kelahiran UMAIRAH INANI..part 2

waahh.....
lama sungguh aku nak sambung part 2 punye cite yee..
padahal mak pak aku dah balik selangor 16hb haritu lagi..
tapi almaklumla klu anak kecik nie..
bila nak mula jee......tak jadi..
nak mula jee....tak jadi....
kang adela yg berbunyi ok eh ok eh....hehe....

aku plak jenis tak suke wat keje separuh jalan..
so cari masa yg bebetul lapang br mula cite....:-D

ok sambungannye...................


pas dah buka 4cm tu..
doc terus lakukan proses pecah ketuban..
ms tu aku dah berpikir..nasib baik aku tak dok umah tggu smpai pecah ketuban..
klu tak mau beranak kat umah..hahaha....
rupenye..tak semestinya kita pcah ketuban dl br nak beranak..haha....

bila dah pecah ketuban tu..rase sakit makin kuat..
aircond yg sejuk pun aku dah tak rase ape..
kat "bawah" dah rasa panas n hangat jee..dek aliran air ketuban tu..
doc dah cakap..progress bukaan serviks aku cepat..
dlm 2-3jam mgkin aku dah bsalin..

waahh....hati manyak berbunga woo...
sbb dah tbayang..takdelaah aku menunggu lama sgt mcm mase bsalinkan uzma..
tgh dok menunggu tu..tetiba hubby cakap..
"ummi....ummi tak makan lagi dr pagi td kan??nanti takde tenaga lak teran...."
.....................................
huh...haahla...baru aku terpikir..
punyela nak cepat sampai hospital td..kalut..
sampai tak ingat nak sarapan....
so hubby suh aku minum milo la paling kurang..
at least berisi gak perut..
my hubby bgtau..kawan die cakap klu minum milo,tenaga banyak nak push..
ooo.....aku setuju jela...
so makanla aku separuh biskut keping dan minum beberapa teguk milo..
tak ckup tu..aku pulun minum air akar fatimah..
yg dipercayai mempercepatkan bukaan dan memudahkan bsalin..
terus terang aku tak lalu bau air akar fatimah tu..
tp demi khasiatnye aku redah jee....
u all penah minum air akar fatimah tak??betul tak bau die lain macam????

okla.....menunggu dan terus menunggu...
dlm sejam lebih mcm tu misi dtg cek bukaan..
tau misi cakap pe??
eemm.....4cm lagi lorr.....
what??????????
tadi bukan main cepat progress..
dah sejam lebih...sakit makin rancak....tapi dok 4cm lagi?????????
arrgghh...........serviks ni main2 dgn aku lak.....
takpe2.....kta tggu lagi......

tak lama pastu....doc anuar plak dtg cek.....
so sad.................progress masih sama....
doc pn heran...
td cepat...ni takde progress lak....
aku pn cakapla dgn hubby....
agaknye u bg i minum air milo..baby ngantok kot...
tu yg takde progress...hahahahaha......

aku dah susah hati....
sakit makin menjadi2....
doc anuar de tanya aku..nak ambik epidural tak??
aku cakap takmo..nak cuba tahan dulu....
tak lama pastu..aku rase aku makin down......
dgn tak makannye...dgn sakitnye makin kuat..dgn serviknye takde progress..
so aku berpikir2..
aku terpaksa.............................
aku tpaksa ambik epidural sekali lg
aku dah makin lemah...serviks masih jauh lg nak tbuka penuh..
aku takut klu aku tetap gagah menahan sakit..aku takde tenaga nak push nanti....
akhirnye.............aku kalah.................
yes..EPIDURAL sekali lagi...
dan sekali lagi aku menahan kesakitan akibat epidural....

INILAH DIA....EPIDURAL....

doc pakar bius ialah doktor malik....
arggghh.....sakit berdenyuttttttttttt...........
tapi tak lama pastu.....aku tenang.....hilang semua sakit....

AKU YG TERBARING TENANG SELEPAS MENERIMA EPIDURAL....


progress masih lambat lg..
dlm kul 3 mcm tu..
serviks br terbuka 4-5cm....
omg.............
so..aku akupun baring mengiring ke kiri..
org kate klu nak bukaan cepat..cube baring mengiring..
ingatkan ade lah kemajuan..
tgk2 bila doc mai cek..lg haru......
doc kate kepala tak turun..dok senget.....
arrgghh...apa punye petua la nie....hahahahha.....

so aku baring terlentang balik....sambil2 tu bila ade rasa mcm bby tertolak2...
aku hembus nafas dalam2...kononnye nak tlg tolak baby kebawahle..hahaha..
mcm2 kan idea aku nie..hehe....

hari dah lewat ptg...
aku dah lupa jam berapa..
tapi serviks makin terbuka walaupun lambat..
dr 6 ke 7..dr 7 ke 8cm..
bila dah masuk 8cm..doc dtg lg dan suntik aku ubat kuatkan kontraksi..
tujuannye membantu kontraksi makin kuat..dan bukaan lebih cepat..
doc bgtau..dia suntik ubat tu dlm kuantiti sedikit dan last minute..
sbb......................
aku dah penah ade sejarah di operate..
so dia takmo bg dos yg tinggi dan suntik awal2..
coz takut...bila kontraksi terlalu kuat..dan terlalu lama...
takut komplikasi pd rahim aku..
korang paham kan????

dipendekkan cite..
dlm kul 9 lebih..serviks aku makin rancak terbuka..
8 ke 9cm.....dan 9 cm terus ke 10cm....
alhamdulillah...
doc anuar dtg...
cek2 semua...dan die kate pd aku dan staff2 nye...
"ok..dah buka 10cm..dah boleh deliver sekarang...."
semua bersiap2....
doc....staf2 misi....my hubby pn ambik kedudukan kat sebelah aku..

oleh krn aku agak lemah..
maka vacum digunakan sekali lg seperti cara kelahiran uzma insyirah dulu....
klu dl mase uzma..aku push dlm 2-3kali..
tapi utk umairah..aku push banyak kali gak..
tak tau nape..
skill pernafasan aku lari ntah kemana....
mcm manapun..melahirkan umairah inani aku rase masih senang gak seperti uzma dl..
alhamdulillah...
berkat sokongan dr suami..doktor dan staff nurse..
proses melahirkan aku rasekan sesuatu yg amat indah............
takde perkataan serik untuk aku ingati....
berkat dipermudahkan dr ALLAH SWT...alhamdulillah..
dan tentunya dr doc anuar husainy husin..
terus terang..doc anuar mmg best..sape2 yg takut nak beranak..beranakla dgn die..
konpem ko rase nak beranak tiap2 tahun..hahahahaha....

UMAIRAH INANI selamat dilahirkan pd jam 927malam
29hb mac 2011..beza 2 hari dgn ukail ifwat..
seberat 3.5kg..sama seperti kakaknye..
yg penting..dalam keadaan sihat..sempurna...dan suaranye menangis sebaki dilahirkan...
sangat kuat!!hahahaha......



UMAIRAH INANI beberapa minit selepas dilahirkan....


5 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

uikkk jenuh nunggu 2nd part..ahaha

tula kan org beranak ni mcm2 dugaan..takpela janji selamat kan..:-)

comel..bb gurl mmg nanges kuat kot ek..sbb dulu kat ward, bb gurl la nangis paling kuat..hohoho

fuadnis said...

rose,

hahahah...jenuh yee....nasib ade gak..takut dah terlupa je mcm mana cite part 2 punye..kih kih..

mmg mcm2 dugaannye..kdg2 takut yg tak terjangka..tp alhamdulillah semua selamat dan bjalan dgn baik..

mase uzma dl..siap tak nangis...dah sedut hidung dgn mulut baru bunyi..yg umairah ni..tak dan sedut dah bunyi awal2...hahaha

@e_da said...

seronok baca citer anis.. teringin juga nak rasa beranak normal...

lama gak nak tunggu kuar budak montel tu.. hehehhe

atanayuiman @ Jue said...

sy bersalin 24mac.. beza beberapa hari jer kita kan..? setiap anak, lain kan pengalamannya.. alhamdulillah, janji selamat.. congrats atas kelahiran baby baru yea..

fuadnis said...

kak eida..
best yer..hehe..insyaallah..nanti lepas ni mesti akak beranak normal gak..:-)

haahla kak..mmg lama nk tggu si kenit tu kuar..ingat dah jarak dekat dgn akak die senang nak kuar..tp jenis lambat nak bukak serviks nis nie..huhu....

jue,
haah..beza 5 hari je..mase nis bc blog jue..nispn berdebar2 tggu mase nis nak bsalin gak..hehe..tahniah pd jue gak ye atas kelahiran cahayamata yg ke2..:-)